Ture avanture
Pariz
Mestni svetnik računa, da bodo ukrepi del spremenjene stanovanjske zakonodaje, ki se je bodo v Franciji lotili to jesen. Foto: Reuters

Dodaj v

Parižani si ne želijo, da bi Pariz postal "muzej na prostem"

Mestni svetnik želi prepovedati kratkotrajno oddajanje stanovanj
6. september 2018 ob 16:16
Pariz - MMC RTV SLO, STA

Pariški mestni svetnik, pristojen za stanovanjsko politiko, Ian Brossat je prepričan, da ponudniki, ki omogočajo kratkotrajno oddajanje stanovanj prek spletnih platform, iz središča francoske prestolnice odganjajo domačine.

Brossat je napovedal predlog, s katerim bi mesto prepovedalo kratkotrajno oddajo stanovanj prek spletnih platform, kot je Airbnb. Prizadeval si bo tudi za prepoved nakupa sekundarnega stanovanja v Parizu. Takšni ukrepi so po njegovem mnenju potrebni, če želijo preprečiti, da bi Pariz postal "muzej na prostem".

"V enem od štirih nastanitvenih objektov ne stanujejo več Parižani," je dejal Brossat, ki bo po pričakovanjih prihodnje leto v imenu komunistične stranke kandidiral na evropskih parlamentarnih volitvah.

V francoski prestolnici je sicer okoli 60.000 stanovanj, zato mesto predstavlja enega največjih trgov za ponudnike, kot je Airbnb.

"Ali želimo, da Pariz postane igrišče za milijarderje?"
"Ali želimo, da je Pariz mesto, ki si ga lahko privošči srednji sloj, ali želimo postati igrišče, kjer se lahko igrajo savdski in ameriški milijarderji,
" Brossata še povzema AFP.

Kratkotrajne oddaje stanovanj turistom želi mestni svetnik preprečiti v prvih štirih četrtih Pariza, kjer domujejo nekatere izmed največjih znamenitosti, tudi katedrala Notre-Dame in muzej Louvre.

Brossat je opozoril, da bodo brez ukrepanja domačini izginili iz Pariza. Obeta se padec števila prebivalcev, trgovine s hrano pa se bodo spremenile v butike z oblačili ali spominki, je poudaril.

Nad Airbnb že z nekaterimi ukrepi
Administracija pariške županje Anne Hidalgo se je sicer platforme Airbnb že lotila z nekaterimi ukrepi. Med drugim se morajo ponudniki stanovanj prijaviti mestnim organom, stanovanje pa lahko oddajajo največ 120 noči na leto.

Pariz je z globami, ki so jih izrekli kršilcem, od začetka letošnjega leta do 15. avgusta zbral 1,38 milijona evrov, medtem ko se je v mestni proračun na ta račun v celotnem lanskem letu nateklo 1,3 milijona evrov, še poroča AFP.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
BepaJoseph
# 07.09.2018 ob 02:50
V Ljubljani je problematika v Centru podobna - samo šerif zaradi prijateljev, ki so pokupovali več stanovanj in jih oddajajo turistom, ne bo naredil nič... Center pa postaja diznilend za turiste, brez stalnih prebivalcev, cene stanovanj pa so skočile v nebo...
Hostar
# 06.09.2018 ob 21:24
Lahko pa je ZOO na prostem.
7up
# 07.09.2018 ob 08:47
V francoski prestolnici je sicer okoli 60.000 stanovanj, zato mesto predstavlja enega največjih trgov za ponudnike, kot je Airbnb.

Mislim, da je v Ljubljani vec stanovan :)
Otoček
# 06.09.2018 ob 18:45
Ni cudno da so Francozi ze dolgo konstituiran narod. Ker jih ne more vsak hebat. Marsikater turisticni kraj se ubada z enakim problemom, pa nimajo jajc...
iluvatar
# 06.09.2018 ob 21:00
Tko je, če imaš najlepše mesto na svetu. Cena stanovanja pa okrogel milijonček...
severnik
# 07.09.2018 ob 11:26
Saj v LJ je isto postalo, ljudje raje oddajo za airbnb kot pa najemnikom. Res totalni kaos.

Čudno, da so se odločili lastniki stanovanj za opcijo, kjer dobijo več denarja. Res nenavaden primer. Najbolje, da jim daš ponudbo za nakup stanovanja.

Brez Airbnb bi jaz težko spal v Parizu....še dobro, da je obstajala ta možnost.
Valuk_
# 07.09.2018 ob 11:05
Saj v LJ je isto postalo, ljudje raje oddajo za airbnb kot pa najemnikom. Res totalni kaos.

To je treba nujno omejit na 30 dni na leto, drugače pa naj si prijavijo poslovno dejavnost pa odprejo hotel.
STRIKE
# 07.09.2018 ob 12:24
Airbnb je popolna polomija za ljudi ki hočejo najeti stanovanje!

V Ljubljani sedaj zelo težko dobiš garsonijero po dostopni ceni! Ponudbe je malo pa še to je vse okoli 400+e!
HOR
# 07.09.2018 ob 13:00
Samo, da ne bo Mikron zrihtal, da postanejo fosilno mesto...
Kermit
# 07.09.2018 ob 19:08
Center Ljubljane, stari del, je bil pred bumom turistov prazen, hiše propadale, še danes mnoge. Zakaj? Zaradi pomanjkanja parkirišč, težkega dostopa, ni dvigal. Saj je romantično in lepo, ampak je nepraktično. Zlasti za starejše so stopnice in hoja do 100 metrov oddaljnega parkirišča napor, enako za družine z malimi otroki. 10 minut hoje zjutraj, pa nazaj, popoldne spet ven, nazaj. In naenkrat ugotoviš, da vsak dan porabiš pol ure do uro le za tekanje od avta do stanovanja.
Skippy
# 06.09.2018 ob 20:20
Francija vse bolj propada, ker niso sposobni slediti gospodarskemu in tehnološkemu napredku.

Samo letos bodo imeli 3% proračunski primanjkljaj in to v odličnih gospodarskih pogojih.
Kazalo