Predsednik Zaresa Gregor Golobič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Predsednik Zaresa Gregor Golobič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Darja Radić
"Slovenija od tega projekta ne bo imela nič," je prepričana Darja Radić. Foto: BoBo

Predsednik Zaresa Gregor Golobič in podpredsednica stranke Darja Radić sta na novinarski konferenci spregovorila o projektu TEŠ 6.

Golobič: Pogodba z Alstomom je lahko nična
Golobič je povedal, da je bil projekt TEŠ 6 pred vsakokratno vlado postavljen kot izvršeno dejstvo oz. kot projekt, ki je že tako daleč, da vrnitev ni več mogoča, s čimer se sam ne strinja in poudarja, da je takšen argument le navidezen. Pojasnil je, da to, da je bila "sporna" pogodba o izgradnji 6. bloka TEŠ-a podpisana v mandatu prejšnje vlade, to ne odveže zdajšnje vlade, da ne bi preverila vseh predpostavk projekta, "ki je nastal v sumljivih okoliščinah, kar potrjujejo tudi preiskave, ki se, podobno kot v zadevi Patria, odvijajo v tujini".

Izpostavil je, da so preiskave, ki potekajo zoper Alstom, s katerim je TEŠ podpisal pogodbo o dobavi opreme za 6. blok, "velika stvar" in da gre za "resne sume". Ob tem se mu zdi pomembno, da bi lahko bila pogodba "s takšnim partnerjem" na podlagi zakona o javnih naročilih celo nična. Ob tem je opozoril še na to, da pogodba z Alstomom, ki jo je na strani TEŠ-a podpisal Uroš Rotnik na podlagi sklepa korespondenčne seje nadzornega sveta TEŠ-a, ne vsebuje protikorupcijske klavzule.

Križanič vplival na Žarnićevo delovanje?
Kot pravi Golobič, bo Zares zaradi vseh sumov nepravilnosti takoj na prvi seji nove sestave DZ-ja predlagala ustanovitev preiskovalne komisije o projektu TEŠ 6, ki je po njegovem mnenju simptom, "ki postavlja pod vprašaj vladavino prava in suverenost oblasti v Republiki Sloveniji" in "lobističnega obvladovanja in ugrabitve države".

Golobič je na novinarski konferenci razkril tudi naslednje: "Minister Žarnić (minister za okolje Roko Žarnić) se je v enem trenutku, v eni pavzi na vladi, zagovoril, da je gradbeno dovoljenje (za izgradnjo projekta TEŠ 6) izdal hitreje zato, ker mu je to 'priporočil' minister za finance (Franc Križanič), ki je tisti hip zelo vzrojil, ker je minister Žarnić to izrekel."

Radićeva: Kontič in Vizjak delovala v interesu lobijev
Dodal je še, da bo Zares, če bo prisoten v naslednjem parlamentu, garant, da se bo Slovenija začela osamosvajati iz primeža lobijev. Na vprašanje, katere osebe konkretno so izvajale pritiske glede projekta TEŠ 6, je Radićeva odgovorila, da je to bil med drugim tudi nekdanji SD-jev poslanec Bojan Kontič, ki je to počel v interesu šaleškega lobija, občasno, "ko se je zdelo to primerno posavskemu energetskemu lobiju", pa naj bi se mu pridružil tudi Andrej Vizjak (SDS).

Radićeva je poudarila, da upa, da bo NPU izkoristil mednarodne preiskave, ki potekajo, in pridobil informacije, ki bodo prispevale h končni razjasnitvi projekta. "Dejstvo je, da se je krog ljudi odločil, da ta projekt naredi in vsako vprašanje, ki jim je bilo postavljeno, je bilo hitro odbito. Vsak pomislek, ki bi lahko ogrozil nadaljevanje projekta, kot so si ga zamislili, je bil tudi spretno vgrajen v spremembe projektov," je zatrdila.

Radićeva: S tem projektom povečujemo BDP Francije
"Slovenija od tega projekta ne bo imela nič. Pogodba je podpisana z Alstomom. S tem projektom povečujemo BDP Francije, ne pa Slovenije. Delež domačih dobaviteljev je, kot imam zadnje informacije, manj kot 20 odstotkov. Tudi s tega vidika mislim, da ni države na svetu, ki bi tovrstne projekte, ki bi lahko bili pomembni za domače gospodarstvo, naredila tako. Vsi poskrbijo, da ima od tega nekaj tudi domača industrija," je še poudarila.