Pogled na priljubljeno plažo Zlatni rat na Bolu na Braču. Foto: EPA
Pogled na priljubljeno plažo Zlatni rat na Bolu na Braču. Foto: EPA

"Gre za novo turistično kategorijo, katere cilj je razbremeniti obstoječa kopališča, a tudi poslati jasno sporočilo gostom o sredstvih, s katerimi razpolagamo," je povedal Lorencin.

Minister pravi, da se zavedajo, da sta "sonce in morje" trenutno glavni turistični proizvod, ki ga hrvaški turizem ponuja svojim gostom, za hrvaško konkurenčnost pa je zato nujno, da se na tem področju naredi kar se da velik napredek in da se posveča razvoju.

Ena temeljnih pomanjkljivosti tega dela hrvaške ponudbe ostajajo plaže, ki še vedno niso dovolj urejene in opremljene. Prav zato se je vlada odločila za pripravo nacionalnega programa za upravljanje in urejanje morskih plaž, ki so temelj za nadaljnji razvoj na tem področju. V programu bodo sodelovale vse obalne županije, projekt pa bo trajal dve leti.

14 kategorij
In kategorizacija? Hrvaške plaže bodo razdelili v 14 kategorij, da bi obiskovalci lahko izbrali pravo kopališče zase. Tako se bodo po novem plaže delile na plaže za družine z otroki, urbane promenadne plaže, plaže z zabavnimi vsebinami za mlade, romantične plaže, plaže s športno-rekreativnimi vsebinami, plaže za deskarje, plaže za potapljanje, adrenalinske plaže, nudistične plaže, plaže za pse, "party" plaže, ekoplaže, kulturne plaže in hotelske plaže.

Katero od omenjenih kategorij bo razvijala na svojem območju, se bo odločila vsaka občinska skupnost sama.