Grad Bran, dom grofa Drakule. Foto: Reuters
Grad Bran, dom grofa Drakule. Foto: Reuters
Princ Charles med romunskimi podeželani. Foto: flickr
Valižanski princ je rade volje sodeloval pri turistični kampanji. Foto: YouTube

Samotno pogorje Transilvanije smo do zdaj povezovali z legendo o vampirju, krutem vladarju, ki je pil kri svojih žrtev, ustrahoval sovražnike in se je lahko po želji prelevil v netopirja. A Transilvanija bi morala biti znana tudi kot starodavni dom valižanskega princa, branitelja ver ter navdušenca nad vrtnarjenjem in klasično arhitekturo, meni Romunska turistična zveza.

Ta namerava izkoristiti (domnevne) sorodstvene povezave med britansko kraljevo družino in Vladom Tepešem, plemičem iz 15. stoletja, katerega dejanja so navdihnila vampirsko legendo, za privabljanje turistov v Romunijo. Turistična zveza sorodstveno povezavo oglašuje celo v brošuri, ki so jo delili na pravkar končani turistični borzi v Londonu. V promocijskem videu za romunski turizem se pojavi celo sam princ Charles, ki trdi, da je daljni potomec Vlada Tepeša.


"Transilvanija mi je v krvi," se šali v intervjuju, ki so ga na televiziji predvajali že lani. "Genealogija je pokazala, da sem potomec Vlada Tepeša, zato si malce lastim državo," še reče, medtem ko narator Charlesa predstavi kot princa, ki lahko izsledi svoje prednike v temačno in davno preteklost Romunije.

Sorodstvene vezi
Romuni radi omenjajo tudi kratek obisk princa Harryja za veliko noč, ob tem pa dodajo še, da je priletel z nizkocenovnikom Wizz Air, ki ima iz Londona 20 poletov tedensko v romunska mesta. Romunijo je lani obiskalo 118.000 britanskih turistov, letos naj bi jih bilo več. Samo v prvi, ne najbolj turistični četrtini leta so namerili 7-odstoten porast Britancev, poleti in jeseni pa še precej več.

Že leta 1982 je Sir Iain Moncreiffe v svoji knjigi Royal Highness zapisal, da je princ po svoji prababici kraljici Mariji Vladov daljni sorodnik. Z Vladom naj bi bila britanska kraljeva družina v sorodu tudi prek princese Marije Edinburške, vnukinje kraljice Viktorije in princa Alberta, ki se je poročila s kraljem Ferdinandom I. Romunskim in vladala Romuniji po prvi svetovni vojni. Poleg tega naj bi kraljeva družina trpela za pomanjkanjem železa, ki ga povezujejo tudi z vampirskim mitom.

Charlesova romunska kmetija
Princ Charles svoje ljubezni do Romunije ne skriva in državo redno obiskuje. Leta 2006 je celo kupil kmetijo v transilvanski vasici Viscri. Kmetija je del leta na voljo kot počitniška hiša. Princ je poleg tega pokrovitelj sklada Mihai Eminescu, ki se ukvarja z obnavljanjem kulturne dediščine, gospodarstva in narave transilvanskih saksonskih vasi in njihove okolice. Poleg tega, da so obnovili že okoli 180 srednjeveških zgradb in vrsto cerkva, ta organizacija podpira tudi tradicionalne ruralne tehnologije, kot so gradnja peči na drva za ročno delane opeke in ploščice ter organsko kmetovanje.

Grad grofa Drakule sredi Transilvanije vsako leto obišče na tisoče turistov, a domnevne sorodstvene povezave z britansko kraljevo hišo bi jih lahko privabile še več. Simon Press iz svetovne turistične borze meni, da ima Romunija ogromno turističnega potenciala. "To je prelepa država, ki jo že zdaj mnogi obiščejo zaradi njene narave in kulture. Povezava z britansko kraljevo družino in očitne simpatije kraljeve družine do Romunije pa bodo pri promociji samo še dodatno pomagale."
Oglas za romunski turizem s princem Charlesom si lahko ogledate spodaj.