Zaradi dodatnih pregledov bi lahko na letališčih prišlo do zamud pri vkrcavanju. Foto: Reuters
Zaradi dodatnih pregledov bi lahko na letališčih prišlo do zamud pri vkrcavanju. Foto: Reuters
Letališče Charles de Gaulle
Patruljiranje francoskih vojakov po enem izmed terminalov pariškega letališča Charlesa de Gaulla. Foto: Reuters

Gre za del novih varnostnih ukrepov proti grožnji Al Kaide na arabskem polotoku in Fronte Al Nusra iz Sirije.

Ameriška uprava za varnost v prometu (TSA) je nekaterim tujim letališčem, ki ponujajo neposredne polete v ZDA, naročila, naj okrepijo nadzor nad elektronskimi napravami potnikov. Čeprav ZDA ne morejo neposredno vplivati in nadzirati varnosti na največjih letališčih sveta, so Velika Britanija, Francija in Nemčija že potrdile, da bodo upoštevale ameriško prošnjo.

Izpostavljeni znamki Samsung in Apple
Američani tako želijo, da naj varnostniki med varnostnim pregledom na letališču imetnike pogosto prosijo, naj prižgejo elektronske naprave, vključno s prenosnimi telefoni. "Če naprave ne bo mogoče prižgati, je ne bo mogoče odnesti na letalo. Potnik bo v tem primeru morda deležen dodatnega pregleda," je sporočila TSA. Po poročanju Reutersa naj bi še dodatni varnostni ukrepi veljali za pametne telefone podjetij Apple in Samsung.

Teroristi naj bi razvijali nove bombe, ki bi jih bilo mogoče pretihotapiti na potniška letala mimo varnostnega nadzora. Med drugim naj bi skušali izdelati bombe za prenosne telefone, tablične in prenosne računalnike.

Seznam letališč z okrepljenim nadzorom ni znan
Američani so nove varnostne ukrepe naznanili prejšnji teden in veljajo za nekatera letališča v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Seznama letališč niso objavili, po poročanju BBC-ja pa je največje londonsko letališče Heathrow zagotovo med njimi. Za potnike je tako najbolje, da preverijo stanje baterij svojih elektronskih naprav, preden se podajo na letališče.

Minister za domovinsko varnost ZDA Jeh Johnson je v nedeljo za televizijo NBC povedal, da se ne morejo le odzivati na prejšnje poskuse napadov, ampak je njihova naloga, da predvidijo morebitne nove napade.

Letalski potniki upajo, da praktična posledica novih varnostnih ukrepov ne bo le povečana prodaja polnilcev za telefone in računalnike po letališčih. Američani niso pojasnili, kdo bo potnikom povrnil škodo za telefon ali računalnik, ki ne bo smel na letalo, oziroma stroške spremembe vozovnice zaradi iskanja polnilnika.