Z odprtjem nove tovarne JLR naj bi na Slovaškem delo dobilo več kot 1000 ljudi. Namiguje se, da bi na Slovaškem izdelovali tudi defenderja. Foto: Land Rover
Z odprtjem nove tovarne JLR naj bi na Slovaškem delo dobilo več kot 1000 ljudi. Namiguje se, da bi na Slovaškem izdelovali tudi defenderja. Foto: Land Rover

Iz Jaguarja in Land Roverja (JLR) so uradno sporočili, da so s slovaško vlado dosegli dogovor o gradnji nove tovarne vozil na Slovaškem. To bo njihova prva tovarna v Evropi, ki ne bo postavljena v Veliki Britaniji.
Jaguar in Land Rover (JLR) naj bi tovarno odprla v mestu Nitra na zahodu Slovaške. JLR s tem nakazuje bolj agresivno politiko in povečanje prodaje ter zaostrovanje konkurenčnosti do tekmecev Audija, BMW-ja in Mercedesa. Pri JLR-ju so v ožji izbor kandidatov za novo tovarno uvrstili še Poljsko, Madžarsko in Mehiko.
Prvi avtomobili naj bi bili narejeni leta 2018, zmogljivost tovarne pa bo 300.000 izdelanih vozil na leto. To bo podjetju JLR omogočilo, da svetovno proizvodnjo svojih vozil poveča na 800.000 enot na leto. Za primerjavo, vsak od nemških premium tekmecev na leto izela skoraj dva milijona vozil.
Katere modele bodo izdelovali na Slovaškem, še ni znano, britanski mediji pa pišejo, da naj bi Slovaki izdelovali defenderja in prihodnji land rover discovery 5.
Slovaki imajo izkušnje
Direktor podjetja Ralf Speth je dejal, da so se za Slovaško odločili, ker imajo izkušnje s izdelovanjem premium vozil. "Gradimo dolgoročno zgodbo. Računamo na dolgoročno rast. Z množičnejšo proizvodnjo vozil bodo imela več dela tudi podjetja v Veliki Britaniji, povezana z avtomobilsko industrijo, kar pomeni tudi več delovnih mest," je dejal Speth.
Proizvajalec premium vozil, ki ima na otoku tri tovarne, naj bi se za ta korak odločil tudi zaradi morebitnega izstopa Velike Britanije iz Evropske unije. Srednja Evropa je postala oaza za številne proizvajalce vozil, predvsem zaradi nižje cene delovne sile in drugih stroškov. Na Slovaškem, Češkem, Poljskem, Madžarskem so svoje tovarne odprli pri Hyundaiju, Kii, Volkswagnu, General Motorsu, Toyoti.
Pri Jaguarju in Land Roverju so sicer nedavno podpisali tudi sporazum s podjetjem Magna Steyr o proizvodnji posameznih modelov v Gradcu v Avstriji. Katerih, se še ne ve. JLR je lani oktobra odprl tudi tovarno na Kitajskem, kjer bodo na leto proizvedli 130.000 vozil, že prihodnje leto pa bodo odprli tudi novo tovarno v Braziliji.