Prevozna sredstva
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 5 glasov Ocenite to novico!
Boeing 787 - Dreamliner
Boeing 787 - Dreamliner je dolgo pričakovani prvi polet opravil šele konec oktobra lani. Foto: Reuters

Dodaj v

Po "superjumbih" težave tudi za "sanjske ptice"

Lahko se pojavi razslojevanje plasti na trupu letala
23. februar 2012 ob 18:12
Washington - MMC RTV SLO/STA

Ameriški letalski proizvajalec Boeing je razkril, da ima okoli 55 njegovih dreamlinerjev napako, zaradi katere se lahko pojavi razslojevanje plasti na trupu letala.

Pri Boeingu poudarjajo, da napako odpravljajo in da potniki niso v nevarnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podpredsednik Boeinga Jim Albaugh je zagotovil, da pomanjkljivosti ne bo težko odpraviti in da popravilo na letalih, ki so v uporabi, že poteka. Težava je nastala zaradi napak pri plastenju pri izdelavi podporne strukture trupa letala.

Kljub odkriti težavi naj bi Boeing za letos izpolnil zadano število dobav letal 787 dreamliner. "Gre za nekaj, kar lahko odpravimo v kratkem času," je pojasnil Albaugh. "Na dobavo bo vplivalo kratkoročno, kar pa se tiče števila dobavljenih letal v letošnjem letu, pa ne bi smelo imeti nikakršnega vpliva," je dejal.

Težave tudi pri "superjumbih"
Poročali smo, da s podobnimi težavami spopada tudi evropski letalski proizvajalec Airbus - razpoke na krilih letal A380 so bile javnosti prvič razkrite na začetku januarja ob zatrjevanju, da nikakor ne ogrožajo varnosti potnikov. Centimeter dolgo razpoko, ki je komaj vidna s prostim očesom, so v drugi polovici lanskega leta prvič našli na letalu družbe Qantas, ki je povzročila eksplozijo motorja po vzletu s singapurskega letališča.

Nato pa so razpoke odkrili še na nekaterih letalih in pojasnili, da so našli nov tip razpoke, ki je nevarnejši od prejšnjih, saj lahko vpliva na strukturno celovitost krila, zato je Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) ukazala pregled celotne flote 68 letal "superjumbo" A380.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo