Tam, kamor skoraj nikoli ne stopi noga tujega obiskovalca. Foto: Reuters
Tam, kamor skoraj nikoli ne stopi noga tujega obiskovalca. Foto: Reuters

A to evropskih prišlekov, ki so v Avstralijo začeli prihajati v 18. stoletju, ni kaj dosti zanimalo. Kmalu so začeli načrtno iztrebljati staroselce, tudi z množičnimi pokoli. Danes večina avstralskih aboriginov živi v hudi revščini in bedi; strogo, tudi z ograjami, so ločeni od belcev, ki so si ob oceanu zgradili bleščeče metropole.

Rezervat Arnhem Land, ki se razteza na 97.000 kvadratnih kilometrih, leži bliže indonezijskemu otoku Bali kot Sydneyju, v njem živi - no, životari - okrog 16.000 avstralskih staroselcev. Vanj je mogoče vstopiti le s posebnim dovoljenjem, ki ga je uspelo pridobiti Davidu Grayu, fotoreporterju agencije Reuters. Oglejte si nekaj podob, ki jih je ujel v objektiv med obiskom pri ljudstvu, ki naj bi se v deželo tam spodaj iz Afrike prek Azije priselilo pred 40 oziroma 60 tisoč leti.

Med drugim je Gray v divjino outbacka avstralskega skrajnega severovzhoda - kar 500 km od Darwina - spremljal očeta in sina Marcusa in Roya na lovu za krokodili, na poti so našli tudi poginulega vodnega bivola, ki bo dobrodošel živež za množico lačnih ust.