Osupljivi Grand Canyon v Arizoni zastopa ZDA. Foto: EPA
Osupljivi Grand Canyon v Arizoni zastopa ZDA. Foto: EPA
Amazonski deževni pragozd.

V finale akcije, ki jo vodi švicarski popotnik in avanturist Bernard Weber, se je uspelo uvrstiti tudi amazonskemu deževnemu gozdu, Mrtvemu morju, afriški gori Kilimanjaro, Galapagoškemu otočju, blatnim vulkanom v Azerbajdžanu, jami Džeita v Libanonu, irskim klifom Moher in nemškemu Črnemu gozdu.
28-erico je odbor strokovnjakov izbral izmed 77 nominirancev, ki so v prvem krogu glasovanja zbrali največ glasov javnosti. Za svojega favorita lahko glasuje vsak prek spleta ali telefona - pričakujejo prek milijardo glasov, glasujete pa lahko le enkrat.


Zmagovalce, ki se bodo pridružili sedmim čudesom sveta, ki so jih izbrali pred dvema letoma, bodo oznanili leta 2011. Weber pravi, da je namen kampanje predvsem večje cenjenje našega okolja.
Ob bok "človeškim" čudesom sveta
Najbolje so se na kampanjo s svojimi glasovi odzvali prebivalci azijskih držav, visok delež je prišel tudi iz Latinske Amerike in "stalne osumljenke" vsakovrstnih seznamov, ZDA. V Afriki, kjer večina glasuje prek svojih mobilnih telefonov, so v zadnjih tednih ugotovili največji porast glasovanja.
Leta 2007 je za sedem od človeka ustvarjenih čudes sveta glasovalo približno 100 milijonov ljudi. Zmagovalci? Kolosej (Italija), Veliki kitajski zid, Tadž Mahal (Indija), Petra (Jordanija), Kristusov kip (Brazilija), Machu Picchu (Peru) in piramida v Chichen Itzi (Mehika).