Ture avanture
Sfingi so leta 2016 odstranili glavo, pred kratkim pa so jo ji pritrdili nazaj. Foto: Reuters
Na Kitajskem lahko najdemo tudi ponaredek poševnega stolpa. Izvirnik si turisti lahko ogledajo v Pisi. Foto: Reuters

Dodaj v

Ponaredki velikih turističnih znamenitosti – prihodnost turizma?

Egipčani so besni – na Kitajskem se je spet pojavil še en ponaredek sfinge
12. junij 2018 ob 19:31
Giza - MMC RTV SLO

Sporni ponaredek egipčanske sfinge, ki so ga pred dvema letoma zaradi neodobravanja egipčanskih oblasti umaknili iz kitajske province Hebej, je turistom znova na ogled. Tudi ponaredkov drugih turističnih znamenitosti je iz leta v leto več.

Predstavitev ponaredka egipčanske sfinge na Kitajskem je leta 2014 v Egiptu dvignila veliko prahu. Egipčani so svoje neodobravanje izrazili s številnimi protesti, ponaredek pa označili za "slabo imitacijo, ki žali podobo originala". Kitajci so leta 2016 naposled klonili pod pritiski Egipta in ponaredku odstranili najznamenitejši del – 20 metrov visoko glavo.

A svoje žrtve očitno niso pozabili, saj so sfingi glavo pred kratkim pritrdili nazaj. Egipčani napovedujejo, da se tudi tokrat ne bodo predali brez boja – obrnili se bodo namreč na mednarodno organizacijo Unesco in zahtevali dokončno odstranitev ponaredka.

Številni so presenečeni nad dejstvom, da Egipčani omenjeni sfingi sploh posvečajo toliko pozornosti – na Kitajskem namreč najdemo še dva podobna ponaredka, prav tako pa lahko v različnih tematskih parkih na Kitajskem zasledimo še številne druge ponaredke, ki vsako leto pritegnejo številne turiste.

Turisti oblegajo geografsko dostopnejše ponaredke
Čeprav se Egipčani, po pisanju britanskih medijev, upada števila turistov zaradi kitajskega ponaredka ne bojijo, pa številke govorijo zase – v zadnjem času je namreč vedno bolj priljubljen tudi obisk ponaredkov velikih turističnih znamenitosti, prav tako pa po vsem svetu skokovito raste tudi število slovečih ponaredkov.

Čeprav posnemanje velja za najiskrenejšo obliko laskanja, pa države, ki se lahko pohvalijo s katero izmed svetovno znanih turističnih znamenitosti, nad takšnim ponarejanjem niso pretirano navdušene. Najpogosteje imitirani znamenitosti sta Eifflov stolp in Kip svobode, visoko na lestvici so tudi egipčanske piramide. Številni turisti so nad dejstvom, da jim za ogled slovečih kompleksov ni treba odpotovati na drugi konec sveta, naravnost navdušeni!

Slovenci si lahko ponaredek Kipa svobode na primer ogledamo na Kosovu, pravo kraljestvo ponaredkov pa je obiskovalcem na ogled tudi v Las Vegasu, kjer je celo eden izmed redkejših ponaredkov – rimski Kolosej.

K. Ši.
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 12.06.2018 ob 22:10
"Ponaredek" je pa precej huda beseda. Ti kipi in stavbe so že toliko stari, da niti ne gre za nobene avtorske pravice.
povzetek
# 13.06.2018 ob 09:44
V Las Vegasu stoji tudi ponaredek Sfinge, pa mu nihče ne nasprotuje.
slovenkaaaa
# 12.06.2018 ob 22:52
V Egiptu naj se resijo teroristov, pa bomo prisli Sfingo in piramide pogledat.
klopecki
# 13.06.2018 ob 12:27
Kaj pa kak domač primer? Primer replike/kopije/ponaredka stoji sredi Ljubljane, in sicer Robbov vodnjak. Original je v Narodni galeriji, pod streho, pred Rotovžem stoji pa kopija.

Namen je bil seveda drug kot pri kopiji nečesa z drugega konca sveta, pa "kraje" se v tem primeru ne da zares očitati, še vedno gre pa čisto enako za kopijo.
Kemik
# 13.06.2018 ob 11:13
Če se vidi samo znamenitost in se zaradi tega potuje v neko državo, potem se prezre marsikaj, sploh lokalno kulturo (pri ponaredkih pa se tega sploh ne more doživeti). Takisto je moje mnenje, da se po obisku velemesta tipa London, Pariz, Berlin, Amsterdam, Bruselj, Kopenhagen in podobnih še zdaleč ne more soditi o državah, katerih prestolnice so, saj so velemesta postala precej internacionalna in so le v majhni meri odraz lokalne kulture, tako da je za res avtentično doživetje lokalne kulture potrebno obiskati določena manjša zgodovinska mesta ali vasi na podeželju.

To so nekoliko želeli popraviti z replikami značilnih arhitektur evropskih držav (tudi ob nekaj kopijah glavnih znamenitosti) v zabaviščnem parku Europa-Park, kjer je tudi precej zanimivih tematsko narejenih adrenalinskih in pustolovskih atrakcij ter šovov iz vsakega od nekje 15 delov Evrope ter tudi tematskih restavracij. Ta zabaviščni park je tudi najbolje ocenjen evropski zabaviščni park na Tripadvisorju in še katerih turističnih portalih. Mislim, da je tamkajšnje doživetje nekaj precej boljšega od raznih Minimundusov (Celovec), Mini-Europe (Bruselj), Italia in Miniatura (Rimini), Swiss Miniatur (Melide pri Luganu) in podobnih parkov, kjer se ima manjše replike znamenitosti. Tako da me čudi, da ni po svetu narejenih še več zabaviščnih parkov na tematiko evropskih držav, ki so turistično tudi med najbolj obleganimi na svetu.
srn
# 14.06.2018 ob 15:15
Ne gre za ponaredke, pač pa kopije. Če bi šlo za ponaredek, bi bilo razumeti, da bi te kopije predstavljali kot original, kar pa bi bilo v tem primeru absurdno.
dharma
# 13.06.2018 ob 10:37
A potem morajo japonci podreti kopijo Eifflovega stolpa v Tokiyu al kaj?
Wasabi
# 12.06.2018 ob 20:21
Drugače je za Slovence najbližji raj replik ob Vrskem jezeru, na Japonskem pa imajo celo repliko bazilike st. Petra.
nevem
# 14.06.2018 ob 15:55
Načina življenja, tradicije, vonja, utripa kraja (mesta, puščave jezera...) se ne da prenesti. Pa se lahko postavljajo na glavo.
V Las Vegasu so postavili cel kup replik svetovnih znamenitosti... ampak to je Las Vegas... fejk Las Vegas. In prav zato te replike tja morda celo pašejo...
Kemik
# 13.06.2018 ob 14:54
klopecki, to je praksa ogromno različnih kiparskih in manjših gradbenih del po svetu, zelo znan je tudi primer Michelangelovega Davida iz Firenc. Tako se omogoči, da mojstrovina ni več odvisna od vremenskih vplivov (še več, v tisti sobi se lahko prilagaja temperaturo, vlažnost in podobne pomembne parametre za varstvo mojstrovine), saj je različen kisel dež povzročil že ogromne škode na različnih delih, ki so vremenskim vplivom izpostavljena, medtem ko se kopijo lahko zamenja na vsake toliko časa in je manjše tveganje pri raznih saniranjih poškodb v splošnem, tudi če ne gre vse po načrtu oz. se kateremu od restavratorjev kaj ponesreči. Obstaja tudi nemalo slik, mozaikov in drugih umetniških mojstrovin, ki imajo zaradi omejevanja vlažnosti v nekem prostoru v določenem časovnem obdobju omejeno število ljudi ter so zaščitene pred vplivi fotografske bliskavice (flasha) s kakšnimi posebnimi stekli.

So pa kopije v teh primerih ponavadi postavljene na prav istem mestu, na katerem je včasih stal original, prav tako so navidezno praktično popolnoma identične originalu (morda s kakšnimi manjšimi popravki, ki pa niso tako zelo očitni, morda so lahko še najbolj očitne kakšne spremembe v dimenzijah).
mikic007
# 12.06.2018 ob 23:47
Kitajci postavijo in služijo, Egipčani se pritožujejo, ki pa beremo zastonj reklamo ;)
incrpyted
# 14.06.2018 ob 18:33
jst še originala ne bi šu gledat, tko da se mi svaljka za kopijo
Zoro27
# 14.06.2018 ob 07:50
Potem je pa najbolje, da si omisliš VR in ne greš iz naslonjača. Še službo na daljavo, dostavo hrane na dom, virtualna spolnost, pa bomo izumrli.
Mirko Tipka
# 13.06.2018 ob 15:03
Potem pa naj vse hiše v Egiptu podrejo, ker so kopija hiš iz Sirije.
Kr' neki se ljudje razburjajo... za prazen nič...
pietetnik
# 13.06.2018 ob 08:07
To je kopija!
Ne gre za kopiranje inteligentne lastnine, ki je zaščitena.
Kazalo