Prenovljena DS 4 in DS4 crossback imata smerne ksenonske žaromete, pomične led smerokaze in led meglenke s funkcijo osvetljevanja v ovinek. Foto: DS
Prenovljena DS 4 in DS4 crossback imata smerne ksenonske žaromete, pomične led smerokaze in led meglenke s funkcijo osvetljevanja v ovinek. Foto: DS

Premium znamka znotraj koncerna PSA, DS, bo na avtomobilskem salonu v Frankfurtu predstavila prenovljeni model DS4 in povsem novo karoserijsko izvedenko DS 4 crossback.
Dvojna ponudba je odgovor znamke DS na pričakovanja kupcev iz razreda kompaktnih premium vozil, veliko pa si Francozi obetajo od modela DS 4 crossback, saj so križanci danes najhitreje rastoč avtomobilski segment.
DS4 je po prenovi bolj eleganten. To so poudarili z mehkimi linijami in kromanimi elementi na karoseriji, poleg tega pa zdaj ponuja karoserijo v dveh barvah. Na voljo so streha in spojlerji v štirih barvah ter možnost kombinacije z dekorativnimi dodatki: zunanja ogledala in okrasni kolesni pokrovi.
Crossback s povišanim odmikom od tal
Za vozilom DS 5 zdaj tudi DS 4 dobiva nov prednji del, ki navdih črpa iz konceptnega vozila numéro 9. Povsem novi so žarometi, ki združujejo led in ksenonsko tehnologijo.
Na drugi strani je DS 4 crossback vsestransko vozilo. Status "pustolovca" utrjuje z večjo višino podvozja (dodatne tri centimetre), velikimi črnimi kolesi in z okrasnimi profili blatnikov oziroma s strešnimi prtljažnimi drogovi. Vidljivost navzgor je izboljšana zavoljo panoramskega vetrobranskega stekla, posebnost so črna zunanja ogledala, specifični so pragovi vrat, kot tudi preproge.
Nov ekran in funkcije za povezljivost
Znotraj je pri obeh modelih čutiti tradicijo vozil z oznako DS, več je tudi novih tehnologij. Nov je 7-palčni zaslon na dotik. Zaslon najnovejše generacije nudi olajšan dostop k vsem funkcijam vozila (12 gumbov manj na osrednji plošči), new mirror screen omogoča podvojitev prikaza s pametnega telefona (Android in IOS) na zaslonu instrumentne plošče. DS 4 in DS 4 crossback imata na voljo ponudbo DS connect box, ki med drugim omogoča samodejni klic v sili in klic asistence na cesti z lokalizacijo vozila ter v primeru težav pošlje na kraj nezgode ustrezne intervencijske službe, virtualno servisno knjižico, nasvete za eko vožnjo na podlagi tehničnih informacij, ki jih posreduje vozilo, informacije prek e-pošte v primeru prihoda ali odhoda iz geografskega območja, v primeru kraje se geografski položaj vozila samodejno posreduje varuhom reda in miru ...
Od asistnečnih sistemov in naprednih tehnologij pri DS izpostavljajo sistem nadzora mrtvega kota in opozorilnik nenamerne menjave voznega pasu, kamero za pomoč pri vzvratni vožnji ter funkcijo prostoročnega dostopa in zagona, sedež z masažno funkcijo tako za voznika kot za sovoznika.
Od 88 do 154 kilovatov moči
Prenovljeni DS 4 bo na trgu oktobra s šestimi turbo motorji, katerih emisije CO2 znašajo med 97 g/km in 138 g/km: trije bencinski motorji ter trije motorji BlueHDi. DS 4 crossback bo imel na voljo štiri motorje: dva bencinska in dva dizelska. Ta paleta motorjev razvije večjo moč, ki zdaj znaša od 88 do 154 kilovatov moči, večji navor, ki doseže razpon od 230 do 400 Nm, poraba goriva je zmanjšana (od 3,7 do 5,9 l na 100 km).