Uredniški izbor

Poudarki

  • Ustvarilo je dovršen simulator vožnje
  • Psihometrične raziskave o obnašanju voznikov
NERVteh
Tako je videti simulator, sestavljen je iz treh visokoločljivostnih, ukrivljenih zaslonov in sedišča z opremo za ravnanje z "avtomobilom". Foto: BoBo
       Naš namen je biti zmožen v 15 minutah efektivno oceniti človeka tako natančno, da so podatki enako relevantni in koristni kot vse, kar so zavarovalnice zbrale v recimo zadnjih 50 letih.       
 Vengust
NERVteh
Po 15 minutah simulatorja lahko vozniku predložijo njegovo biometrično-psihološko evalvacijo in navedejo, kje so njegove šibke točke pri vožnji. Foto: BoBo
NERVteh
Simulirajo lahko položaje, ki jih na pravih poligonih načeloma ne. Foto: BoBo
       V pravem življenju je človeku praktično nemogoče učinkovito predstaviti, zakaj naj ne uporablja prenosnega telefona med vožnjo, na način, ki ga morda malo prestraši. Morali bi mu na pravi cesti postaviti prepreko, denimo avtomobil, ki zapelje pred njega, medtem pa mora nekaj objaviti na Instagramu ali pa narediti selfi ... jasno, bi zaviral in se zaletel. To bi bilo v pravem življenju malce radikalno. Pri nas pa to lahko naredimo. Človeka precej strese in dejansko vidi, da ni sposoben odreagirati.       
NERVteh
Različne vozne razmere Foto: BoBo
Samovoznik, ki ga razvija Ford. Ta vozila po oceni NERVteh še niso pravilno "socializirana", niso prilagojena na različne vozne kulture ljudi po svetu. Foto: Ford

Dodaj v

Slovensko podjetje dobilo milijon iz ZDA, razvija avtonomna vozila na umetno inteligenco

Uspeh slovenskega podjetja
20. julij 2018 ob 06:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

Visokotehnološko zagonsko podjetje NERVteh je dobilo naložbo v vrednosti milijon evrov. NERVteh razvija tehnologije za ocenjevanje voznikov in algoritme za avtonomna vozila.

Mlado slovensko podjetje NERVteh je znano že po simulatorju vožnje Zetadrive, v katerem lahko vozniki preverijo svoje sposobnosti in odzive na nepričakovane, zahtevne položaje na cestišču. Simulator je tehnološko napreden, premičen in voznika postavi v "resnično" okolje, uporabljajo pa ga že nekatere slovenske zavarovalnice, storitve pa prodajajo tudi drugod po svetu, od ZDA do arabskih držav. Simulator je poseben po tem, da je opremljen s tehnologijo za nevropsihološko analizo.

"Naše podjetje se ukvarja s prometno varnostjo, fokus je na biometrično-psihološki evalvaciji voznikov. Zbiramo podatke o obnašanju voznikov za volanom. Aplikacij je veliko, od medicinskih namenov do avtomobilske in zavarovalniške industrije," je za MMC pojasnil predsednik uprave in soustanovitelj NERVteha, ekonomist Matej Vengust.

Pojasnil je prednosti simulatorja: "V pravem življenju je človeku praktično nemogoče učinkovito predstaviti, zakaj naj ne uporablja prenosnega telefona med vožnjo, na način, ki ga morda malo prestraši. Morali bi mu na pravi cesti postaviti prepreko, denimo avtomobil, ki zapelje pred njega, medtem pa mora nekaj objaviti na Instagramu ali pa narediti selfi ... jasno, bi zaviral in se zaletel. To bi bilo v pravem življenju malce radikalno [smeh]. Pri nas pa to lahko naredimo. Človeka precej strese in dejansko vidi, da ni sposoben odreagirati," je povedal. "Na raznih poligonih, kot je Vransko, so hitrosti jasno omejene, in ne morejo prirediti takih scenarijev, mi pa si lahko privoščimo praktično vse."

Vozniku merijo reakcijski čas, raven stresa, kognitivno obremenitev, srčni utrip, galvansko prevodnost kože, pa tudi smer pogleda in velikost zenice, ne manjka niti analiza premikanja roke.

Podobno, a ne enako
Pa se v simulatorju vozniki obnašajo podobno resničnemu življenju ali so njihovi odzivi, naj bodo zavestni ali podzavestni, drugačni? "To je dobro vprašanje," je odgovoril Vengust. Po njegovih besedah za zdaj kaže, da omembe vrednih razlik ni. Voznik pred udejstvovanjem v Zetadrivu izpolni vprašalnike, da se lahko ustvari psihološki profil, potem pa ga primerjajo z njegovim načinom vožnje. Ugotovili so, da je korelacija med izidi profiliranja in obnašanjem v simulatorju visoka. Sovpada tudi s statistiko voznikov v Sloveniji, je dejal. "Naš namen je biti zmožen v 15 minutah efektivno oceniti človeka tako natančno, da so podatki enako relevantni in koristni kot vse, kar so zavarovalnice zbrale v recimo zadnjih 50 letih."

Vengust je poudaril, da ne gre za replikator, temveč simulator vožnje, popolnoma enake izkušnje ne morejo zagotoviti. Ustvariti pa hočejo dovolj podobne razmere, da se človek vanje lahko vživi, pri tem pa izrabljajo tudi tresljaje za različne podlage, poustvarjanje pritiska ob zaviranju in pospeševanju, nagib vozila in številne druga orodja.

Za to potrebujejo precej raznoliko ekipo psihologov, nevrologov, programerjev, inženirjev. Med 20 sodelavci je šest doktorjev znanosti in osem magistrov, je naštel Vengust, v prihodnosti pa se bodo pri najemanju osredinjali predvsem na strokovnjake za umetno inteligenco. Na tem področju že zdaj sodelujejo z ameriško stanfordsko univerzo, kjer med drugim deluje doktor umetne inteligence Jure Leskovec, eden največjih strokovnjakov za področje analize velikih zbirk podatkov, ki je zdaj tudi svetovalec NERVteha.

Za zdaj iz zbranih podatkov niso odkrili ničesar res presenetljivega, tudi zato, ker so raziskave še na začetku (podjetje je nastalo leta 2013), vzorec pa še razmeroma majhen. Niti ni osnovni namen iskati presenetljivosti, temveč čim bolj zanesljive podatke, je poudaril Vengust. Dejanska presenečenja pa pričakuje pri njihovem naslednjem velikem projektu, razvoju algoritmov za samovozna vozila.

Odnos človek – stroj
Po Vengustovih besedah ima razvoj samovoznih vozil (ki jih vozi računalnik) eno težavo. Vozno kulturo, ki se po svetu močno razlikuje. "Vsako mesto, vsaka populacija, ima specifično vozno kulturo. Avtonomna vozila, ki bodo prihajala na svetovne ceste, bodo morala vnaprej vedeti, da ni vse Phoenix, Arizona. Tam imajo 270 dni na leto sonca, zelo lepo narisane črte, vse na milimeter skenirano, ker se njihovi tehniki zelo potrudijo, da so avtomobili v idealnem okolju. Jasno, že Ljubljana je daleč od idealnega okolja, pa ima relativno dobro urejeno cestno infrastrukturo. Zdaj pa dajmo takšen avtomobil v kakšen New Delhi, Kolkato ali Peking. Si lahko predstavljamo, da bi ga decimirali v sekundah [smeh]," je povedal sogovornik.

Po njegovi oceni so zdajšnji samovozni avtomobili, pa naj bodo Googlovi, Uberjevi ali Mercedesovi, še daleč od dejanske 5. stopnje samodejnosti, ko bi bili sami sposobni "brez težav priti od vrha Rašice v središče Trzina".

Njihov programski oddelek se ukvarja s programiranjem vozila, ki "povzema najboljše človekove navade". "Fokusiramo se na kritične situacije, ki jih avtonomna vozila trenutno absolutno ne znajo izpeljati. Tesle se zaletavajo pri menjavi pasov, tam je Uber povozil človeka, čeprav ga je menda zaznal ... takšne stvari."

Natančneje, človeški voznik bo peljal po na primer ljubljanskih ulicah, umetna inteligenca pa ga bo spremljala in se učila njegovih praks, in to s strojnim učenjem na nevronskih mrežah.

V praksi si želijo izvesti "socializacijo vozne umetne inteligence".

Podjetje je srednjeročno namenjeno širiti prodajno mrežo in posle z velikimi zavarovalnicami in proizvajalci avtomobilov. Zdaj že sodelujejo z Zavarovalnico Triglav (več v spodnjem videu), Akrapovičem, podjetjem Viberate, na tujem pa s Ford Motor Company. Projekt bodo čez dva tedna v New Yorku predstavili "največjim podjetjem sveta, kar se tiče logistike in transporta, ki želijo evalvirati svoje voznike".

Iz hobija v podjetje
NERVteh je bil ustanovljen leta 2013. Ustanovitelja sta bila sprva navdušena igralca računalniških iger, še posebej simulacij vožnje. Za to sta si hotela sestaviti napreden domači simulator z vso potrebno in drago opremo. Med postopkom jima je kanilo, da bi lahko to prevedla v podjetniški svet, je povedal Vengust. Konjiček se je torej spremenil v odmevno podjetniško idejo.

Avtomobilnost o NERVteh:

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
protimm.c
# 20.07.2018 ob 07:38
NERVtechu cestitke, ampak "miljon" je za tako tehnologijo drobiz, upam da niso dali deleza v firmi za te drobtinice
ice queen
# 20.07.2018 ob 07:12
Super. Srecno
tinko101
# 20.07.2018 ob 07:25
Kakšen bencin, dizel ali celo elektrika … na umetno inteligenco se bomo vozili :) … Sicer pa bravo ekipi NERVteh.
navigator007
# 20.07.2018 ob 09:25
Če bi imeli novinarje, bi se lahko ob tej novici hkrati tudi vprašali, zakaj je podjetje Nervtech Limited registrirano v Corku na Irskem?
pasant
# 20.07.2018 ob 09:15
tintam

Ko te berem (le izjemoma) se spomnim na socialistično latovščino. Veliko nepotrebnih besed.
Bivši uporabnik
# 20.07.2018 ob 08:03
upam da niso dali deleza v firmi za te drobtinice

trikrst lahko ugibaš. vsem oa večini "startup" firmam je cilj, da se samo prodajo za čim višje in to je to. gre pa jasno za načrtno uničenje konkurence s strani večjih plejerjev (beri čiščenje terena), nič drugega.
tu in tam
# 20.07.2018 ob 07:36
>> in to s strojnim učenjem na nevtronskih mrežah.
A je to nekaj novega?
gospod iskreni
# 20.07.2018 ob 08:59
Ja lahko je bit pameten glede prodaje podjetja ali deleza. Ampak cash flow pa nihce ne zna zagotovit. Pametni pa vsi. Lastniki ze vedo kako in kaj
trim77
# 20.07.2018 ob 08:29
Ce koga zanima ... drzava tle neposredno ni pobrala nic. Slovensko hcerinsko podjetje ima "mamo" v ZDA, kamor je sel ta denar. Je pa res, da se bo ta denar porabil med drugim tudi za razvoj v SLO, tako da neki bo preko davkov na dohodek prislo v proracun.

Je pa $1M lepa vsota, verjetno za okoli 20-25% deleza podjetja ... to je standard pri takih dealih. Definitivno dovolj, da pridejo s tem denarjem do pozitivnega cash-flowa, pol pa so sami svoj gospodar. Cestitke Nervteh!
Skippy
# 23.07.2018 ob 15:42
V primeru negativne ocene,pa ne moreš opraviti izpita ali pa za vedno izgubiš vozniško dovoljenje.

Za vedno zaradi nekega simulatorja? Kaj je s to skrajnostjo v naši državi? A še znaš vso osnovnošolsko snov? Kaj če bi ti za vedno vzeli pravico do pokojnine, ker ne veš?
HOR
# 21.07.2018 ob 14:28
@Sklonjen
# 20.07.2018 ob 07:29
"...Milijon iz Zda? Pa le ni tako slab ta kapitalizem ... z veseljem bom prebral odziv Luke Meseca in ostalih, ki jim je zahod tako zelo na poti!..."


To je drobiž v primerjavi s tem za koliko nas je zahod obral, ko smo jim pod ceno prodali banke in firme po njihovem nareku. Pa še ni konca temu...
grenadir
# 20.07.2018 ob 11:20
"Slovensko podjetje dobilo milijon iz ZDA, razvija avtonomna vozila na umetno inteligenco" ... ................In naslov novice eno nadstropje nižje ..................." Najdražja nogometna enajsterica vredna dobro milijardo!".............................
. Človeštvo pod nujno potrebuje reset....
Bivši uporabnik
# 20.07.2018 ob 08:48
Naslednja etapa bi lahko bil EU denar in projekt za testiranje EU politikov, vključno naših, preden kaj zafurajo... Po mojem bi sredstva dobili.
Guliarth
# 20.07.2018 ob 08:41
Srečno in čim prej v tujino s proizvodnjo, doma vas bodo politiki oskubili in izkoristili.
simonc27
# 24.07.2018 ob 00:29
Vozniku merijo reakcijski čas, raven stresa, kognitivno obremenitev, srčni utrip, galvansko prevodnost kože, pa tudi smer pogleda in velikost zenice, ne manjka niti analiza premikanja roke.

Ma to je bolano, to bi morala vlade takoj prepovedati.
A erekcije moškega uda še ne merijo.
Če se mi dvigne med vožnjo, je lahko tudi nevarno, ker sedenje ni več udobno.
REsnica
# 21.07.2018 ob 06:18
Bi naredili prosim se kak simulator za vodenje firm, bank, občin, parlamenta... in držav?
d_a_r_k_o
# 20.07.2018 ob 12:06
govora je o umetni nespameti
ElTorro
# 20.07.2018 ob 11:16
A takšno tehnologijo, ki potem zbija pešce na cestah ?

Še dobro, da ljudje tega nikoli ne naredijo...
zeus-zengg
# 20.07.2018 ob 10:06
Sklonjen
Milijon iz Zda? Pa le ni tako slab ta kapitalizem ... z veseljem bom prebral odziv Luke Meseca in ostalih, ki jim je zahod tako zelo na poti!
--------------
ne verjamem da bi ti kateri od 50 miljonov američanov ki na bone vsak dan prejmejo eno župico na dan prikimal ...
zeus-zengg
# 20.07.2018 ob 09:57
Če bi imeli novinarje, bi se lahko ob tej novici hkrati tudi vprašali, zakaj je podjetje Nervtech Limited registrirano v Corku na Irskem?
------------
niso zato študirali da bi se spraševali o čemerkoli ampak da bi seveda lahko objavljali kar koli ...
Skippy
# 23.07.2018 ob 15:46
zaenkrat ga še veselo tiskajo brez podlage ter davčno kradejo svojim prebivalcem t.j, državi . Ko jim bo zmanjkali priložnosti za
-------------------------------
Pa kaj eni flancate nekaj brez smisla ?? V Venezueli lahko tudi tiskajo denar,ga na tone -pa nimajo ljudje niti za jesti-ber izadnji Nedeljski dnevnik. Tudi Jugosl. ga je tiskala na tone.


Eni nimajo pojma, kako svet deluje. Potem pa cele dneve tu gor pišejo umske nesmisle, na ravni nekoga, ki še ni pogledal skozi okno.
gozdar1
# 21.07.2018 ob 00:16
Ameriški kapitalski trg je cca. 5x večji od evropskega zato je tam tudi lažje priti, do take količine kapitala in razloži tudi zakaj svetu dominirajo ameriška tehnološka podjetja.
janezi
# 20.07.2018 ob 20:56
zaenkrat ga še veselo tiskajo brez podlage ter davčno kradejo svojim prebivalcem t.j, državi . Ko jim bo zmanjkali priložnosti za
-------------------------------
Pa kaj eni flancate nekaj brez smisla ?? V Venezueli lahko tudi tiskajo denar,ga na tone -pa nimajo ljudje niti za jesti-ber izadnji Nedeljski dnevnik. Tudi Jugosl. ga je tiskala na tone. Pa ni imel vrednosti.ZDA ga tiskajo s kritjem in nič več kot toliko Ne verjeti levim poslancem-kako je npr. v Venezueli super.!
Sklonjen
# 20.07.2018 ob 11:54
@zeuszeng
ne verjamem da bi ti kateri od 50 miljonov američanov ki na bone vsak dan prejmejo eno župico na dan prikimal ...


Vedno se bo našel kdo ki je nezadovoljen. Delovnih mest je v ZDA dovolj, ti ki prejemajo bone pa so tudi zadovoljni, da niso pozabljeni in lačni. Kot vidiš je tam poskrbljeno tudi za takšne ... pri nas pa brez bonov hodi na Karitas kup ljudi ki so zaposleni, pa ne morejo preživeti.

Naj dodam še, da je velik del teh am. brezdomcev ravno v najbogatejsih mestih kar pomeni, da se jim je potrebno le preseliti ven iz mesta pa se njihove možnosti takoj drastično izboljšajo ... nekaterim pa je tudi to prenaporno!
barezi
# 20.07.2018 ob 07:22
Dokler bomo imeli ta režim, bodo v Slovenji le LON posli. Nobenega napredka le primitivizem. Potrebujemo politiko, ki bo Slovenijo spravila v produkcijsko državo vsaj 2 lige. Torej sestavljene visokotehnološke proizvode.
Hardworker
# 27.07.2018 ob 21:41
Lep primer, kako neumni Američani za drobiž kupujejo tuje znanje in tuje patente.
godzila
# 27.07.2018 ob 20:20
To je evgenika, nima veze z znanostjo.
Umetna nespamet ne bo nikoli znala vozit avto, to bi bilo mogoče edino, če bi bile tudi ceste pametne, vsaj avtoceste bi se verjetno dalo predelati v odzivne sisteme, potem bi promet potekal kot urino kolesje. Če algoritmi kontrolirajo samo vozilo, potem senzorji ne spremljajo nobenih drugih dejavnikov iz okolja, če se računalnik zmoti, je lahko voznik mrtev. Pametna cesta je pa nekaj drugega, tako bi obstajala vsaj še ena varovalka.
Na cestah ubija sila, ki je produkt mase in pospeška, dokler bo previsoka, so katastrofe neizbežne.
Evgenika pa zato, ker smo si vsi ljudje različni, kaj sploh lahko pomaga računalnik, če se človek nekaj odloči, lahko orodje samo uboga. Zagotovo ne testirajo vseh mogočih čudakov, tudi če bi, se bo že jutri rodil popolnoma drugačen človek in voznik, na katerega ni pripravljen noben sistem. Bodo pa lahko zlorabljali še več ljudi in podatkov, nihče ne bo kupoval špijunov, ki mu bodo neprestano kakali po glavi in mu delali same probleme, ker to ni človeško.
Slovenija je poligon za razne dporne eksperimente na ljudeh, prepovedane po celem planetu, bolje bi bilo celo, če bi sprejeli par zapornikov iz Gvantanama kot tole izživljanje.
Sibid
# 26.07.2018 ob 17:47
Froom že vozi s pumpico...
Skippy
# 23.07.2018 ob 15:44
Levica pa, kot so že sami velikokrat povedali, nasprotuje metanju denarja v nato in podobne organizacije, in bi ta sredstva preusmerila v razvoj,

Da, kot bodo Britanci po "prihrankih" zaradi Brexita zmetali denar v zdravstvo. Kolektivna obramba je cenejša kot posamična.
zapravico
# 21.07.2018 ob 09:13
Prvo bodo morali državi plačati davek na zadetek na loteriji
Gapa
# 20.07.2018 ob 23:55
@izo, @janzezi, @levica (katero že ime):

Uh, koliko temeljnih neumnosti.
Če govoriš o softwaru kot generatorju zavesti, je seveda vseeno, ali teče na splošnih ali namenskih čipih oz. procesorjih (elektronika). Če govoriš o nekem teoretičnem umotvoru, ki bi domnevam po tvojih navedbah, kombiniral nek nerazumljeni bio-mehanizem (domnevno kvantno učinkujoč), nima smisla govorit. To je teorija na teorijo na teorijo...

Zakaj Amerika ni Venezuela, in zakaj eni tiskajo denar, ki še ima vrednost, drugi pa ne... dajte si vsaj kak youtube video pogledat, no, bo bistveno več koristi kot tukaj nesmiselne komentarje puščat...

Tisti, ki govori o Levici in vlaganjih v razvoj... se tudi še ni našel v osnovnošolskih pojmih. Naj se malo potrudi, kaj prebere ali kaj poskusi sam narediti. Mu bo hitro vse jasno, do takrat pa bo samo izgubljeno iste neumnosti ponavljal.
discoversci
# 20.07.2018 ob 21:40
Še dobro, da ljudje tega nikoli ne naredijo...

Kaj je potem sploh point razvijanja avtonomnosti ? Aha, neka porcija ljudi mora umret, da potem ne bodo več umirali, ker bodo algoritmi boljši in ne vem kak blah blah že. Waw. Čestitam. Da ne omenjam tega, da me je navigacija že želela spraviti na koruzno njivo. Waw Še enkrat čestitam. AI me bo najbrž spravu pa na njivo s pšenico. Človeštvo je še daleč od kakšnih potencialno dobrih rešitev, ker tudi mi sami nismo "dobre rešitve". Ne za ta svet, ki ga peljemo v prepad. Rapidno.
Bivši uporabnik
# 20.07.2018 ob 17:26
Kaj pa je zavest ... kako jo definiraš?

zavedanje samega sebe in temo ustrezno odločanje/komuniciranje ipd.. prav vse kvazi ui do sedaj pa bazirajo na logaritmih, vnesenih v čip. in četudi bodo še miljonkrat navili isti istem, ki dejasnko zmore ne vem koliko operacij v sekundi in daje vtis umetne inteligence, to v stvari ni.
če se pa recimo pogovarjamo o biočipih, na osnovi recimo nevronskih sinaps ipd, ki pa bi bili teoretično zmožni lastnega zavedanja in posledično tudi komuniciranja, odločitev ipd, potem pa že lahko govoimo o inteligenci tako ali drugače.
Bivši uporabnik
# 20.07.2018 ob 16:42
UI pa sicer še ni zavest.
fritaja
# 20.07.2018 ob 10:27
naprejjj
# 20.07.2018 ob 08:14
Oh ti ti USA kapitalisti...denarja pa imajo, da kar z lopatami kidajo...


Kako ne, saj ga lahko tiskajo kolikor hočejo. Celuloza, bombaž in barve pa niso tako dragi.
zeus-zengg
# 20.07.2018 ob 10:03
tuintam
Da se pooblastila, ki jih potem dobijo, s pogodbami in sicer ves čas TESTIRA.
-------------
temu se reče koncesija . tsk didtrm pa lahko deluje le v idealnih ekonomskih okoliščinah in z maksimalno poštenostjo politikov v vseh drugih primerih kmalu pride do koruprivnega razpada sistema in neo fevdalizma . Tako da je dolgoročno še vedno najboljša družbena lastnina večjih sistemov kombinirana z manjšim podjetništvom in seveda vodena s trdo roko ...
zeus-zengg
# 20.07.2018 ob 09:51
Slovensko podjetje dobilo milijon iz ZDA, razvija avtonomna vozila na umetno inteligenco
--------
zelo dobro . Tam kjer usiha naravna pameti je potreben implantant umetne intelegence in tam ko se ne ljubi več hoditi uvesti tehnološke ,,berglje ,, ... kar tako naprej ...
Gapa
# 20.07.2018 ob 09:32
Če ne Zav. Triglav, pa bo Telekom kupil, ne.
Žalostno to, vedno iste "štorije".
Veselilo bi me enkrat videti iz Slo nekaj originalnega in relevantnega.
Zdejkapopi
# 20.07.2018 ob 07:57
Mit o visokih davkih padel
xes
# 23.07.2018 ob 11:20
m72: Levica pa, kot so že sami velikokrat povedali, nasprotuje metanju denarja v nato in podobne organizacije, in bi ta sredstva preusmerila v razvoj,

Seveda ... v razvoj FDVja ....
božo1
# 21.07.2018 ob 05:27
Sklonjen
Milijon iz Zda? Pa le ni tako slab ta kapitalizem ... z veseljem bom prebral odziv Luke Meseca in ostalih, ki jim je zahod tako zelo na poti!

Dvomim ali sodim, da ne misliš tako kot pišeš in to delaš za tiste, ki vedo le to kar preberejo.
Bivši uporabnik
# 20.07.2018 ob 17:14
zaenkrat ga še veselo tiskajo brez podlage ter davčno kradejo svojim prebivalcem t.j, državi .

nope, ne samo svoji državi, tudi državici "gostiteljici", kjer namesto kaj pa vem 15% davka na dobiček, plačajo niti procent (irska press ipd).
in to vse eu požegna..
Sklonjen
# 20.07.2018 ob 17:10
@tuintam
UI pa sicer še ni zavest


Kaj pa je zavest ... kako jo definiraš?
m72
# 20.07.2018 ob 14:47
"Milijon iz Zda? Pa le ni tako slab ta kapitalizem ... z veseljem bom prebral odziv Luke Meseca in ostalih, ki jim je zahod tako zelo na poti!"

Pa 2,5 milijona "EU sredstev" - drobiža, glede na uspehe - ki jih je za raziskave pridobil prof. Jerala s Kemijskega inštituta, ki redno premaguje na tekmovanjih študentov tudi najprestižnejše Univerze. In smo vsi srečni, a ne?

Bravo njemu in bravo NERVtehu, zelo cenim take preboje - toda to je res drobiž, ki bi ga morala najti država, če še sploh premoremo kaj razuma.
Levica pa, kot so že sami velikokrat povedali, nasprotuje metanju denarja v nato in podobne organizacije, in bi ta sredstva preusmerila v razvoj, torej tudi take projekte, del pa v socialo.
Bivši uporabnik
# 20.07.2018 ob 14:36
darko

UI ali pa nevronske mreže se lahko vse narobe nauči, to pa drži...
Bivši uporabnik
# 20.07.2018 ob 14:35
zeus-zengg
tuintam
Da se pooblastila, ki jih potem dobijo, s pogodbami in sicer ves čas TESTIRA.
-------------
temu se reče koncesija . tsk didtrm pa lahko deluje le v idealnih ekonomskih okoliščinah in z maksimalno poštenostjo politikov v...


Ja in ne, ker tudi subjekt Država je upraviteljica (naj bi bila koncesionar) - zato se kapital, s katerim upravlja, najprej v ustavi (boljši) lahko loči od Države in prenese lastništvo na davkoplačevalsko celoto, ki pa sama ni upraviteljica (socializem po desno trdi, da pa je, da so upravitelji družba, da je oblast ljudstvo, pa take, isto, kakor ostala desnica)...
discoversci
# 20.07.2018 ob 10:50
A takšno tehnologijo, ki potem zbija pešce na cestah ? Pa ne palamudrite o AI, ker ne gre za nič drugega kot kup senzorike in statistike. To ni noben AI.
Bivši uporabnik
# 20.07.2018 ob 09:44
pasant
tintam...

:) Razumem. Skozi eno uho not, skozi drugo ven. Kot že prej. V aferi Treuhand so v ZRN leta 1993 (proces privatizacije NDR) ugotovili, da socialistični družbeni kapital sploh ni bil družbeni in da si ga je v ene vrste socializma prilastil upravitelj Država, v drugem upravitelj Združeno delo. Vedno si kak del celote prilasti njeno pravno identiteto in kapital in ima celoto samo na jeziku. Po besedah našega prvega predsednika naj b bilo za nas vse najbolje, če vzajemni del kapitala ostane v državni lasti, da z njim upravlja upraviteljica Država (s tem isto kot celota, te ločeno opredeljene kot lastnice ni, in zato se fajtamo, kdo je kdo) in da se tako upraviteljem olajša ali privatizacijo ali upravljanje. Ker da bomo s takim zatajevanjem družbe potem pa družbo priznali... Češ da sta ljudstvo in oblast isto, pa da svojim pa že lahko zaupamo. V bistvu je pa šlo za priodobitev zaupanja oz. ohranite polnih pooblastil... Skozi eno uho... Še opaziš ne...

V ZRN je s tem, ko je vzajemni del kapitala ločen od Države (upravitelj) davkoplačevalska celota predeljena kot lastnica. Celota ni isto, kot upravitelj, če se želi upravitelja k čemu zavezati...

Skozi eno uho noter, skozi drugo ven... Ni čudno, da nas lahko nategujejo v nedogled (eni te isti in oboje desni, ne pa levi in desni, socializem NI prava leva opcija, če bi kdo poslušal tudi nesocialiste, kakšne neradikaliste ipd., koga ki ne bi bil desen ali pa kvazi lev) ... Jaz ne enačim ljudstva in oblasti, družbe in države, družbe in upraviteljev, države kot celote in Države kot dela celote, ki upravlja. Kot to počen naša 'leva', desna, prezidenti ipd. Socialisti in ostala desna trobi, kako da je socializem levo. V bistvi je pa levo ščititi družbo pred vsako oblastjo in upravitelji (tudi lastno), desno pa jo ščititi z oblastjo ali z upravitelji (socializem in ostale desne opcije)... Družba ne upravlja, lahko se jo pa opredeli kot lastnico in tudi njo ščiti lastniško-pravno. Ne pa da se je ne, predvsem nje ne... Še vedno.
zeus-zengg
# 20.07.2018 ob 09:54
Oh ti ti USA kapitalisti...denarja pa imajo, da kar z lopatami kidajo..
-------------
zaenkrat ga še veselo tiskajo brez podlage ter davčno kradejo svojim prebivalcem t.j, državi . Ko jim bo zmanjkali priložnosti za krajo pa bodo zopet povzročili vojno večjih razsežnosti ...
Bivši uporabnik
# 20.07.2018 ob 09:00
Uvedel bi tudi obvezno zavarovanje, če si poslanec ipd. Da bi jih sploh kaj nadziralo... Da ne rečem, da predlagam nadzor tudi ustavno, tako, da vzajemni kapital, torej kapital, s katerim upravitelji upravljajo, ne bi bil kar po ustavi njihov. Ko je vzajemni kapital npr. državni, namesto da bi bil javni. Ko ni od neke 'javnosti', ni o davkoplačevalske celote, ki sama ne bi bila upraviteljica in ki bi imela lastni pravno identiteto lastnice. Ko v ustavi vzajemnega kapitala ne ščitimo lastniško-pravno pred vsako oblastjo, pač pa vedno znova pred oblastjo z oblastjo...

V ZRN vzajemni kapital ni kar državni, pač pa je lastniško javni, lčen od subjekta Države in upraviteljev. Da se pooblastila, ki jih potem dobijo, s pogodbami in sicer ves čas TESTIRA. Ne kot v socializmu ali kakšnem drugem radikalizmu, ko ga upravitelj z identiteto celote vred kar pohopsa. In to v ustavi. Nakar naknadno, potem ko celoto tako izenačimo z delom celote, ki upravlja (državo s subjektom Državo, družbo s subjektom Združeno delo), čivkamo pa o odnosu oblasti ali upraviteljev do družbe...

Kar naprej namreč oboje enačimo, in trdimo, kako da družba upravlja in kako da sta ljudstvo in oblast, družba in upravitelj eno te isto, država in upraviteljica Država, občinske skupnosti in (O)bčine ipd. Da upravitelji ja nič ne predajo družbi in da imajo ja vsa in pa pola pooblastila, češ da so oni vse in vsi...

Vsaj testirali bi jih lahko. V kakšnem simulatorju...
Kazalo