Princ William in vojvodinja Catherine s spuščenimi hlačami in z dvignjeno poročno toaleto. Foto: EPA
Princ William in vojvodinja Catherine s spuščenimi hlačami in z dvignjeno poročno toaleto. Foto: EPA
Gerard Pique in Shakira v podobnem položaju. Foto: EPA

Letos so svoje "caganerje", figurice, katerih naziv bi lahko ohlapno prevedli v "sralčki", dobili tudi nogometni zvezdnik Lionel Messi, rockerska legenda Mick Jagger, popzvezdnica Shakira in njen spremljevalec, nogometaš Gerard Pique, pa princ William in njegova izbranka vojvodinja Catherine ...

Figurice v Kataloniji izdelujejo že od 18. stoletja, ko so jih začeli nameščati v jaslice, saj naj bi prinašale srečo in bogato letino. Nato so začeli izdelovati slavne osebnosti z golimi zadnjimi platmi in s tistim, kar pač pride iz zadnjice med opravljanjem velike potrebe.

"Caganerji" pa niso namenjeni norčevanju iz teh osebnosti ali njihovega dela, temveč so bolj kot nekakšen poklon, je za AFP povedal Marc Alos, član družine, ki izdeluje te ročno poslikane figure v tovarni blizu Barcelone.

Svojega "sralčka" ima tudi Obama
Med "sralčki", ki bodo bolj pritegnili domače potrošnike, so tudi predstavnik španskih socialistov Alfredo Perez Rubalcaba in vodja opozicije Mariano Rajoy, ki se bosta spopadla na volitvah 20. novembra. Kot pravi Alos, pa "caganerje" prodajajo na vse konce sveta, naročila so dobili tudi z Nove Zelandije in Japonske ter iz ZDA.

Izvirni "caganer", kar je v dobesednem prevodu iz katalonščine "gnojilec", je bil možakar v rdeče-modri baretki s kmečko opravo. Njegovi plodni izločki v zemljo jaslic naj bi prinašali bogato letino. Nekje v poznih 70. je dobil tudi žensko različico, sledile pa so mu nune, hudički, Božiček, pa slavne osebnosti iz sveta zabave, športa, politike ... Svojega "sralčka" ima, na primer, tudi ameriški predsednik Barack Obama.

Njihova podoba med iztrebljanjem naj bi poleg šaljivosti opominjala naj bi na to, da smo med opravljanjem bioloških funkcij pač vsi ljudje enaki.