Zoran Janković je potrdil nakazila v višini 129.000 evrov. Foto: BoBo
Zoran Janković je potrdil nakazila v višini 129.000 evrov. Foto: BoBo
Jure Janković
Zoran Janković je poudaril, da je hiša, ki jo je obnavljal njegov sin, v njegovi, in ne sinovi lasti. Sin Jure v njej živi od leta 2004. Foto: BoBo
Novinarska konferenca Zorana Jankovića o nakazilih sinu Juretu,
Janković o sinovih

Prav tako je prišlo na novinarski konferenci do še enega nenavadnega razkritja. Ljubljanski župan Zoran Janković je namreč v prispevku, objavljenem pred tremi tedni na spletnem portalu Dela, navedel, da je solastnik hiše v Ljubljani in travnika v Bovcu, danes pa je priznal, da je tudi lastnik hiše, v kateri živi njegov sin Jure Janković.

"Sinova poslujeta samostojno"
Janković je sicer povedal da se mu nakazila njegovemu sinu Juretu ne zdijo sporna. Kot je pojasnil, je bilo najprej nakazilo v višini 100.000 evrov, potem pa še preostali dve. "Vem, da smo v volilnem času. Razumem nervozo nekaterih strank, ki so dolgo na tem prizorišču, ampak vsaka zadeva ima svojo mero in svojo mejo okusa," je dejal Zoran Janković.

Pojasnil je, da ga je na sprehodu do RTV-ja, kjer je sodeloval v spletni klepetalnici MMC-ja, "srečal eden izmed novinarjev in pod nos pomolil dokument, kjer piše davčna tajnost", ter začel spraševati, ali zna pojasniti in ali laže, ker je ves čas govoril, da nima nobenih poslovnih odnosov s svojimi sinovi.

Zoran Janković je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice, v kateri je med drugim zatrdil: "Moja sinova sta samostojna v svojem poslovanju in ju imam kot oče rad in ju cenim."
Klepet lahko v celoti preberete tukaj.

"Še danes trdim, da sta samostojna, odgovorna in ju imam rad in tudi za njiju velja pravni red in poslujeta samostojno," je ob tem dodal. "Zakaj sem svojemu sinu nakazal 129.000 evrov?" je kot ključno vprašanje izpostavil Janković in pojasnil, da je ob vrnitvi poklical na Electo in ugotovil, da je Electa iz svojega dolga do Zorana Jankovića, ko je podjetje leta 2004 prodal, po njegovem nalogu skozi asignacijo nakazala Juretu Jankoviću leta 2007 100.000 evrov in leta 2008 še 29.000 evrov.

Dialog z novinarske konference:
Novinar:
Spet delate, kar ste delali štiri leta, spet ste rekli, naj se obrnemo na vašega sina.
Janković: Koliko si ti star? Koliko ste vi stari?
Novinar: To se lahko privat ...
Janković: Moj sin je polnoleten, odgovoren ...
Novinar: Štiri leta ste na novinarskih konferencah govorili, naj se obrnemo na Jureta Jankovića. Vas lahko še enkrat vprašamo, kaj je naredil s 129.000 evri?
Janković:
Jure Janković je star 31 let in polnoleten in ga vprašajte.
Novinar:
Ampak posodili ste mu 129.000 evrov.
Janković: Dal sem mu jih.

"Kaj je narobe, če oče da sinu denar"
"Nato sem poklical Jureta in ga vprašal, zakaj sem mu nakazal denar, in mi je zelo preprosto odgovoril, da je v tistih letih urejal okolico svoje hiše, in to je bilo to nakazilo," je v nadaljevanju pojasnil Janković, ki se ob tem sprašuje, kaj bi bilo narobe, če oče da sinu denar, "potem ko ga imam, potem ko imam vir za svoje premoženje in ko javno pozivam DURS, da kadar koli pride ter opravi svojo nalogo". Dodal je, da je hiša, ki jo je obnavljal njegov sin, v njegovi, in ne sinovi lasti. Sin Jure v njej živi od leta 2004.

V prispevku, objavljenem na spletnem portalu Dela, pa je Janković med nepremičnine, ki jih ima v lasti, navedel le, da je solastnik hiše v Ljubljani in travnika v Bovcu.
Janković je ob ustanovitvi stranke Pozitivna Slovenija na novinarsko vprašanje, na koliko ocenjuje svoje premoženje, odgovoril, da ga sploh ne ocenjuje, ker ne razmišlja, da bi kar koli prodal. "Pozivam Durs in vse preostale organe, da preverijo to premoženje in njegov vir, da pridejo in preverijo, kar želijo. S soprogo imam hišo na zelo lepem koncu Ljubljane, ob gozdu in iz te hiše se bom selil le še na drugi konec Ljubljane, na Žale," je dodal.

Zanimivo je to, da v tej odločbi piše davčna tajnost in se predlaga naslednje: da se Jureta Jankovića pozove k prijavi premoženja, kar pomeni, da v tem trenutku k temu ni bil pozvan in da se v primeru ugotovitve razkoraka med prijavo in dejanskim premoženjem uvede inšpekcijski nadzor, je dejal župan.

Janković obdolžil Durs oz. Jerajevo
Na dokumentu po Jankovićevih besedah piše tudi naslednje: "Želeli bi vas opozoriti, da so vsi v dopisu navedeni podatki zbrani v davčni preiskavi in da preiskovanec o poteku postopka ni seznanjen, zato vas prosimo, da zaradi uspešnosti nadaljnjih postopkov podatke obravnavate kot davčno tajnost."

"In ko me zdaj vprašate, zakaj je moja odločitev, da s SDS-om ne sodelujem, je moj odgovor, da je to stranka, ki eno govori, drugo pa dela. Naslovljenec tega dopisa je gospa Alenka Jeraj, predsednica parlamentarne komisije in članica SDS-a. Zdaj pa pozivam ali celo obdolžujem ali vodstvo DURS-a, ki je podatke dalo v javnost, ali pa gospo Jeraj, da pojasnijo namen teh podatkov," je povedal Zoran Janković.

Razmišlja, da bi ovadil neznanega storilca
Na vprašanje, zakaj bi Electa odplačala ta dolg, če bi ga morala sinova, je predsednik Pozitivne Slovenije odgovoril: "Ko boste šli pogledat in jaz tudi soglašam, da vam pokažejo pogodbo, ko sem prodal premoženje, zelo preprosto povedano, komaj prodano in skozi leta se to plačilo izvršuje. Jaz sem od pogodbenega zneska, ki je bilo nekaj čez 40 milijonov tolarjev, v vseh teh letih dobil več kot šest milijonov tolarjev."

"Razmišljam o tem, da bi ovadil neznanega storilca, ker zdaj sem pa že jaz vpleten, ker me pozivajo, da pojasnim, zakaj sem svojemu sinu dal 129.000 evrov. Uboga država, ko starš svojemu otroku ne sme dati denarja," je še povedal župan.

Novinarska konferenca Zorana Jankovića o nakazilih sinu Juretu,
Janković o sinovih