Zuma ima štiri žene in 20 otrok. Foto: EPA
Zuma ima štiri žene in 20 otrok. Foto: EPA

Desna roka predsednika sto let stare stranke, ki je zrasla iz osvobodilnega gibanja, je postal ugleden poslovnež Cyril Ramaphosa, ki bo verjetno zadolžen, da popravi podobo dozdajšnje Zumove vlade, ki so jo pretresali korupcijski škandali in omahljivo vodenje gospodarstva.

Kongresa vladajoče stranke se je udeležilo štiri tisoč kandidatov, ki so izbruhnili v navdušenju, ko je Zuma zanesljivo dobil boj za prvega moža stranke in premagal svojega edinega izzivalca, dozdajšnjega namestnika Kgalemo Motlantheja.

Ker ANC tudi manj kot dve desetletji po padcu apartheida nima resnejšega tekmeca med strankami v državi, to tako rekoč pomeni, da si je zagotovil drugi petletni mandat kot predsednik najmočnejšega afriškega gospodarstva na volitvah leta 2014.

Po zmagi se je Zuma na odru rokoval s strankarskimi tovariši, kot sebe še vedno imenujejo člani ANC-ja, ki ima korenine v komunističnem boju proti prevladi svetlopoltih.

Poligamist Zuma je na oblast prišel leta 2009, ko je na položaju predsednika države nasledil Thabo Mbekija. Njegovo vladavino je zaznamovalo več škandalov, med drugim tudi razmerje s hčerko svojega prijatelja, ki mu je rodila otroka. Kljub temu ostaja izredno priljubljen med člani stranke.

Mandela okreva
Najbolj znan predsednik ANC-ja je seveda Nelson Mandela, ki je še vedno bolnišnici, kjer se je zdravil zaradi vnetja pljuč in žolčnih kamnov. Njegov tiskovni predstavnik je sporočil, da se prvi temnopolti predsednik JAR-a počuti veliko bolje, zdravniki pa so zadovoljni z njegovim napredkom.