V ZAE posebno pozornost posvečajo 'spoštljivim' opravam. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V ZAE posebno pozornost posvečajo 'spoštljivim' opravam. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Abu Dabi kaže svojo moderno podobo, a miselnost ostaja ista. Foto: Reuters

Knjižice, ki v več jezikih ponujajo "Nasvete za turiste", so bile zasnovane, da bi tujcem pomagale razumeti, da so nekatere stvari, ki v New Yorku, Londonu ali Pekingu ne bi nikogar zmotile, v bogati in konservativni islamski državi kaznive.

"Pamflet smo pripravili, da bi izobrazili turiste o pravilih javnega vedenja," je za The National povedal Omair Al Mihiri, pomočnik direktorja za policijske operacije. "V knjižici so zajeti barbarski trendi in barbarsko vedenje, zaradi katerih bi turiste lahko preganjali."

Knjižica poziva obiskovalce, da so oblečeni "spoštljivo", da se izogibajo vsakršnemu vedenju na javnih krajih, ki bi se ga lahko obravnavalo kot nespodobno (poljubljanje, oblačenje v nasprotni spol ...), in da si zapomnijo, da je uživanje mamil in psihotropnih sredstev nezakonito.
"Z oglaševanjem teh pravil Abu Dabi tvega, da bo odgnal pretirano ljubeče, zadete transvestite, a imamo občutek, da ZAE že tako nikdar ni bila vodilna destinacija za to demografiko," so ob tem zajedljivo zapisali v Huffington Postu.
Burna razprava
Pravila so izdali sredi nacionalne razprave glede izvajanja pravil oblačenja za turiste, ukrep, ki ga podpira kulturni minister Abdul Rahman Al Ovais, zahodnjaki v turistični industriji pa nanj gledajo zaskrbljeno, češ da pošilja napačno sporočilo.

Razprava na to temo poteka tudi na Twitterju, kjer je @UAEDressCode pridobil že prek 3.000 sledilcev in dnevno buri duhove z izjavami tipa "Ko načrtujete prihajajoči konec tedna, načrtujte tudi primerna oblačila, ki spoštujejo druge, ki bi tudi sami radi uživali."