Medvedjev je potrdil novo rusko vojaško doktrino, ki v Natu vidi največjega sovražnika. Foto: EPA
Medvedjev je potrdil novo rusko vojaško doktrino, ki v Natu vidi največjega sovražnika. Foto: EPA

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v petek podpisal dokument o novi vojaški strategiji, v katerem je zapisano, da širitev severnoatlantskega zavezništva proti vzhodu pomeni glavno in največjo grožnjo ruski nacionalni varnosti. V Moskvi niso bili niti najmanj navdušeni nad vstopom nekdanjih članic Varšavskega pakta v Nato, še posebej pa jih skrbi morebitno članstvo Ukrajine in Gruzije.

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je dejal, da nova ruska vojška doktrina ne odraža razmer v resničnem svetu in Nato po njegovih besedah ni sovražnik Rusije. Po njegovem prepričanju je doktrina tudi slaba popotnica pri naporih za izboljšanje odnosov med Natom in Rusijo.

Skupni interesi v Afganistanu
Nato si želi oblikovanja strateškega partnerstva z Rusijo in še razširiti sodelovanje v Afganistanu, ki predstavlja varnostno grožnjo obema, je dejal Rasmussen. Rusija je privolila v tranzit Natove opreme, ki se ne uporablja v bojnih operacijah, prek svojega ozemlja, vendar si Nato želi tudi njenega sodelovanja pri urjenju afganistanske vojske.