Polnilnice Ionity bodo veliko hitrejše tudi od Teslinih postaj Supercharger. Foto: Ionity
Polnilnice Ionity bodo veliko hitrejše tudi od Teslinih postaj Supercharger. Foto: Ionity

Prva evropska mreža ultrahitrih polnilnic za električna vozila se imenuje Ionity. Le-ta nastaja v sodelovanju med proizvajalci BMW, Daimler, Ford in skupine Volkswagen ter bo vključevala izjemno hitre polnilne postaje High Power Charging (HPC) z enosmernim električnim tokom z zmogljivostjo 350 kilovatov. To predstavlja ogromen preskok v primerjavi s klasičnimi javnimi polnilnicami, ki zmorejo 25 kilovatov, od hitrih s 43 kilovati zmogljivosti in celo od Teslinih postaj Supercharger, ki zmorejo 120 kilovatov.

Nova tehnologija bi morala občutno prispevati k širitvi električne mobilnosti na velike razdalje na Stari celini, saj bo zagotovila precej krajše čase polnjenja.

Letos 20, prihodnje leto že 50
Sodelovanje evropskih avtomobilskih velikanov bo omogočilo postavitev 400 polnilnih postaj HPC na glavnih evropskih prometnicah do leta 2020. Projekt je že v teku, do konca letošnjega leta pa bodo v sodelovanju s ponudniki Tank & Rast, Circle K in OMV v Avstriji, Nemčiji in na Norveškem postavili prvih 20 polnilnic DC z zmogljivostjo 350 kilovatov, ki bodo med seboj oddaljene 120 kilometrov.

Že prihodnje leto bo mreža štela 50 polnilnic. Podjetje Ionity, ki ga vodi Michale Hajesch, s sedežem v Münchnu, temelji na standardu, ki je združljiv z večino obstoječih in prihajajočih električnih modelov. Gre za standard, imenovan Combined Charging System (CCS), ki vključuje priključek Combo2.