Žrtve pedofilskih duhovnikov so prepričane, da je George Pell vedel, kaj se dogaja, a ni ukrepal. Foto: Reuters
Žrtve pedofilskih duhovnikov so prepričane, da je George Pell vedel, kaj se dogaja, a ni ukrepal. Foto: Reuters
Pell: Cerkev storila veliko napak in razočarala

Avstralski kardinal, najvišji cerkveni dostojanstvenik, ki je bil doslej pozvan k pričanju o pedofilskih duhovnikih, je zanikal, da bi vedel za zlorabe otrok v škofiji Ballarat, ko je bil tam duhovnik v sedemdesetih in osemdesetih letih. V isti škofiji je deloval tudi razvpiti duhovnik Gerald Ridsdale, ki je bil pedofil. Ridsdale je v 20 letih zagrešil več kot 130 kaznivih dejanj zoper dečke, ko je delal kot kaplan v Ballartu.

Pell, ki ni obtožen spolnih zlorab, je med zaslišanjem dejal, da "ni tukaj, da bi branil, kar je neopravičljivo," poroča BBC. Med pričanjem je kritično spregovoril o nekdanjem škofu omenjene škofije Ronaldu Mulkearnsu, ki naj bi Ridsdala selil od župnije do župnije. Njegove "ukrepe" je označil za katastrofalne. "Če bi bili prej sprejeti učinkoviti ukrepi, bi se lahko izognili ogromnemu trpljenju" je dejal Pell.

Zaslišanje posluša tudi 15 žrtev zlorab
Pell je med drugim povedal, da je "Cerkev pri obravnavi tega problema naredila veliko napak, vse pokvarila in razočarala številne ljudi v Avstraliji ". Očitajo mu, da kot nadškof Melbourna med leti 1996 in 2011 ni zadostno ukrepal proti pedofilskim duhovnikom. "Odgovorni so izrazili nekaj zelo verodostojnih opazk, ki pa niso bile dovolj resno raziskane," je dodal avstralski kardinal, ki je tako priznal, da je slišal "govorice o ekscesih". Zlorabe je označil za "katastrofo" in dodal, da so žrtve trpele na "strašen način".

Zaslišanje oziroma pričanje Pella bo v italijanski prestolnici trajalo tri dni. Pričanje posluša 15 žrtev pedofilskih duhovnikov iz Avstralije, ki so prepričane, da je Pell "vedel, kaj se dogaja, a ni ukrepal ". V imenu žrtev je spregovoril tudi David Ridsdale, nečak Geralda, ki je dejal, da je "zadovoljen s spravljivim tonom Pella", a je tudi kritiziral njegove "skrbno izbrane besede", piše BBC.

Pell: Cerkev storila veliko napak in razočarala