Izraelske varnostne sile so območje okoli sinagoge zastražile. Foto: Reuters
Izraelske varnostne sile so območje okoli sinagoge zastražile. Foto: Reuters
Mahmud Abas
Mahmud Abas je po napadu sklical zasedanje palestinskega varnostnega sveta. Foto: Reuters
Jeruzalem
V mestu Abu Dis v bližini Jeruzalema so v ponedeljek v avtobusu našli obešenega palestinskega voznika. Izraelska policija trdi, da je šlo za samomor, Palestinci pa menijo, da je umrl nasilne smrti. Foto: Reuters
V napadu na sinagogo ubiti štirje ljudje
Nov napad v Jeruzalemu

Policisti so nato napadalca, Palestinca z Vzhodnega Jeruzalema, ustrelili.

"Dejanje obravnavamo kot teroristični napad," je dejal predstavnik izraelske policije Micky Rosenfeld.

Po poročanju izraelskih medijev sta dva Palestinca, oborožena z noži in sekirami, v torek zjutraj vstopila v sinagogo v soseski Har Nof in začela napadati ljudi, izstrelila naj bi tudi več strelov. Odgovornost za napad je kmalu prevzela Ljudska fronta za osvoboditev Palestine, njeno oboroženo krilo pa je pozvalo palestinske skrajneže k enotnosti v uporu proti izraelski zasedbi.

Kerry: "Dejanje čistega terorizma"
V mednarodni skupnosti se vrstijo obsodbe tega dejanja. Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je na napad ostro odzval in obljubil, da se bodo "obsežno odzvali na brutalni umor". "To je neposredna posledica netenja sovraštva, ki ga vodita Hamas in palestinski predsednik Mahmud Abas. To hujskanje mednarodna skupnost neodgovorno ignorira," je dejal.

Napad na sinagogo v vzhodnem Jeruzalemu je obsodilo tudi slovensko zunanje ministrstvo. Kot so opozorili, "tovrstna nasilna dejanja spodkopavajo možnosti obnovitve kredibilnega mirovnega procesa". "Napad ocenjujemo kot zavržno dejanje, vredno najostrejše obsodbe," so zapisali in izrazili "zaskrbljenost nad naraščajočim nasiljem v Izraelu in Palestini". Strani so še pozvali k umiritvi razmer in k okrepitvi prizadevanj za nadaljevanje pogajanj za končno rešitev izraelsko-palestinskega vprašanja.


Kot junaško in blagoslovljeno dejanje pa sta napad pozdravili glavni islamistični palestinski gibanji Hamas in Islamski džihad. Poudarili sta, da gre za odgovor na smrt palestinskega voznika avtobusa, ki so ga v nedeljo našli obešenega v njegovem avtobusu, in na napade na Tempeljski grič.

Iz Londona se je oglasil tudi ameriški državni sekretar John Kerry, ki je napad označil kot "dejanje čistega terorizma, ki nima mesta v človeškem obnašanju". Pozval je tudi palestinsko vodstvo, naj pokol v sinagogi obsodi. To se je tudi zgodilo, saj je Abas izjavil: "Predsedstvo obsoja napad na judovske vernike v njihovem kraju molitve in obsoja ubijanje civilistov, ne glede na to, kdo ga izvaja."

Našli obešenega Palestinca
Jeruzalem sicer že tedne pretresajo nasilje in nemiri zaradi zahtev skrajne judovske manjšine po pravici do molitve na Tempeljskem griču oziroma mošeje Al Aksa, do katere imajo pravico samo muslimani, pa tudi zaradi napovedi novih judovskih gradenj v vzhodnem Jeruzalemu.

Napad se je zgodil dan po tem, ko so skrajne palestinske skupine, med njimi tudi Hamas, pozvali k maščevanju palestinskega voznika avtobusa iz vzhodnega Jeruzalema, ki so ga v nedeljo našli obešenega v njegovem avtobusu na parkirišču na zahodu Jeruzalema.

Izraelske oblasti trdijo, da je šlo za samomor, palestinski strokovnjak, ki je sodeloval pri obdukciji trupla, pa je izrazil dvom, da se je voznik obesil sam. Svojci pokojnega trdijo, da se ni nameraval ubiti, za njegovo smrt pa so obtožili ortodoksne Jude. V ponedeljek so zato v Jeruzalemu izbruhnili spopadi med Palestinci in varnostnimi silami.

V napadu na sinagogo ubiti štirje ljudje
Nov napad v Jeruzalemu