Evropa
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 114 glasov Ocenite to novico!
Hrvaška letos opaža rekorden obisk. A, kot gre razbrati iz zapisa, vsi turisti niso ravno balzam za gostince. Foto: Reuters
Jozo Pavić dela kot natakar samo poleti, za dodaten zaslužek. Foto: Facebook
Muke in tegobe hrvaških gostincev ... Foto: Reuters
Vsi stereotipi o Angležih držijo. Foto: Reuters
Dobrodošli na Hrvaškem! Foto: Reuters
Hrvaška v teh dneh poka po šivih od turistov. Foto: Reuters
Idila na hrvaški barki. Foto: Reuters

Dodaj v

Splitski natakar z analizo navad in muh tujih gostov hit na spletu

Od Američanov do Indijcev, a brez Slovencev
5. avgust 2017 ob 20:11
Split - MMC RTV SLO

Hrvaške in slovenske bralce v teh dneh "zabava" zapis Joza Pavića, natakarja iz Splita, ki je s svojo mestoma duhovito, a neusmiljeno in politično povsem nekorektno analizo tujih turistov postal prava spletna senzacija.

Pavić je v svojem dolgem zapisu na Facebooku temeljito razčlenil navade in muhe narodov od Američanov do Indijcev, boste pa v opisih zaman iskali Slovence.

Bradati mladenič pravi, da že četrto leto zapored dela kot natakar, zato se je dodobra spoznal s turisti z vsega sveta, ki prihajajo na hrvaško obalo, in trdi, da že po nekaj sekundah pogovora dobro ve, s kom ima opravka.

Kot je poudaril, je seznam popolnoma subjektiven, temelji pa predvsem na odnosu gostov do njega, skratka, natakarja, in na napitninah, ki mu jih puščajo - čeprav je treba ob tem poudariti, da napitnine na Hrvaškem, za razliko od ZDA, niso nujno pričakovane. Pa tudi strežba na Hrvaškem povečini ni na taki ravni, če smo iskreni.

Seznam je sestavil začenši z najboljšimi gosti, Američani, sklenil pa z Indijci, ki, kot je zapisal, so "tisti tip gostov, ki si jih ne bi želel niti na inavguraciji Vojislava Šešlja za predsednika Srbije".

"Lahko rečem samo, God Bless America. Kot narod so res kreteni, a do natakarjev so pošteni. Včasih so morda malo glasni in pretiravajo s prijaznostjo in stalno sprašujejo po striptiz barih, ampak mene vedno čaka mojih 10-15 odstotkov napitnine. Seveda, govorim o gostih od 30. leta naprej, ta mlada elektrogolazen, ki prihaja na Ultro, pa ni vredna omembe, zato jih sploh ne bom komentiral, rešuje jih to, da so starejši Američani res dobri gosti," Američane hvali in postavlja na prvo mesto Pavić.

Sledijo gostje iz Nemčije in Avstrije. "Hladni in strogo profesionalni, a korektni. Kolikor jim daš, toliko boš tudi dobil. Tu ni veliko za razlagati. Dober večer, izvolite, 'šprehenzi dojč, najn, bite'. Če ti uspe s svojim šarmom prodreti do njihovih robotskih src, ti napitnina ne uide. Včasih od tebe niti simpatičnosti ne zahtevajo. Bistveno je, da dobijo vse pravi čas, ker jim vsaka minuta zamude zj*** koncept letnega dopusta, ki ga imajo sprogramiranega do sekunde."

O Britancih lepih besed ne najde: "Pijani in bledi, s poudarkom na pijani. Moški vedno hodijo v tropih, prepoznate pa jih po butastih havajskih srajcah, ko običajno praznujejo fantovščine, ker naj bi bilo to nekaj nikoli videnega in tako originalnega, da niti sami bedniki ne dojamejo, da so zaradi tega že postali tako prepoznavni, da jih sploh ni treba spraševati, od kod prihajajo ... Če pridejo v času, preden je alkohol prijel, kar je redko in nikoli, so vrhunski gostje. Dobra napitnina. Če pa začnejo biti alkoholni hlapi vodilo, potem si naje***. Derejo se in kričijo, terorizirajo celoten objekt s kričanjem in tistim butastim angleškim humorjem, podirajo vse pred sabo, pozabljajo na napitnino. Prosiš Boga, da ti da moči, da zdržiš in da ne vzameš pladnja in klofneš prvega po glavi, četudi za ceno odpovedi. Pozneje jih vidiš, kako se pijani kot sipe opotekajo po mestu v iskanju apartmaja."

Glede Rusov ima mešane občutke: "Če pride dober Rus, iz katerega moderni kapitalizem še ni naredil instantnega bogataša, so to dostojni in dobri gosti. Dobra hrana, dobra steklenica vina, oba zadovoljna, 'spasiba, adio'. Če pa pride neki kmetavzar s 13-člansko družino do šestega kolena, potem za en k*** vse in ves večer. Greš malo na WC, spustiš solzo, globoko vdihneš in stisneš zobe, storiš to junaško, ker veš, da sledi dvourno j*** na suho, a j***, tudi to je del posla."

Za Skandinavce Pavić razočarano ugotavlja, da nekoč njemu najljubši gostje hitro padajo na seznamu simpatičnosti. "Še vedno lahko najdemo krasne ljudi, ampak vse bolj se mi zdi, da je kmetavzarstvo naposled našlo pot tudi do njih. Večno preznojeni in rdeči, a še vedno hladni v srcu kot čarovniška još***, občasno nesramni in zahtevni, a še vedno korektni gostje."

Za Čehe, Poljake, Madžare in Romune pravi, da jih po restavracijah praktično ni, saj da jih "paštete in salame čez dan verjetno tako nasitijo, da nimajo potrebe po večerji". "A tiste maloštevilne, ki vseeno pridejo, z veseljem postrežem, ker si vedno mislim, bože mili, morda bom že jutri v črni kroniki bral o enem izmed njih, kako so ga od sonca opečenega in dehidriranega našli sredi Braškega preliva, kako dezorientirano plove v iskanju kopnega. Ko veš, da je to morda človekov zadnji obrok pred življenjsko avanturo, nekako lažje sprejmeš dejstvo, da taki za napitnino ne vedo. Pojej, sine, pojdi in naj ti bo mirno morje."

"To pišem, ko je pred vrati njihov veličastni ferragosto in lahko vam povem, da me že po malem boli celo drobovje, ko pomislim, kaj me čaka. Cigani, iskanje popusta na vsak račun, ki ga dobijo, prerekanje s slabo angleščino, če angleško sploh znajo, in, seveda, napitnina je pri Italijanih znanstvena fantastika," pravi Splitčan o naših zahodnih sosedih, a takoj zatem nadaljuje, da obstajajo še hujši gostje. "Reče se jim Španci. In Francozi."

"O Špancih ... nič dobrega. Italijani so za njih Američani. Za njimi ostane pustinja. Tu trava ne raste več. Kot da bi orkan Katrina razsul mizo, za katero so sedeli. Plačevanje s kovanci, in to z lipami. Napitnina je za njih abstraktni pojem. Bog nas obvaruj njih."

O Francozih pa: "Zaradi njih se mi je čir na želodcu, za katerega sem mislil, da sem ga že prebolel, ponovno oglasil. Zaradi Francozov sem začel sovražiti ljudi na splošno. Že prej jih nisem blazno ljubil, ko pa spoznaš Francoze osebno, vam lahko rečem, da croissanti mojih ust ne srečajo več. Angleško znajo, a nočejo. Od tebe pričakujejo, da razumeš njihovo 'preserancijo' od jezika, ko pa jim poveš, da ne govoriš francosko, jim vidiš v očeh, da bi te najraje vstavili v top in te ob zvokih marseljeze izstrelili nekam, da te ne bi več videli. Ampak ne morem jih obsojati, saj so občutki vzajemni, samo da bi v mojem primeru ob desni roki na prsih igrala Lijepa naša. Glede napitnine so na dnu napitninskega sveta, tisti natakar, ki mu Francozi pustijo več od 10 kun napitnine, pa običajno doda še 740 kun in kupi jagnje ter od same sreče in nejevere pogosti celo ekipo."

Pavić priznava, da Avstralce včasih težko loči od Američanov, saj še ne zna tako dobro ločiti naglasov, zato mu začetno navdušenje ob avstralskih gostih hitro splahni, ko ugotovi, da niso njemu ljubi Američani. "Vem, kaj me čaka - mentalno in fizično mučenje. Naporni in zahtevni do amena, 300-krat jim prinesi to, odnesi ono, pijejo kot žolne, napitnina pa je tako borna, kot je država, iz katere prihajajo. Škrta in suha. Nekdo mi je celo rekel, da v Avstraliji napitnine ne obstajajo, ker imajo tako dobre plače, da jih ne potrebujejo, ampak očitno se niso dobro informirali o svoji destinaciji dopusta, ker sicer bi vedeli, da prihajajo v vukoj***, kjer vlada težka beda, jaz pa nisem tukaj zaradi ljubezni in želje po natakarstvu, ampak zato, da zaslužim."

Predzadnje mesto zasedajo Kitajci in Japonci. "Še vedno ne dojamem, kako sta ti dve državi na vrhu svetovne razvrstitve glede napredka in gospodarstva. Kako naj razumem, kako se lahko nekdo brez osnovnega znanja angleščine (dobesedno brez, tega ne igrajo kot Francozi ali Italijani) sam napoti 25.000 kilometrov od doma. Njihovo besedišče in dialog z menoj lahko opišem kot predstavo, v kateri se dva galeba prepirata zaradi kosa ribe. Nerazločni zvoki in mlatenje z rokami, da bi nekdo, ki vse to opazuje, mislil, da se igramo igrico kamen, papir, škarje. Videti so zaostalo, z maskami in dežniki sredi 38 °C, kot da bi padli iz kakega apokaliptičnega filma. Meni zanje temelji na vsem, kar se začenja in konča na "tuna". In da ne pozabim, o, čudež, riž za prilogo. Ena taka oseba iz mene izsesa toliko energije, kot da bi stregel mizi z desetimi ljudmi - roke me bolijo od "govorjenja", ves se potim. Raje bi videl, da mi dajo motiko in njivo s 300 kvadrati in, ajde, koplji."

Pavić na dno svojega "seznama sramote" postavlja Indijce, kar ne bi smelo presenetiti "vseh tistih, ki so kdaj delali v gostinstvu". "Obstajajo Indijci in vsi preostali. Tako so slabi, da vsi tisti, ki so med 2. in 5. mestom, skupaj niso tako slabi kot ta /***/. Blagor objektu, ki ga oni zaobidejo. Od ljudi, ki prihajajo iz države, znane po svoji poduhovljenosti, Budi in čakrah, pričakuješ prijazne in skromne goste, ki občutijo svet okoli sebe na neki drugi ravni. Če nič drugega, pričakujem, da vsaj občutijo mojo avro, ki kriči, naj odj*** v neko drugo restavracijo, samo, da jih moje oči ne vidijo."

Splitski natakar nato razčleni njihov obisk: "Sedejo in gremo ... 'Dober večer, mi smo vegetarijanci, ne jemo mesa in rib, ne jemo glutena, nič presladkega in preslanega, kaj bi nam priporočili?' Pa, priporočil bi vam zrak. Z malo soli. Originalni hrvaški. Ali pa bi vam v najboljšem primeru priporočil, da odj***, ker jaz zares ne vem, kaj bi vam z menija ponudil, da bi ustrezalo tem vašim merilom. Najbolje, da zavijete v trgovino po steklenico Jane (jasno, z nekim globokim sporočilom, ker ste globok narod), se ustavite ob morju in vdihnete. Kaj naj vam drugega ponudim. In potem začne masaker menija - dajte mi to s tem, tisto brez onega, malo tega, ob strani tisto, če lahko, namesto tega, dajte tisto ... Na koncu njihovo naročilo nima nobene zveze z eno jedjo na meniju, moja beležka pa je videti kot diplomsko delo Gordona Ramsayja. Jasno, niti to, kar jim na koncu prinesem, ni v redu, in užaljeno vstanejo in odidejo, ob tem pa verjetno proti meni vržejo še kak indijski urok. O napitnini ni govora. Oni kune v življenju niso pustili nikomur. Pravzaprav lažem, govori se, da je pred nekimi petimi leti neki Indijec pustil 50 kun napitnine nekemu natakarju v neki splitski restavraciji. Pravijo, da je natakar končal na psihiatriji. Ne vem, kaj je z njim danes."

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
webman
# 05.08.2017 ob 20:29
Bom pa še jaz napisal v istem stilu, če novinar lahko. Odj*** vi in vaše tako imenovane gostilne, kjer prodajate zmrznjene lignje iz Atlantika, pa še te ste tolk leni, da se vam jih ne da očistiti. Tej drobovini pravite "Na Dalmatinski način". Ribe prodajate po ceni, kot da bi imela vsaka svoj emšo in bi bile redke kot sibirski tigri. Radi bi se šli elitni turizem, postrežete pa na mizah, kjer je vidno kaj je jedel tisti pred mano! Če prosim, da mi očistite mizo pa iza vogla slišim "opet ovi Slovenci".

Ta zadnji ste ki bi lahko pametoval in dajal take izjave. V vseh državah, od koder prihajajo gosti, katere kritizirate, sem se počutil bolj dobrodošlega!
drg
# 05.08.2017 ob 20:27
Tole pa je en kup "simpatičnega" rasizma in ksenofobije. Ampak tokrat to K. S. ne moti. Zanimivo. ;)
drg
# 05.08.2017 ob 20:44
in vse iz poševnookega sveta

Cigani, iskanje popusta na vsak račun, ki ga dobijo, ...

Obstajajo Indijci in vsi ostali. Tako so slabi, da vsi tisti, ki se nahajajo med 2. in 5. mestom, skupaj niso tako slabi kot ta golazen.


Tole je dejansko zrelo za prijavo. ;)

In to objavi K. S. Kako je lahko ksenofobija kar na enkrat smešna in simpatična, kaj? In K. S. se je temu lepo nasmejala. Zakon, res.

Da bi jaz napisal kaj takšnega, bi bil pa spet pol leta pod strogim nadzorom.

Bravo RTV, bravo! Zdaj pa hitro brisati vse komentarje, ki bodo vsebovali kakšno od zgoraj odebeljenih besed .. saj veste .. ker so ksenofobne in žaljive! ;)
rooster
# 05.08.2017 ob 20:48
Splitski natakar o gostih: "Italijani so cigani, Britanci pijani kot sipe, Azijci, kot da so retardirani"

da ne začnemo o Hrvatih... : D
nihilumbra
# 05.08.2017 ob 22:07
Jaz imam pa natakarjev, ki napitnino zadnja leta pričakujejo kot nekaj obveznega oz. običajnega poln kufer! Primerjajo se z ameriškimi kolegi, a tega, da si tam tretiran kot kralj tudi v navadnem hamburger lokalu in da za svojo napitnino svinjsko trdo garajo, tega pa ne bi posnemali?? Za nepozdrav ob prihodu, umazano mizo od prejšnjega gosta, tikanje, polito kavo po krožničku, neodzivnost, neprijaznost in večno čakanje na račun, ker je gospod na čik pavzi pa res ne bom plačeval. O ameriških natakarjih nimam ene slabe besede, pa sem skozi leta sam ali z družino obiskal že več koncev ZDA. Zastonj voda z ledom takoj, ko se usedeš, ki ti jo cel čas obroka toči ne da bi mu sploh pomignil s prstom. O neočiščenih mizah ne duha ne sluha. Ves čas ti doliva kofeta, kolikor ga hočeš, na računu pa bo zaračunana ena skodelica. Porcije takšne, da bi dva lahko jedla. Nihče grdo ne gleda, če prosiš, da ti zavijejo domov, ampak ti to opcijo ponudijo sami. S tabo pokramlja, vpraša od kod si, večkrat vpraša, če je vse v redu, če so jedi okusne. Ni kislih obrazov in slabega razpoloženja, ker mu glavnino zaslužka predstavljajo napitnine. Račun prinese po končanem obroku sam, nobenega čakanja. Iz lokala odideš dobre volje. Take natakarje lahko doma ali na Hrvaškem z lupo iščeš.
gnusfraba
# 05.08.2017 ob 20:43
Problem je v tem, da dobršen del hrvaškega gostinskega in na splošno turističnega osebja - dobršen del, ne vsi - iskreno tako misli kot Jozo in se tako tudi vede. Zato me že precej let ni na rvatsko kar tako na slepo.
prlek
# 05.08.2017 ob 21:03
Glede napitnin pa takole. Ljudje prihajamo iz različnih okolij, kjer je situacija z napitninami zelo različna. Od držav, kjer napitnin praktično ne poznajo, do držav kjer so napitnine obvezne.
To se potem odraža pri napitninah, ki jih ljudje dajejo.
Druga stvar pa so cene v domači državi. Če se ti zdi v tuji državi poceni boš dal več napitnine, če pa je dražje pa glih nimaš veselja dajati še napitnino.
Seveda pa ni nobenega opravičila za nekulturno obnašanje, tako gostov kot natakarjev.
fah-q
# 05.08.2017 ob 20:25
lol...parkrat skoraj padel s stola od smeha...zmaga pa ona z galeboma, ki se kregata za ribo...pa ona za vzhodnoevropejce, ki jim je to lahko zadnji obrok... tip ima zabaven smisel za humor in opisovanje..
los-t
# 05.08.2017 ob 20:37
Hehehehe...še dobr da se ni na nas spomnil...
Jonson
# 05.08.2017 ob 21:38
Sem mislil, da bo bolj zabavno, pa ni bilo (vsaj zame ne).

Jezi se zaradi napitnine (pri nas v Evropi smo navajeni, da je natakar pošteno plačan za svoje delo, saj hrana v restavracijah niti ni poceni). V ZDA je drugače, tam so napitnine skorajda obvezne.

Jezi se zaradi jezika, ker francozi in italijano nočejo govoriti angleško, ampak naši južni bratje, (ki živijo pri nas in niso tu samo na obisku) se v Sloveniji obnašajo identično (po mojih izkušnjah).

Jezi se zaradi indijcev, ker ne jedo mesa itd... A ni poanta gostincev, da se prilagodijo strankam in jim ponudijo to, kar gostje jedo skozi celo leto pri sebi doma? Gost naj bi bil kralj. Imej na meniju tudi kaj brez mesa in z manj soli (je težko manj posoliti?). Pri nas mislimo, da obstaja samo meso in vse ostalo je priloga. A obstaja toliko zelenjave, da lahko z njo kombiniraš in ustvariš ogromno različnih jedi.
webman
# 05.08.2017 ob 20:41
In če me kdo dobro postreže z pozitivnim odnosom in dobro hrano, je pri meni redno deležen napitnine. Če dela za svojo dušo, mu bo poleg napitnine veliko pomenila tudi pohvala, kot npr.: "To je bilo danes res izjemno".
drg
# 05.08.2017 ob 21:06
Oni bi imeli zasoljene elitne cene, postrežbo pa na nivoju vaškega bifeja.
rangerno1
# 05.08.2017 ob 21:27
dejansko so ti misli večine gostincev in ostalih turističnih delavcev, samo da je večina toliko civiliziranih, da svoje opazke zadržijo zase, Balkan pa je pač Balkan in Hrvaška je sigurno še vedno kakšen nivo nižje, kar se kulture in civiliziranosti tiče od EU.
luka101
# 05.08.2017 ob 23:31
Rasistični in ksenofobični komentarji ...
Slovencev (seveda zavestno) ne omenja, čeprav so na njihovi obali najštevilčnejši, in s tem pokaže ... Saj najbrž ni treba razlagati, kaj hoče s tem demonstrirati ...

In vi na rtv-ju ta primitivizem objavite, kot da gre za super pronicljivo zadevo ...

Ko bom pa jaz korektno napisal, da ne želim muslimanskih migrantov v Evropo, me boste pa cenzurirali!!? Po kakšni logiki?
Bivši uporabnik
# 05.08.2017 ob 21:45
To je gostoljublje na Hrvaskem, veliko ljudi tako misli, vsi se isto obnasajo, prisli bodo spet časi, ko se bo odprl Egipt, Tunis, Turcija in spet bodo v rupi, bogi kako jim nič ne gre itd.

Hrvaška je lepa država ampak ljudje so nezreli in neresni, zato pa tudi tako živijo in žanjejo to kar sejejo.
Pastafarian
# 05.08.2017 ob 22:44
Obcasno je tudi smesen, je pa res, da so mi brisali poste na MMC, ki niso vsebovali niti desetino tega v clanku... Selektivno cistunstvo....
gnusfraba
# 05.08.2017 ob 20:58
@Raines

Reakcija na članek je pričakovana... in tudi normalna. Žaljenje je primitivna oblika grobega humorja, ki zažge pri telebanih (tudi pri nas takšnega humorja na žalost ne manjka).

Mimogrede, pred letom je neka punca iz (mislim da) Makarske pisala o karakterju turistov glede na nacionalnost. Je bilo povsem brez žalitev, duhovito, posrečeno... Se da tudi z eleganco, s stilom povedati.
Neki_uporabnik
# 05.08.2017 ob 21:31
@drg

kot delavec v turizmu, so ti opisi na mestu in krepko pod filtrom. Gotovo je to najbol ''mila'' oblika opis gostov. Je pa zanimivo, da se ni dotaknil Izraelcov, tu bi bile šele sočne izjave.
johann
# 05.08.2017 ob 21:02
Pa dobro, kje ta tip živi? Koliko sem jaz hodil po hrvaških restavracijah na obali (razen častnih izjem), so prava katastrofa, tiste solidne, pa imajo take cene, da se ti lahko zmeša. Isto velja tudi za cene v trgovinah.
Mi si večino stvari prinesemo od doma, opažam pa, da so restavracije na obali, kjer jaz letujem, tudi v visoki sezoni vsako leto bolj prazne.
prlek
# 05.08.2017 ob 20:59
Šale ali ne. Ne vem.
Ampak človek je žaljiv do ljudi, ki mu dejansko dajejo kruh.
Ne poznam ozadja in njegovih ostalih izjav, mogoče se res gre stand-up komika na spletu.
Bi pa bila zanimivo, če bi kak svetovni popotnik pripravil lestvico natakarjev po državah. Bojim se , da Jozo ne bi bil preveč navdušen. Vedno pa je težko posploševati.
Lahko pa tukaj naredimo tečaj za najbolj duhovit opis hrvaških natakarjev.
sandi4
# 05.08.2017 ob 22:55
Zakaj brišete moj post,v katerem ne odobravam pisanja omenjenega natakarja?
KajtiMar
# 05.08.2017 ob 21:47
še par let pa ne bojo imeli več teh problemov - so že prenasičeni in prenaveličani ... ker mu je težko kelnarit gre lahko v domača 'brda' trte okapat in tovare špancitat
jang
# 05.08.2017 ob 21:05
Če bi delal pri meni bi dobil nogo..naj gre raje za golcarja, tam je malo stika s tujci
Chopin
# 05.08.2017 ob 20:37
Ta clovek je pac navaxni primitivec, bolj zalostno kot smesno je to tudi ce misli samo 1% tega kar pise..
Quick
# 06.08.2017 ob 07:33
Čisti bullshit, s tem, da tip nima pojma, da amerji majo napitnino skoraj da obvezno, da vzhodnoevropski turisti že zdavnaj niso na pastetah in majo ze zdavnaj visji življenjski standard kot Hrvati. Indijcev je tolk mal, da dejansko gre za posplošeno percepcijo parih turistov. In ja, tko kot je nekdo tu napisal, raje naj se naucijo prte menjat, ne da res vidis kaj sta meli dve zadnji rundi gostov pred tabo. Vesel naj je, da ima od cesa živeti,ne pa da kritizira vse povprek.
mrtene
# 05.08.2017 ob 22:21
Slovenskim kelnarjem redno dajem napitnino, še rajši kelnarcam. Hrvaškim niti centa. Le zakaj?
5tane
# 05.08.2017 ob 20:57
V stilu njihovih navijačev.
politik kritik
# 05.08.2017 ob 23:05
"slovenci nekje med ameriško mladino in čehi... vse za alko v barih in žurih in paštete za čez dan"

Zelo kratek in točen opis. Bi pa samo še dodal da sem zadnjič bral neko hr raziskavo, da Čehi, Slovaki, Poljaki itd, porabijo več kot 70 € na dan na dopustu na Hrvaškem, Slovenci pa 50 €. Torej Čehe in ostale pred nas.

Je pa tako, da kar se tiče hrvaške se tja pač odpravijo Slovenci s plitkejšimi žepi, in še to v bližnje Istrske prikolice, apartmaje in šotore (povezani z oddaljenostjo in s tem z višjo ceno prevoza) s polnimi prtljažniki hrane. S hrano dol malo zanalšč, v veliki meri pa zaradi slabe in nekvalitetne ponudbe. Tisti Slovenc, ki ma pa globlje žepe pa ni nikoli šel na hr. So si za tako stanje rvati sami krivi. Slaba ponudba za visoko ceno.

Kar se tiče pa moje ocene gostov, bi pa balkance postavil za Indijce. Pridejo v gostilno, začnejo govorit po njihovo, jaz kot pripadnik mlajše generacije seveda jih zastopim, a vendar odgovorim po Slovensko, ker pač srbohrvaško ne znam tekoče, oz. še zdaleč ne dovolj za normalen pogovor. Potem me pa samo gledajo z užaljenimi učki in izustijo tisti "oprostite, ne razumjem".... Nekateri celo postanejo nesramni, drugi začnejo s komaj razumljivo angleščino. Na kako napitnino lahko pozabiš, so tudi že odšli brez plačila.... skratka balkan. Je pa res da ne ločim keri je bosanec, hrvat, srb... so pa vsi več ali manj isti.
SvarunNoordung
# 05.08.2017 ob 20:56
He he ...
burnoutslo
# 06.08.2017 ob 10:12
Brez skrbi, K.S. je tole le prevedla (kot večino prispevkov). Če prevede samo polovico prispevka se podpiše s polnim imenom. Njene prispevke na MMC lahko povzamemo z zapisom: "S Kajo Sajovic od tartufov in vse do ameriške zunanje politike."
rubin
# 05.08.2017 ob 23:04
Prek bi rekel primitivno in prostaško kot zabavno
por
# 05.08.2017 ob 20:58
Sramota, kakšen nestrpnež, kako je lahko kritiziral še druge rase poleg belcev???
(Sarkazem)
darkwader
# 05.08.2017 ob 21:02
Tole me je pa nasmejal, sicer gre za grobo posploševanje, ampak vseeno dobre fore. Mislim da tega ni treba jemat tako resno.
apollo11
# 06.08.2017 ob 09:12
Pretiravate že s to Hrvaško, kot da kaj druga ne obstaja. Novinarski prispevek pa je povzet po ostalih medijih iz Balkana. Pač realni domet našega novinarstva, copy paste članki.
21.12.2012
# 05.08.2017 ob 23:30
no, se ve kdo je retardiran cepec ... ki se celo ima za ne vem kaj, sicer pa sej je hrvat, kaj bi drugega pričakoval.
te napitnine pa si naj v rit vtaknejo. tam si in delaj. plačan si, da si prijazen in ustrežljiv. vsak pač ni za gostinca, tako kot ni za prodajalca, družinskega zdravnika ipd. pač idi delat nekam v zaledje dragi hrvat, kjer ne boš imel stika s svetovnimi kulturami.
anny22
# 05.08.2017 ob 22:32
Smešno-žalostno. Ne morem reči, da ni bilo zabavno brati, a človek s takim odnosom mora v službi hudo, hudo trpeti. Slovenci bi bili nekje med cigani in Azijci - kolikor mi je znano, znajo biti zelo tečne stranke in redko dajo napitnino. Židje pa na zadnjem mestu, ker bi revežu razf*** lokal in še zahtevali odškodnino za prestano trpljenje. Že videno v Grčiji, kjer so razsuli lokal in se nato na vse načine izvijali, zgovarjali, obtoževali in grozili.
Untamle
# 05.08.2017 ob 22:23
Tole pa je en kup "simpatičnega" rasizma in ksenofobije. Ampak tokrat to K. S. ne moti. Zanimivo. ;)

Ironično, kajne? Očitno kritika ni dovoljena v smeri samo ene "kulture".
Potepuhko
# 06.08.2017 ob 07:21
Res je dobro spisano, kar nekaj smeha. Vendar pa se vprašam, zakaj pa smo gostje dolžnimpuščati napitnino? Saj ni zaposlen pri nas. On že ima svojo zaposlitev ali je to samo dodatno grabljenje denarja. Če ima premajhno plačo naj se pogovori s svojim delodajalcem za povečanje
yanker
# 05.08.2017 ob 23:57
Naj ti retardiranci že v CENIK ZAPIŠEJO NAPITNINA JE TOLIKO IN TOLIKO... pa bodo kaj dobili. Kolikor vem je na hrvaškem napitnina vračunana v ceno, tako kot pri nas.
axx
# 06.08.2017 ob 11:10
Nekaj je jasno.. K.S. za tale clanek ne bo dobila nase napitnine. :)
pikam_dopust
# 06.08.2017 ob 11:01
Uffff....

Na RtvSLO je pa greh vprašati, koliko dobi "novinarka" K.S. za tale nepretirano posrečen prevod. Naj raje zahtevam preko informacijskega pooblaščenca, da boste predložili politiko plačevanja "člankov", ki so v resnici nepretirano posrečeni prevodi zadev od drugje - praviloma tudi brez navedbe vsakih virov?!

Ker to bo šele zanimivo (čez palec ocenjujem, da je vsaj 80% "člankov" v resnici samo golo prevajanje, preostali pa praviloma zgolj prepisujejo PR dokumentacijo, ki jim jo predložil vlada ali različna podjetja).
Pastafarian
# 06.08.2017 ob 10:46
Drzavna sluzba K.S. omogoca se nadalnje prevajanje in polprevajanje clankov, pri zasebniku bi letela, pa ne z letalom...
aka29
# 05.08.2017 ob 22:31
Še dobro, da ni posebej opisal še temnopoltih gostov. Ker to se pa ne sme!
krypto
# 05.08.2017 ob 21:28
Ne skrbite, sej ni pravi natakar, to dela samo poleti, za dušo, pardon, za dodatni zaslužek. LOL.
abcabc
# 06.08.2017 ob 13:02
To je pa res članek, ki pove vse o Kaji Sajovic in njenem nivoju. Res vse. Primitivno do skrajnosti. V katerem drugem državnem mediju objavljajo tak primitivizem o tujcih? Šovinistične stereotipe najnižje vrste o tem, kaki so Čehi, kaj da jejo, in kaki si Američani. Kot bi bral nacistične pamflete o Judih: debeli, veliko jejo, nori na denar, skratka ljudje najnižje vrste. Ta članek bom kot link poslal na par ambasad, o ljudeh katerih je tukaj govora, da vidijo, kako lepo in zabavno se imajo na državni radioteleviziji. Sploh češki ambasador bo vesel. Pa indijsku na Dunaju. Ja Kaja, tako se tlakuje pit med novinarske zvezde. Po internetu se piše marsikaj. To objaviti na spletni strani državne televizije, ki dela po posebnem zakonu je pa višek. Kaj, ko bi objavili kak pamflet o novinarjih RTV s spletne strani Nove24?
radijovandl
# 06.08.2017 ob 07:39
Sramota za ta ušivi članek nekega primitivnega natakarja z Hrvaške! Urednik MMC Rtvslo je za odstrel! Fuj vas bodi kaj pišete...
zoid
# 06.08.2017 ob 02:35
Mene pri vsem najbolj moti to, da se obnova oziroma prevod objave na FB smatra kot prispevek na portalu Rtv.

Strokovno novinarsko delo.

No, pa saj to me vecina prispevkov, s tem da so pac viri druge novicarske strani...
elGoyc
# 06.08.2017 ob 11:34
Zakaj ali v jeziku Jozota "za koj k..." bi mu dajal napitnino, če dobiva plačo. V ZDA so natakarji plačani z napitninami, ker zaslužijo 2-3 krat manj, kot nekvalificirani delavec (če le ta ni nezakoniti priseljenec), v večini EU je natakar prejema normalno plačo in se ga z napitnino nagradi samo za nadstandardno storitev. Poleg tega bi veliko rajši nagradil kuharja za dober obrok, kot nekoga, ki se hinavsko slini okoli mene. Pridi poberi naročila, prinesi hrano izdaj račun, reči "Dober dan, hvala in nasvidenje" in to je to, ne rabim klepeta in zlagane prijaznosti.

O tem, da "cigani" Italijani, Španci in Francozi niso impresionirani nad kulinariko povprečne hrvaške konobe, ne gre izgubljati besed, ker sem vse svoje najboljše počitniške obroke jedel v teh državah in vse svoje najslabše v "ljepi naši" .Povprečnega Američana ali Nemca je sorazmerno lahko očarati z mediteransko hrano "alla freezer", kot mene najbrž zadovolji suši, s katerim bi Japonec omahoval nahraniti svojega mačka. Od mojih slabih kulinaričnih izkupenj izstopajo pizza slabša kot iz zmrzovalnika, njoki z teksturo lepila in omako v stilu "Pizza Hut" ali KFC, pacifiški lignji III klase, podobni kolesarski zračnici, ki ti v delavnici pade v mlako hidravličnega olja itd. si pač ne zaslužijo niti plačila, kaj šele napitnine. Tu ne gre za zmrdovanje, ampak resnično obroke slabše kot v UKC, v gostilnah, ki na popularnih turističnih točkah ciljajo na enkratne obiske nepoučenih gostov. Prosta pobara mobilnih podatkov in znane spletne strani jih bodo upam kmalu, predvsem v dobro samih Hrvatov, poslale v stečaj.
Seveda obstajajo svetle izjeme, a povprečje je, na žalost, precej ubogo.
viljemmm
# 06.08.2017 ob 10:51
Prebral skoraj do konca. Ne morem verjeti, kakšen drek nam posreduje urednik spletne strani.
seba goričan
# 06.08.2017 ob 06:10
Nisem prebral do konca...to pove vse
Kazalo