Uredniški izbor
Volitve v Turčiji so v času, ko je država močno polarizirana. V predvolilni kampanji se je večina strank razvrstila v dva bloka: islamskega konservativno-nacionalističnega in sekularnega levičarskega. Foto: Reuters
Tokrat se bo prvič zgodilo, da bodo predsedniške in parlamentarne volitve na isti dan. Foto: Reuters
Turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana je politična pot vodila od župana mesta Carigrad (1994–1998), kar trikrat do premierskega stolčka (2003–2014) in nazadnje do mesta predsednika države (2014). Foto: Reuters
Najbolj nevaren protikandidat Erdoğanu je Muharrem Ince (54) iz Republikanske ljudske stranke (CHP), ki se zavzema za svobodno, sekularno in demokratično Turčijo. Foto: Reuters
Meral Aksener (61) je voditeljica novoustanovljene stranke Dobra (Iyi). V primeru izvolitve je napovedala vrnitev parlamentarnega sistema in preklic izrednega stanja, ki v Turčiji traja vse od klavrnega poskusa vojaškega udara 15. julija 2016. Foto: Reuters
Selahattin Demirtas (45) je vodja kurdske Ljudske demokratične stranke (HDP) in je trenutno v zaporu zaradi domnevnega sodelovanja s kurdskimi borci. Foto: Reuters
VIDEO
Turčija pred volitvami

Dodaj v

Bodo zgodovinske volitve Turčijo vrnile v preteklost?

Predvolilni medijski mrk opozicijskih kandidatov
23. junij 2018 ob 06:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nedeljske predčasne predsedniške in parlamentarne volitve v Turčiji bodo morda zadnje demokratične parlamentarne volitve v tej, za zdaj še, sekularni državi. "Sultan" Erdoğan, kot nekateri imenujejo zdajšnjega predsednika, ima za Turčijo velike načrte.

Kakšno državo si želi Erdoğan in kakšna naj bi bila njena vloga v širšeobmočni in svetovni politiki, lahko sklepamo iz njegovih preteklih dejanj in odločitev. Čeprav se zavzema za obnovitev mirovnih pogovorov s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki so klavrno propadla, je turška vojska v predvolilnem času okrepila napade na oporišče Delavske stranke Kurdistana (PKK) v gorovju Kandil na severu Iraka. Znani in dobro dokumentirani so nasilno zatrti protesti leta 2013 v Carigradu. Po neuspelem državnem udaru leta 2016 pa je sledila vsesplošna aretacija več kot deset tisoč ljudi, med njimi novinarjev in učiteljev, začele so se čistke v sodstvu in vojski.

Tu so še neuspela pogajanja za priključitev Turčije EU-ju, ko je grozil z vnovično uvedbo smrtne kazni, Evropi pa pretil z odprtjem meja za nekaj manj kot štiri milijone beguncev iz Sirije, za oskrbo katerih je Bruselj Ankari zagotovil tri milijarde evrov, čemur bodo, kot kaže, sledile dodatne tri milijarde. Zunanjepolitične odločitve turškega predsednika se obračajo, milo rečeno, po vetru, in sicer vse od sestrelitve ruskega bojnega letala v Siriji in podpore sirskih upornikov do rokovanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in zbližanja odnosov z Iranom. Nevladne organizacije opozarjajo na kršenje svobode govora in omejevanje medijev v Turčiji. Erdoğan pa si zdaj želi še uvedbo predsedniškega sistema, ki bi mu, po mnenju kritikov, omogočil avtoritarno vladanje v slogu otomanskih sultanov, (nepremišljeno) vodenje gospodarstva in imperialistično zunanjo politiko.

Sprememba ustave
Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je vajen zmagovati; njegova politična pot ga je vodila od župana mesta Carigrad (1994–1998), kar trikrat do premierskega stolčka (2003–2014) in mesta predsednika države (2014). Čeprav je v zadnjih 15 letih s svojo konservativno Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) zmagal na vseh volitvah, mu to ni zadostovalo.

Njegov cilj je voditi državo brez zadržkov in ovir, predvsem vojske, kar bi mu lahko omogočil le predsedniški sistem. Pa še to ne kakršen koli; turški volivci so lani s tesno večino sprejeli spremembo ustave, ki med drugim ukinja položaj premierja, parlamentu odvzema možnost nadzora nad delom izvršne oblasti (t. i. sistem zavor in ravnovesij check and balances, kot ga poznajo ZDA), in podeljuje močno oblast predsedniku države. Ukinitev demokratičnega parlamentarnega sistema in uvajanje izvršilnega predsedniškega sistema bo stopila v veljavo po nedeljskih predčasnih predsedniških in parlamentarnih volitvah, 24. junija, kar se bo zgodilo prvič v zgodovini te države. Če bo Erdogan zmagal, bo to zagotovo vrhunec njegove politične kariere.

Zakaj predčasne volitve?
Erdoğan vseskozi ponavlja, da je bil vzvod za razpis predčasnih volitev, redne bi morale biti novembra 2019, "razvoj dogodkov zgodovinskega pomena v našem obližju, kot tudi vojaške operacije čez mejo v Siriji", s čimer je imel v mislih akcije turške vojske proti separatističnim kurdskim skupinam in pripadnikom skrajne samooklicane Islamske države v Siriji in Iraku. Po pisanju Bloomberga, pa je mnenje nekaterih analitikov, da je volitve premaknil zaradi skrajno neobetajočih gospodarskih kazalcev. Turška lira je samo letos izgubila 20 odstotkov vrednosti v primerjavi z ameriškim dolarjem, v porastu je inflacija, zato so volitve zdaj, v času 7,4-odstotne gospodarske rasti (v Nemčiji je 2,2-odstotna), zagotovo bolj ugodne, kot bodo čez eno leto.

Kakšne možnosti ima Erdoğan?
Glede na javnomnenjske raziskave še vedno ni gotovo, ali bo v prvem krogu dobil več kot 50 odstotkov glasov. Vedno glasnejša so ugibanja o drugem krogu. Med šestimi protikandidati naj bi bili resni trije. Erdoğanov največji kritik Muharrem Ince (54) iz Republikanske ljudske stranke (CHP) se zavzema za svobodno, sekularno in demokratično Turčijo. Nekdanji učitelj fizike, ki podpira večji poudarek na razvoj znanosti v državi, je v primeru zmage že napovedal nov referendum, ki bi nazaj uvedel parlamentarni sistem in razpršil vladavino izvršne oblasti.

Resna tekmica na predsedniških volitvah je tudi nekdanja notranja ministrica in podpredsednica parlamenta Meral Aksener (61), ki je bila nekoč članica skrajne nacionalne stranke MHP, a so jo iz stranke vrgli, potem ko je za vodstvo stranke izzvala Devleta Bahcelija, prav tako pa se ni strinjala z njegovo podporo Erdoğanu. Meral Aksener je voditeljica novoustanovljene stranke Dobra (Iyi). V primeru izvolitve, postala bi prva predsednica države, pa je že napovedala vrnitev parlamentarnega sistema in preklic izrednega stanja, ki v Turčiji traja vse od klavrnega poskusa vojaškega udara 15. julija 2016.

Erdoğanov tretji resnejši protikandidat pa je njegov nekdanji sodelavec, zaprti vodja kurdske Ljudske demokratične stranke (HDP) Selahattin Demirtas (45). Volivce je nagovarjal po družbenih omrežjih, v predvolilni obljubi pa jim je zagotovil, da bo tudi on povrnil parlamentarni sistem in decentraliziral oblast v lokalno demokracijo.

Oblikovanje dveh političnih blokov
Turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu je s svojo priljubljenostjo in ugodnimi gospodarskimi kazalniki v preteklosti volivce uspelo prepričati, da Turčija potrebuje avtoritaren način vladanja. Pri tem "načrtu" ga podpirata skrajna Stranka nacionalističnega gibanja (MHP) in Stranka velike enotnosti (BBP), s katerimi se je AKP povezal v koalicijski blok "Ljudsko zavezništvo".

Na strani opozicije pa se je oblikovalo "Narodno zavezništvo", v katerem je največja opozicijska stranka Republikanska ljudska stranka (CHP), konservativna stranka Sreča (SP), desnosredinska Demokratična stranka (DP) in novoustanovljena stranka Dobra (Iyi), slednja zase trdi, da je proevropska stranka, ki sledi idealom ustanovitelja sodobne Turčije Kemala Atatürka. Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah sodeluje še kurdska Ljudska demokratična stranka (HDP) in stranka Huda-Par ter domoljubna stranka Vatan.

Prirejanje volitev
Vladajoči AKP bi po nedeljskih volitvah lahko izgubil parlamentarno večino, zaradi česar so tudi oblikovali Ljudsko zavezništvo. Erdogan pa je to skušal preprečiti tudi z referendumsko potrjeno ustavno spremembo – nova zakonodaja namreč omogoča veljavnost vseh volilnih glasovnic, tudi tistih, ki nimajo uradnega pečata lokalne komisije. Poleg tega pa so prestavili nekatere volilne skrinjice iz pretežno kurdskega območja na jugovzhodu države. Prokurdska opozicijska stranka HDP trdi, da je vlada glasovalne skrinjice s teh območij preselila v bližnje vasi, v katerih podpirajo stranko AKP.

Nedeljske volitve bodo potekale pod nadzorom Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, mednarodne človekoljubne organizacije in turška opozicija pa poudarjajo, da so omejitve svobodnih medijev že vrgle senco na legitimnost volitev.

Medijski mrk
Kot je poročala agencija Reuters, je turška državna televizija TRT prejšnji mesec v predvolilni kampanji Erdoğanu in njegovi stranki AKP namenila 67 ur predvajanja, opozicijskemu predsedniškemu protikandidatu Muharremu Inceju pa manj kot sedem. "Z davkoplačevalskim denarjem so predvajanja spremenili v provladno propagando," je dejal Umit Ozdag, podpredsednik opozicijske stranke iYi, ki ji je državna televizija namenila zgolj 12 minut.

Erdoğanov nadzor nad mediji bi bil lahko največja ovira svobodnim in poštenim predčasnim nedeljskim volitvam. V poročilu o svobodi medijskega govora je mednarodna organizacija Poročevalci brez meja (Reporters Without Borders) Turčijo uvrstila na 157 med 180, kar 90 odstotkov turških časopisov pa je provladnih. "Volivci imajo zelo omejen dostop do informacij in komentarjev, ki niso pod nadzorom vlade," pa je junija zapisala humanitarna organizacija Human Rights Watch.

Katja Štok
Prijavi napako
Komentarji
zapravico
# 23.06.2018 ob 07:13
Idiotizem ne pozna meja
viljam_s
# 23.06.2018 ob 07:38
Kakšna neumna vprašanja, seveda bo zmagal Erdo. Mogoče sploh ne bi bili slabo da se Turčija spremeni v diktaturo. To tako so in to je njihov mentalni domet. Pozitivni učinek bo za Evropo ker bo to opomin volivcem kako je svoboda krhka zadeva. Kurz ima še kako prav ko brani logiko navadnega državljana EU, to ni za v EU in žal muslimanstvu ni pomoči. Niti ene sekularna in demokratične države niso sposobni spraviti skupaj. In to je zadosten dokaz o naravi te religije.
blue.night
# 23.06.2018 ob 07:46
Wasabi

No, Salvini je že začel z lobiranjem, da cepljenje v Italiji ne bo več obvezno.

Erdogana pa je pomagala ustvariti Evropa - zaradi strahu pred karizmatičnimi desnimi neoliberalci (Salvini, Le Pen in ostali) je establishment 'prodal' begunski problem Erdoganu, namesto da bi takoj natrpali sankcije Saudski Arabiji, podprli Asada, z Iranom rešili libijski problem - in begunski problemi bi se v večji meri končali.

Sedaj pa imamo na vzhodu diktatorski monstrum, v sami EU pa obstaja velika verjatnost, da v prihodnje na oblasti pride pravi fašizem.
samba
# 23.06.2018 ob 07:06
Tako kot pri nas so v Tučiji dovoljena vsa sredstva za uničenje političnega nasprotnika.
blue.night
# 23.06.2018 ob 08:06
Seesaw

Drži, Salvini in ostali populistični klovni so enaki Trumpu. Še vedno pa njihovo politiko podpira večina državljanov. Če ne bo uspelo Salviniji, se bo narod pomaknil še bolj desno (na severu Italije se fašistične demonstracije s slikami Mussolinija dogajajo skoraj na tedenski ravni).
gesan
# 23.06.2018 ob 08:46
# 23.06.2018 ob 07:06
Tako kot pri nas so v Tučiji dovoljena vsa sredstva za uničenje političnega nasprotnika.
----------------------------
Kdo je pri nas najbolj podoben temu erdoganu?
SamoRes
# 23.06.2018 ob 09:44
Nadja92
# 23.06.2018 ob 09:35
@SamoRes, tole da se ti pa povsod Jansa prikazuje pa ze meji na bolezensko stanje.

Moral sem omenit podporo Janše Turčiji, če pa desničarji smetite da so to levičarske sanje. Zakaj volite človeka, ki podpira Erdogana, Trumpa itd si pa sami odgovorite.
mb128
# 23.06.2018 ob 08:57
Jep Turčija se bo, tako vsaj kaže,, vrnila v preteklost. Vzroki za to pa so ekonomski in pa geopolitični!
Kakorkoli že to, da se bodo po vsej verjetnosti vrnili v preteklost je njihova pravica naša pa ta, da se odločimo kakšne, če sploh kakšne, odnose bomo imeli.
Sicer pa to zame sploh ni presenečenje. Sultan je že pred leti napovedal da namerava ukiniti celo latinco in se vrniti k stari pisavi!
Jep, Kemal Paša Atatürk se vrti v grobu kot boben v pralnem stroju pri centrifugi!
KLIPAN
# 23.06.2018 ob 10:16
"muslimanstvu ni pomoči. Niti ene sekularna in demokratične države niso sposobni spraviti skupaj. In to je zadosten dokaz o naravi te religije."

In kdo je "kriv", da so krščanske države sekularne?
Ateisti in levičarji, točno tisti, ki jih desni pljuvate vsak dan.

Irak, Sirija, Libija- vse države so bile sekularne!!
Kdo jih je napadel in porušil?
Amerika z pomočjo Nata, desnega Izraela in desnih Saudijcev.
Kaj torej komu ni jasno?
SamoRes
# 23.06.2018 ob 09:41
bubo bubo
# 23.06.2018 ob 09:32
SamoRes@ Janez Janša je po pogovorih s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom dejal, da Slovenija podpira vključitev Turčije v Evropsko unijo in pri tem spomnil na visoko podporo članstvu Turčije v slovenski javnosti.
kje si to zasledil oz prebral?


STA, Žurnal, ...to so povzeli vsi slovenski mediji. Seveda volivci očitno ne berejo drugega kot tvitov.
KLIPAN
# 23.06.2018 ob 10:11
@soc
""Kot je poročala agencija Reuters, je turška državna televizija TRT prejšnji mesec v predvolilni kampanji Erdoğanu in njegovi stranki AKP namenila 67 ur predvajanja, opozicijskemu predsedniškemu protikandidatu Muharremu Incu pa manj kot sedem. "Z davkoplačevalskim denarjem so predvajanja spremenili v provladno propagando," je dejal Umit Ozdag, podpredsednik opozicijske stranke iYi, ki ji je državna televizija namenila zgolj 12 minut."

"Kako bizarno, Turčija postaja Slovenija."

Nekatere desne očitno že mesec dni po volitvah zapušča spomin.
Vsi smo gledali predvolilne oddaje na RTV-ju in vsi smo videli, da so vse stranke imele na razpolago popolnoma enak čas za predstavitev svojih programov.
Niti ena sama stranka oz. kandidat nista na javni tv imela več prostora kot drugi.
Kako pa je bilo z tem na sds-madžarskih medijih, pa smo tudi videli.
KLIPAN
# 23.06.2018 ob 10:02
@BatmanP
"Enopartijski sistem in absolutizem. Mokre sanje slovenskih levičarjev."

Kdo v Sloveniji se zavzema za spremembo volilnega sistema in to tako da bi bilo čim manj strank v parlamentu?
Kdo v Sloveniji trenutno sestavlja koalicijo iz šestih strank?
Kdo podpira Ameriko, kjer imamo samo dve stranki?
Ne se smešit , lepo vas prosim.
Seesaw
# 23.06.2018 ob 08:01
No, Salvini je že začel z lobiranjem, da cepljenje v Italiji ne bo več obvezno.

Salvini pravi, da bi morala država opustiti vse odprte primere davčne utaje, nižje od 100.000 evrov. Pravtako, je zagrozil, da bo ukinil 24-urno policijsko varovanje za Roberta Saviana, katerega skuša umoriti italijanska mafija.

Ja, Salvini je mož, ki bo rešil Italijo.
KLIPAN
# 23.06.2018 ob 10:06
@foxhunt
"Podobnost s Slovenijo je zgolj nakljucna, obticanje v zgodovini in enoumja, tako kot volitve po letu 45."

Ampak nekateri še vedno volijo tiste, ki so bili v stranki enoumja, danes pa vodijo sds.
In to leta 2018.
Labod
# 23.06.2018 ob 10:01
@BAD
programi strank so samo pesek za oci za naivno ljudstvo. Volimo na podlagi zaupanja in preteklih izkusenj s posameznimi liderji strank. Bolj kot program stranke je pomembno videti agendo in nacin financiranja predvolilne kampanje, ki stoji za posamezno stranko. In ko se v to poglobis vidis, da nam ni resitve. Prakticno trenutno v parlamentu ni stranke, ki se namerava boriti, za interesa nas drzavljanov.

Bil sem pa v Turciji nekaj dni nazaj in v drzavi ne najdes stebra na katerem ne bi visela Erdoganova slika. Nasel sem tocno 3 plakate od njegovih nasprotnikov ter najmanj nekaj milijonov plakatov in zastav z Erdoganovo propagando.
KLIPAN
# 23.06.2018 ob 09:59
"Volitve v Turčiji so v času, ko je država močno polarizirana. V predvolilni kampanji se je večina strank razvrstila v dva bloka: islamsko konservativno-nacionalističnega in sekularno levičarskega."

Koga podpirajo naši desni prijatelji je seveda jasno.
Naše Nato zaveznike, a ne?
sLoVaN
# 23.06.2018 ob 09:34
Ataturk se pa v grobu obrača...
gesan
# 23.06.2018 ob 08:45
Pri nas nas tudi eni hočejo rigorozno vrnit v preteklost in to predvsem tisti, ki bi preteklost najraje spremenili v svojo zgodbo, ki so jo sami spisali.

in potem bi bile luknje tam nekje po gozdovih še bolj polne kosti.
AlFe
# 23.06.2018 ob 08:13
Vsi nekaj govoričite o demokraciji. Ne veste pa, da za demokracijo so potrebni ljudje, ki dajejo skupnemu dobremu prednost pred lastnimi koristmi, kar je v nasprotju s človekovo sebičnostjo. Zato demokracija uspeva le v družbah, kjer je sistemska vzgoja za vrednoto splošnega dobrega in eno od take sistemskih vzgoje je krščanstvo.

Tako v Turčiji kot Sloveniji pa tudi v EU pa je krščanstvo preganjano. Zato se demokracija poslavlja iz teh krajev, prihaja pa vladavina močnejšega. To pomeni, da bo imel prav tisti, ki močneje udari.
grenadir
# 23.06.2018 ob 09:32
"Prosim lepo, da Turcija ne pride v Evropsko unijo."..... Ni treba prosit.... Ta Sorošev projekt je v Turčiji propadel že davno... Sedaj je Turčija opatovalka ( država s posebnim statusom ) v Šanghajski skupini, tako, da je propadla EU že kar nekaj časa ne zanima kaj dosti.......... Aja.... Ker vem, da na MMC ju, ne bo kakšne resnejše analiza stanja v EU podajam tole Babičevo iz Logično , ki se mi zdi je dokaj korektna.... Edino, kar se z njim ne strinjam , je to, da je stanje, po moje v EU še slabše , kot se to zdi njemu...Pa o tem morda kdaj drugič...
jurlin
# 23.06.2018 ob 11:05
Enega takšnega erdogančka imamo tudi v Sloveniji. Nikar ne dovolimo, da še kdaj dobi oblast v roke. Janez Janša mu je ime.
SamoRes
# 23.06.2018 ob 08:45
juventina10
# 23.06.2018 ob 08:40
nekdo je omenil možnost fašizma,lahko pa nas dobesedno preplavijo begunci

Begunci pri nas ne bodo ostali, fašisti iz okoliških držav Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške pa so še pred dobrimi 70 leti klali po naših krajih
jurlin
# 23.06.2018 ob 11:12
AlFe
# 23.06.2018 ob 08:13
Prijavi neprimerno vsebino
Vsi nekaj govoričite o demokraciji. Ne veste pa, da za demokracijo so potrebni ljudje, ki dajejo skupnemu dobremu prednost pred lastnimi koristmi, kar je v nasprotju s človekovo sebičnostjo. Zato demokracija uspeva le v družbah, kjer je sistemska vzgoja za vrednoto splošnega dobrega in eno od take sistemskih vzgoje je krščanstvo.
----------------
Pa naj še kdo reče, da komunizem nima nič s krščanstvom in da Jezus Kristus ni bil komunist.
AlBundy
# 23.06.2018 ob 10:31
Kaj pa Saudova Arabija, so tam volitve že mimo?
aparat-čik
# 23.06.2018 ob 15:35
nič kaj takega. Islamska turčija se vrača v svoje normalno stanje verske nestrpnosti in šovinizma. Enako kot ostale muslimanske države.
Drncl
# 23.06.2018 ob 10:38
Sicer nas naj ne bi zanimalo, kaj se dogaja v neki Turčiji in pač naj imajo sistem, kakršnega pač želijo. Ampak glede na sultanove težnje, nas bi moralo biti vse v EU strah, če se to vse zgodi in zmaga....
blue.night
# 23.06.2018 ob 08:51
oleander

Varovanja Saviana ne sme ukiniti, saj dobro ve, da bodo v primeru, če fanta posledično ubije mafija, notranje napetosti v državi izbruhnile v kaj slabšega.

Zakaj bi se potem sploh norčeval iz tega? Razen, če je tvoj elektorat na stopnji 12 letnih otrok in se jim provokacije zdijo zabavne.
torcida_ce
# 24.06.2018 ob 10:16
Ko je Erdogan prišel na oblast so nas vsi zahodni mediji prepričevali, da ni razlike med njim in recimo CDU.
Ko je v turški parlament vstopila ninja teta z ruto so zahodni mediji pisali, kako je to lepo in demokratično, ker v časih vojaške diktature to ni bilo možno.
Ko so v Tuniziji in Egiptu po "revoluciji" na oblast prišli islamisti so mediji, nas nevedne ovce prepričevali kako je to super, ker to je samo reakcija naroda na sekularne diktature in da je zdaj končno demokracija.
foxhunt
# 23.06.2018 ob 09:32
@gesen Nisem vedel, da je erdogan komunajzar!

Jaz tudi ne, ampak niti ni pomembno, uci se pa od njih pomembno je da ima enake metode kot boljseviki leta 45. Volitve s kroglicami.
foxhunt
# 23.06.2018 ob 09:25
Podobnost s Slovenijo je zgolj nakljucna, obticanje v zgodovini in enoumja, tako kot volitve po letu 45.
obelix complicus
# 23.06.2018 ob 20:07
borut-blas: kitajci pa delajo in načrtujejo in cilji ki si jih zastavljajo so dosegljivi - ekološko vzdržna rast. z zelenimi tehnologijami ...

A se šališ? Zelene tehnologije v najbolj onesnaženi državi sveta ... kjer v glavnem mestu zaradi smoga sploh ne vidijo več sonca?
Bivši uporabnik
# 23.06.2018 ob 11:38
Človeška narava se v tisoč letih ni kaj bistveno spremenila, spreminjajo se le okoliščine, na katere se izgovarjamo ljudje.
Wasabi
# 23.06.2018 ob 09:21
Varovati zunanjo mejo EU in Turčiji ne bo treba namenjati milijard pomoči. Če pa so za nastale vojne sokrivi evropski voditelji pa morajo za to odgovarjati. Imamo pa problem, ker Evropejci pač podpiramo vojne dobičkarje in vedno znova podelimo mandat že dokazanim, ki so za vse te vojne soodgovorni. Očitno imajo slabo vest, ker če ne bi bili krivi, tudi ne bi namenjali Turčiji sredstev za begunce. Zdaj se naj pa vsak pri sebi vpraša, koga obkrožuje.
Knez_Kocelj
# 24.06.2018 ob 10:40
@torcida_ce

Zahod še vedno prepričuje svoje ovce, da sta ISIS in Al-Kajda v Siriji le del reakcije naroda na grdega diktatorja Bašarja al Assada.
Knez_Kocelj
# 24.06.2018 ob 10:23
Turčija brez trde roke Erdogana kot država, ki se nahaja v zelo nevarni in nestabilni okolici (Kurdi, Sirija, ISIS, vojne, prebežniki...) ne bo preživela. To je jasno vsakemu malo bolj razgledanemu Turku, ki bo na teh volitvah volil Erdogana (ki se je izkazal kot zelo pretkan in spreten voditelj). Turška lira je zadnja stvar na kar razmišlja domoljubni državljan Turčije. Na prvem mestu je varnost in stabilnost države. Itak pa vsak Turek ve, da mora v primeru padca domače valute imeti pod vzglavnikom Evre, Dolarje ali zlato. V Turčiji pa tako ali tako lahko kupuješ z Evri in Dolarji na vsakem koraku.
Simba
# 23.06.2018 ob 18:25
Klipan: "Kdo v Sloveniji se zavzema za spremembo volilnega sistema in to tako da bi bilo čim manj strank v parlamentu?"

LMŠ in SDS

Klipan: "Kdo v Sloveniji trenutno sestavlja koalicijo iz šestih strank?"
LMŠ zato ker je v to prisiljen, drugače bi on samo z "novimi obrazi"

Klipan: "Kdo podpira Ameriko, kjer imamo samo dve stranki?"
VSI ki so v vladi.
Miro Cerar ob napadu ZDA zaradi "kemičnega napada" Asada:
"Napad zaveznic razumem kot poskus uničenja zmogljivosti sirskih ob. sil, namenjenih morebitni proizvodnji in uporabi kem. orožja. SLO podpira aktivnosti, usmerjene proti voj. ciljem, z namenom zagotoviti, da sirske oblasti ne bodo več razpolagale z uporabo kem. orožja."

vir: twitter
borut-blas
# 23.06.2018 ob 17:41
preprosta resnica očitna vsem ki niso zaslepljeni z ideologijami je, da edini politični sisrem ki deluje raste in se razvija na kitajskem
komunizem združen s pragmaično kitajsko konfucijsko filozofijo bo sistem prihodmosti po vsem svetu - verski fanatiki in kapitalistični omejenci niso sposobni speljati nobene ga dolgoročnega načrrta
kitajci pa delajo in načrtujejo in cilji ki si jih zastavljajo so dosegljivi - ekološko vzdržna rast. z zelenimi tehnologijami , znamost , prodor v vesolje in tehnološki preboj v robotiki in umetni inteligenci
enostavno delajo in čakajo da vse ostalo zgnije
tako je to, marksizem ni mrtev , politična mafija sovjetske zveze in ostalih socijalističnih držav je zavozila svoje megalomanske utopistične ideje ne zaradi marksističnega temelja komunizma , ampak zaradi dogmatičnega pristopa, ki je starce držal na oblasti do konca
če bi starčki v jugoslaviji spokali na začetku sedemdesetih let bi imeli nekaj podobnega kitajski že takrat
pragmatičnost in marksizem - to je prihodnost
Guliarth
# 23.06.2018 ob 11:01
Ekonomski migranti v Turčijo.
Gautama
# 23.06.2018 ob 09:15
Grozljiva diktatura v obliki teokracije.
Sedaj vidimo, zakaj se vera ne sme vtikati v politiko?
Zakaj je pomembno, da demokracije ostanejo sekularne?

Prosim lepo, da Turcija ne pride v Evropsko unijo.
juventina10
# 23.06.2018 ob 08:40
nekdo je omenil možnost fašizma,lahko pa nas dobesedno preplavijo begunci,saj k nam ne hodijo samo iz bojnih območij.vsekakor erdoganova turčija ni za v evropo.sicer pa dokler so bili kolonialisti v afriki in izkoriščali naravo je bil vsaj neki navidezni mir.kasneje so prišle diktature s strani samih afričanov,eden proti drugemu in danes,ko države propadajo, ker ne znajo delat ali ne smejo oz so kapitalistični lobiji,taisti kolonialisti pod imenom demokracije še vedno delajo špetir in vojne,posledično migranti v eu.nekdanje kolonialne velesile pa so dobile bumerang.
Izvidnik
# 23.06.2018 ob 08:26
nazaj v srednji vek...
igog
# 26.06.2018 ob 16:34
V Preteklost?
pa tam je vedno bila,levaki wake up!
lordslayer
# 26.06.2018 ob 13:41
Volitve ne, Erdogan pač ...
Alchemist
# 25.06.2018 ob 21:58
V Turčiji gledamo počasen vzpon avtoritarnega režima. Ko bo prepozno, se bodo ljudje kesali svojih odločitev.
Bivši uporabnik
# 24.06.2018 ob 17:14
Kdorkoli zmaga, narod bo poraženec.
fooZar
# 23.06.2018 ob 19:54
To bi farsa od svobodnih volitev.
nevem
# 23.06.2018 ob 10:37
Če že govorimo o primerjavah...
Erdogan za nobeno ceno ne spusti in ne bo spustil oblasti iz rok. In kdo ali kaj to počne že več ali manj kot 70 let pri nas?
maslic
# 23.06.2018 ob 09:52
Zanimivo kako narod iz bližnjega vzhoda še zmeraj sili v "fašistično evropo"
Bivši uporabnik
# 23.06.2018 ob 09:09
Kar E. počne s Kurdi je pa po mojem zloraba.
Bivši uporabnik
# 23.06.2018 ob 08:28
Varovanja Saviana ne sme ukiniti, saj dobro ve, da bodo v primeru, če fanta posledično ubije mafija, notranje napetosti v državi izbruhnile v kaj slabšega.
Kazalo