Niko Klanšek s svojim projektom, ki ima, sodeč po odzivih, svetlo prihodnost pred sabo. Foto: YouTube
Niko Klanšek s svojim projektom, ki ima, sodeč po odzivih, svetlo prihodnost pred sabo. Foto: YouTube
Cilj dosežen. Foto: FlyKly
FlyKly bo mogoče dobiti v različnih velikostih in barvah. Foto: FlyKly

Gre za "pametno" električno kolo (Smart Wheel), ki se ga da preprosto namestiti, saj se prilega skoraj kateremu koli modelu kolesa in ga tako spremeniti v električno. Idejo je Klanšek dobil v Aziji, kjer je koncept električnih koles že precej bolj uveljavljen.

Več o električnem kolesu na spletni strani FlyKly.


"V ohišje sem želel vgraditi motor, baterijo in elektroniko, tako da ga lahko namestimo na vsako kolo,"
razlaga Klanšek koncept FlyKlya, ki ga je razvil skupaj z ekipo slovenskih strokovnjakov.
Tako je nastal približno pet kilogramov težak pomožni pogon z ultratankim motorjem in litijsko baterijo, s pomočjo katerih lahko kolesar ob hitrosti 25 kilometrov na uro prevozi do 50 kilometrov brez poganjanja pedalov.

S projektom Uspešna Slovenija želi MMC predstaviti posameznike, podjetja in ustanove, ki so letos na različnih področjih kljub gospodarski krizi dosegli odličnost in poželi priznanje, nagrado, pohvalo. Uspešni inovatorji, podjetniki, zdravniki, znanstveniki, umetniki, športniki ... Njihovi dosežki vzbujajo upanje, da se bo Slovenija s svojo ustvarjalno močjo vendarle prebila med vitalne družbe. Vabimo vas, da nam na naslov uspesna.slovenija@rtvslo.si pošljete svoj predlog!


Preprosta uporaba

Vgradnja tega pametnega kolesa je povsem preprosta - samo zamenjaš kolo in začneš voziti. S pomočjo aplikacije FlyKly, ki jo podpirajo iPhoni in androidi, lahko spremljate prevoženo razdaljo, kapaciteto baterije, čas in hitrost. Lahko pa z njo tudi polnimo pametni telefon.

"Pametno kolo zbira podatke, daje napotke za uporabo ter predlaga boljše in hitrejše poti," pravi Klanšek, ki meni, da bi tako zbrane podatke lahko uporabljala mesta za označevanje novih kolesarskih stez. FlyKly vas bo stal okoli 400 dolarjev, dostavljati pa naj bi jih začeli maja prihodnje leto.

Ekspresno do zastavljenega cilja
Klanšek si je ob vstopu na KickStarter zadal cilj zbrati 100.000 dolarjev - kampanja se je začela 15. oktobra, v manj kot 48 urah, to je 38 dni pred iztekom roka, pa je že zbral več kot samo potrebno vsoto.

"Rezultat je prekosil vsa naša pričakovanja in nikdar si nismo mislili, da bomo to točko dosegli tako kmalu. To nam seveda ne bi nikdar uspelo brez vaše podpore. Hvala vsem zavezancem za naš projekt, pa tudi tistim, ki ste nas podpirali z všečkanjem, deljenjem in tvitanjem naše kampanje. Vaše priznanje nam daje samo še več energije in entuziazma, da popeljemo Smart Wheel še naprej," so zapisali na svoji spletni strani.

Niko Klanšek je sicer (so)avtor že štirih uspešnih Kickstarterjev: LL Stol, ONDU Pinhole, Musguard in Lumu, navaja Mladipodjetnik.si.
K. S.