Si jih želite srečati? Foto: BBC
Si jih želite srečati? Foto: BBC
Slikoviti Appenzell obdajajo gore, visoke do 2.500 metrov.

Za negodovanje Švicarjev je kriva nemška nudistična organizacija, ki je svojim članom vasico Appenzell priporočila kot "odličen kraj za sprehode, v katerem boste prišli v stik z naravo". Švicarji se tujih obiskovalcev seveda ne branijo, a nemški "nagci", ki v gore zagrizejo le v pohodnih čevljih in z nahrbtnikom na rami, jih, seveda, zelo vznemirjajo.

Predstavnik kraja Markus Dörig je dejal, da so domačini užaljeni in ogorčeni, zato so se odločili, da bodo vse gole pohodnike udarili po žepu. "Živimo na podeželju in ljudje si želijo mirnega življenja brez velikih pretresov. Goli turisti so naredili prav to, porušili naš mir."

Zato so v Appenzellu sprejeli nov zakon, ki določa, da bodo vsi, ujeti v Adamovem kostumu, kaznovani z 200 evri.

Turisti že, a ne goli!
S tem pa zgodba še ni končana. Švicarji so pomirjeni, a kazni so vznemirile nudiste. Predstavniki mednarodne nudistične organizacije so dejali: "Razumem, da smo si ljudje različni in da moramo najti načine, da bomo složno živeli skupaj. Nikakor pa ne želim, da mi nekdo prepreči sprehod brez oblek po neokrnjeni naravi. Upam, da bomo našli način, morda bi morali Švicarji označiti poti, namenjene vsem, in druge, namenjene le nudistom. Tako oblečeni ne bodo v zadregi, če bodo naleteli na nudista," je dejala Barbara Foley.

Nemci radi pokažejo gola telesa
Nudizem, znan po kraticah FKK, ki pomenijo "Frei Körper Kultur", ima v Nemčiji veliko pristašev. Priljubljen je bil že v začetku 20. stoletja, največji razmah je doživel v 20. letih 20. stoletja, med nacističnim režimom pa je bil zatiran. Po koncu druge svetovne vojne se je spet razcvetel, posebej v nekdanji Vzhodni Nemčiji.

A. P.