Uredniški izbor
Primož Gliha in Alessandro Del Piero
Alessandro Del Piero (v sredini) je požel največ simpatij in občudovanja. Foto: BoBo
Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin upa, da se bodo podobni dogodki ponavljali tudi v prihodnje. Foto: BoBo
Borut Pahor in Mile Ačimović
Med udeleženci prireditve sta bila tudi Borut Pahor in Mile Ačimović. Foto: BoBo
Sandi Valentinčič in Milivoje Novaković
Tekmo so s 6:1 dobili rdeči. V prvem polčasu sta zadela Aleksander Čeferin in Sandi Valentinčič, trener domačega drugoligaša Vitanest Bilje (na fotografiji levo). V drugem polčasu je dvakrat zatresel mrežo Milivoje Novaković (desno), po enkrat pa Luis Figo in Pierre van Hooijdonk. Edini gol za modre je prispeval Alessandro del Piero. Foto: BoBo
Ljubomir Moravac
Glavni sodnik je bil Damir Skomina, pomagala sta mu mednarodna sodnica Aleksandra Česen in Ljubomir Moravac (na fotografiji), ki po hudi prometni nesreči v Mariboru pred dvema letoma, v kateri je izgubil spodnji del leve roke, kariero nadaljuje kot sodnik. Foto: BoBo
Luis Figo
Luis Figo je bil leta 2000 dobitnik prestižne nagrade zlata žoga za najboljšega nogometaša leta. Foto: BoBo
Bilje
Ob igrišču se je zbralo približno 4.000 obiskovalcev. Foto: BoBo
VIDEO
Del Piero navdušil v Biljah
VIDEO
Del Piero po več kot 20 l...
VIDEO
Čeferin: Ni bilo težko pr...

Dodaj v

Dobrodelni, a hkrati tekmovalni: nekateri bi lahko še vedno igrali

Spektakel v Biljah uspešno spravili pod streho
2. september 2018 ob 10:21
Bilje pri Novi Gorici - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

"Bolj so zadovoljni, kot če bi jih peljali na Wembley," je vtise zvezdnikov na včerajšnji dobrodelni nogometni tekmi v Biljah strnil predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Dogodek, ki je v vasico pri Novi Gorici zvabil številne nekdanje nogometne ase najvišje kategorije, je uspel. Dopoldne je kazalo, da bi ga lahko pokvaril dež, a so se ravno ob pravem času oblaki začeli trgati in udeležence je večji del tekme spremljalo sonce.

Veliko radovednežev in lovcev na avtograme je Luisa Figa, Alessandra Del Piera in druge pričakalo že v hotelu Perla, največja gneča pa je bila ob stopnicah, po katerih so se nogometaši po "rumeni preprogi" spustili na igrišče v Biljah. Ob predstavitvi igralcev in po koncu tekme je tam marsikomu uspelo narediti selfi s kakšnim izmed osrednjih likov tokratne prireditve.

Nekateri nogometaši so se pred tekmo ustavili pri novinarjih, kmalu nato pa so se začeli ogrevati na pomožnem igrišču z umetno travo. Mile Ačimović je med trimčkanjem klepetal z Nemanjo Vidićem, kot vedno je bil odlično razpoložen Dejan Stanković in skrbel za dobro voljo. Pred odhodom na glavni oder so med sabo malce pokramljali člani slovenske "zlate" generacije, pa tudi Portugalci, ki jih je bilo poleg Slovencev v Biljah največ. Fotografi so seveda želeli fotografijo Čeferina z obema glavnima zvezdnikoma spektakla.

Del Piero: Igrišče je vedno enako veliko
Najbučnejši aplavz je (pričakovano) doživel Del Piero, med obiskovalci je bilo slišati tudi Italijane. Legendarni Juventusov kapetan se je v Novo Gorico vrnil po 24 letih, 8. septembra 1994 je namreč tam skupaj s Fabiem Cannavarom, Christianom Vierijem in Filippom Inzaghijem z mlado reprezentanco azzurrov igral v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo proti Sloveniji (1:1).

"Sem blizu doma, saj sem iz Veneta. Do sem je bila lahka pot," je dejal Del Piero in nadaljeval: "Poskušamo zbrati čim več denarja za pomoč tistim, ki jo potrebujejo. To je tudi priložnost za ponovno srečanje s prijatelji in nekdanjimi tekmeci z nogometnih zelenic. Trenutki, ki jih preživimo skupaj, so vedno prijetni. Številni smo začeli igrati nogomet v podobnih krajih, kot je ta. Tudi sam sem iz mesteca, ki nima niti 5.000 prebivalcev. Igrišče je vedno enako veliko."

Čeferin: Vsi so bili navdušeni
Da sloviti nogometaši nikakor niso vihali nosu nad prizoriščem, je potrdil tudi Čeferin in dodal, da jih ni bilo težko pripeljati v Slovenijo. "Fantje so izjemno humanitarni, vedno so pripravljeni pomagati. Uživajo v igranju v takšnem okolju, kot je v Biljah. Hkrati pa seveda malo pomaga tudi to, da te vpraša predsednik Uefe, ali boš prišel (smeh). Če bi potrebovali še več igralcev, bi jih še več tudi prišlo."

V pogovoru s Sandijem Škvarčem za TV Slovenija je še povedal: "Najprej jim nismo nič razlagali, kam jih peljemo. Včeraj sva skupaj s Figom potovala iz Monte Carla in je mislil, da bo prespal v Ljubljani. Rekel sem mu, da ne in da bo šel v Gorico, jutri pa igramo v eni majhni vasi. Vsi so navdušeni, tudi po tekmi so se mi zahvaljevali. Lahko smo počaščeni. Takšne zvezde so v tako množičnem številu do zdaj gostovale le v redko kateri državi na svetu."

Zvečer so se v improviziranem VIP-prostoru domačega drugoligaša ob lokalnih kulinaričnih dobrotah v sproščenem ozračju zadržali še kar nekaj časa. Na sredini mize sta sedela Čeferin in Figo, videti je bilo, da se počutijo kot doma. Tudi tam jih je še zmotil kakšen oboževalec ali oboževalka.

Galić: Najlepše snidenje z nekdanjimi soigralci
Domači nogometaši so bili prav tako zelo zadovoljni. "Neverjeten občutek je, ko si na igrišču s takimi zvezdami. Star sem 48 let, a to mi bo ostalo v spominu do konca življenja. Figo in Del Piero sta dimenzijo višje, bila sta nogometna romantika, vrhunska igralca, mega zvezdi. Gaizki Mendieti pa sem že stal nasproti, ko smo na Euru 2000 igrali proti Španiji. Tedaj je bil pri Valencii in na višku kariere. Spomnim se, da je podal za drugi gol, s katerim so nas Španci premagali z 2:1. Dogodek je fenomenalen, vsa čast organizatorjem in predvsem Aleksandru Čeferinu," nam je razlagal Marinko Galić, ki je bil še bolj vesel snidenja z nekdanjimi soigralci.

"Vedno sem najsrečnejši, ko se dobim z njimi – Miranom Pavlinom, Sašem Udovičem, Miletom Ačimovićem, Amirjem Karićem in drugimi. Skupaj smo preživeli vrsto uspešnih let. Kljub temu, da z nekaterimi živim v istem mestu, jih ne vidim skoraj nič. Vsakdo je v nekem svojem poslu. Odkar smo se z nekaterimi nazadnje srečali na neki drugi dobrodelni prireditvi, je minilo že skoraj eno leto. Lepo se je pogovoriti in obujati stare spomine," je še dejal Galić.

Kdo od nekdanjih asov se mu je zdel najbolje pripravljen? "Ricardo Carvalho in Vidić sta odigrala vrhunsko, da ne govorim o našem vratarju iz Grčije Antonisu Nikopolidisu. Branil je vse, očitno je imel tudi dober dogovor z vratnicami. Bil je vrhunski. Užitek je bilo gledati vse."

O tem je nekaj besed spregovoril tudi Čeferin: "Prikazali so lep nogomet. Nekateri bi lahko še vedno igrali, nad nekaterimi sem bil navdušen. Robbie Keane je najbolj tekmovalen od vseh in po tekmi me je jezno vprašal, kdo je sestavljal ekipe. Očitno s svojo ni bil zadovoljen."

Borbeni duh je že pred tekmo nakazal Marco Materazzi: "Ne maram izgubljati, res pa je, da gremo potem vsi skupaj na večerjo."

Pozitivna energija
Videli bomo, ali se bodo podobni dogodki v Biljah oziroma kje drugje v Sloveniji dogajali tudi v prihodnje. "Mislim, da dogodek ima prihodnost, ne želim pa obljubljati stvari, dokler ni gotovo. Kolikor sem videl te ljudi danes in pozitivno energijo, to je nekaj fantastičnega. Potrebujemo pozitivno energijo! Ti fantje jo lahko prinesejo, gledalci pa jo vračajo njim."

Čeferinu februarja prihodnje leto poteče mandat predsednika Evropske nogometne zveze, a je že vložil kandidaturo za novo izvolitev. Na čem bo tokrat poudarek njegovega programa? "Izzivov je vedno veliko. Tržimo najboljši produkt na svetu, gre nam zelo dobro, ampak vedno so še rezerve za napredek. Eden večjih izzivov bo finančni ferplej, razlike med klubi so vsako leto večje. Zato sem se odločil, da bom znova kandidiral, ob tem pa je bilo seveda ključno, da imam podporo praktično vse Evrope."

Matej Rijavec, foto: BoBo/Alen Milavec
Prijavi napako
Komentarji
Kapitan Kljuka
# 02.09.2018 ob 11:19
Alessandro Del Piero, nogometni heroj! Mojster...
psihorok
# 02.09.2018 ob 11:09
Samo majhna vas si lahko privosci, dogodek kjer je dovoljena velika stopnja improvizacije v organizaciji, pa vseeno pusti poziteven vtis pri obiskovalcih in udelezencih. V Biljah je to super uspelo, pravi namen, pravi ljudje, pravo okolje in tu imamo prijeten dogodek, z dobrim namenom na katerega se z veseljem udelezujejo najvecje nogometne zvezde. Pa se vedno je vse skupaj do neke mere intimno, kar verjetno tudi ni zanemarljivo. Bravo Bilje!
crtomirjansa
# 02.09.2018 ob 10:46
Novakovic je na eni tekmi dal vec golov kot nasi reprezentancni napadalci skupaj, odkar se je sam poslovil od nje.
juventina10
# 02.09.2018 ob 12:01
nekatere je mogoče odvrnilo vreme, na koncu je bilo sonce, od capitana sem dobila avtogram v njegovo knjigo.to je to izpolnitev želje,lepa tekma ,lepo vreme.mogočeje manjkal še kak juventin..
Reto
# 02.09.2018 ob 11:31
Del Piero eden največjih romantikov s zgodovini nogometa. Pred kakšnimi 20 leti je bil sigurno najboljši nogometaš na svetu. Gospod na igrišču in izven njega, takih danes ne delajo več. Forza grande capitano Alex!
Jazst2
# 02.09.2018 ob 10:46
ker samo mala vasica lahko kaj takega organizira. MB ali OLI - to je že profesionalizem
TheRollingStone
# 02.09.2018 ob 14:07
Bil s kolegi tam in je bilo super. Dobil podpise od Stankovića, Vidića, Figa, Materazzija, Del Piero se je pa slikal z mano kljub temu, da sem imel Interjevo kapo Campioni d Europa 2010 :) Ne moreš verjet, kako preprosti so ti ljudje. Stanković je že sedel na avtobusu in sem mu potrkal in je prišel dol in mi podpisal kapo. Materazzi po klicih priletel iz povsem druge strani igrišča in se podpisal. Bi si mislil, da so modeli bolj naduti. No, na višku kariere so morda bili.

Edini, ki je zavrnil slikanje je bil veliki Mladen Dabanović!
josh k.
# 02.09.2018 ob 13:25
Tudi sam sem iz mesteca, ki nima niti 5.000 prebivalcev. Igrišče je vedno enako veliko...pravi Del Piero

Lepo povedano.
artoum*2
# 02.09.2018 ob 12:13
hja očitno res dogodek v dober namen , če se je še sonce pokazalo.
umirjeno sproščeno ozračje kjer vsi mislijo dobro.
več tega v Sloveniji prosim.
Hijena
# 02.09.2018 ob 13:02
Nekaj igralcev, ki so stari krepko čez 40 let, bi še vedno bili glavni asi v 1.SNL
brehme
# 02.09.2018 ob 12:06
Del Piero, to je bil igralec, ki je,res navduševal, v takrat neverjetno močni italijanski ligi, ibn vsaj zame v zlati dobi LP.
Pa še noč se ni spremnil, medtem ko sicer konkretno starejšega Salvatora Schilaccija sploh nisem prepoznal na fotki.
ForzaJuve!!
# 02.09.2018 ob 13:41
Nogometaš zaradi katerega sem pri 7letih začel navijati za Juventus, legenda!
umivalnik5
# 02.09.2018 ob 12:19
Kaj je mozno kje videti seznam vseh nogometasev iz obeh strani, ki so se udelezili tega dogodka? Ali je to res tako tezko napisati...
Lublanski
# 02.09.2018 ob 13:14
po fotki sodeč pa Ačimović kr konkretno nad predsednika ...
Cini Minis
# 02.09.2018 ob 18:00
najboljše je bilo, ko je lukač rekel: figo strelja, toda zaustavil ga je borut pahor :)
veliko golmanov ne more tega rečt...
Samo Zakes
# 02.09.2018 ob 13:46
4000 gledalcev v vasici na tekmi veteranov ...??

Pa to je več, kakor v posameznem krogu na vseh tekmah v slovenski ligi. Se pravi, da se da, da ljudi nogomet zanima. Ne zanimajo jih pa mućke, žnj kvalitete Balkanci (proti slednjim nimam nič, da ne bo kdo skakal), katastrofalna infrastruktura, slaba medijska pokritost ...

Bravo organizatorjem v Biljah!!!
Bojan Britovšek
# 03.09.2018 ob 10:49
Del Piero car!
artoum*2
# 03.09.2018 ob 05:55
Samo denarja pa bi zbrali precej več, če bi se odločili za kak večji kraj.

ne ne . narobe razmišljaš. ti modeli pridejo zaradi ljubega miru in umirjene zabave.
če ti povem malo drugače. v Maribor ali Ljubljano ne bi bilo nikogar.

imamo en lep cvet , ki ga je potrebno skrbno negovati.
alessandro10
# 02.09.2018 ob 16:12
Heh, no to pa ni res, da je Del Piero nazadnje bil v Sloveniji 20 let nazaj. Je pred leti (mislim, da 7) imel Juventus trening v Kopru pred tekmo z Udinesejem (ali je mogoče bila Triestina, ne vem). So se tudi takrat ljudje slikali z njim :)
juventina10
# 02.09.2018 ob 15:58
hahah rolling, mogoče se je mladen ustrašil, da ga boš dal na facebook,reklama lahko škodi njegovi karieri.
inženir
# 02.09.2018 ob 14:07
Koliko denarja so zbrali
Krtomir
# 02.09.2018 ob 13:47
Pahor si ne zasluži mesta v tej ekipi. Človek ni naredil nič častnega v svoji karieri.
Matjaz82
# 05.09.2018 ob 16:11
Glede na res konkretna imena, od neomenjenih še Nuno Gomez, Berbatov, Materazzi, Mendieta... bi bilo fino če objavite playlisto.
juventina10
# 04.09.2018 ob 22:00
tudi ljubo moravac je car., vso srečo v življenju.
miro789
# 02.09.2018 ob 20:55
Samo denarja pa bi zbrali precej več, če bi se odločili za kak večji kraj.
Lev Julius
# 02.09.2018 ob 14:29
@Krtomir ...šele ob pogledu posnetka sem ugotovil ,da je na tekmi sodeloval tudi PRECEDNIK Pahor ? Na bruhanje mi gre ob njegovih narcisoidnih nastopih . SRAMOTA za slovenski šport .
zapravico
# 02.09.2018 ob 12:57
Samim sebi namenjena tekma,nikjer govora o vsoti zbranega denarja
Lev Julius
# 02.09.2018 ob 14:22
V kolikor bi bil dobrodelen namen ,potem bi moral Čeferin sam prispevati vsaj 10.000€ v sklad ! Vse skupaj je bil show Čeferina ob izvolitvi za naslednja 4 leta ! NEOLIBERALIZEM ne pozna meja
REsnica
# 02.09.2018 ob 10:38
če bi se čempjon maribor ali prvak olimpija kaj takega spomnila... pa jih je nesla mala vasica....
patriot1970
# 02.09.2018 ob 11:13
Nekam malo ljudi se je zbralo,..glede na zveneča imena, ki so se dogodka udeležili!
Ne vem,..samo ugibam,...ampak mogoče je marsikoga odvrnila promocija dogodka s strani Matjaža Nemca?
krenaiznekje
# 02.09.2018 ob 10:53
Koga briga ta šov
Kazalo