Tričlanska švedska družina je ponosna na svoj do okolja prijazen dom. Foto: Volvo
Tričlanska švedska družina je ponosna na svoj do okolja prijazen dom. Foto: Volvo

Osnovna ideja projekta je bila, da je mogoče še vedno živeti udobno in z vsemi prednostmi sodobne civilizacije, pri tem pa imeti odgovoren odnos do okolja. V praksi je to poskušala dokazati štiričlanska družina Lindell, ki ji je dejansko uspelo v testnem obdobju zmanjšati emisije ogljika s povprečnih 7,3 tone letno na osebo, na bistveno manjših 1,5 tone letno na osebo.

Danes pa v "okoljsko najbolj zavedni" hiši na Švedskem živi tričlanska družina Jogensjö, ki v domu s 155 kvadratnimi metri uporabne površine nadaljuje okoljsko zaveden način življenja. Večino elektrike, ki jo porabijo, ustvarijo s pomočjo 95 kvadratnih metrov sončnih celic, vključno s tisto, ki jo porabi družinski Volvov priključni hibrid V60.

Avtomobil je največkrat v uporabi le med koncem tedna, z dosegom 50 kilometrov pa dosežejo večino želenih ciljev le na elektriko in brez uporabe klasičnega pogona. Kot poudarjajo pri Volvu, je mogoče še boljše rezultate uporabe pričakovati pri novem priključnem hibridu XC90, ki na posamične trge prihaja letos.

Seveda pa zaslug za bistveno nižjo količino izpustov in manjši vpliv na okolje ni mogoče pripisati le družinskemu avtomobilu, ampak tudi številnimi drugim tehnologijam, združenim v do okolja prijaznejši družinski hiši, ki zagotavlja udobno življenje sodobne družine.