Jaguar F-pace se bo kot prototip premierno na cesti predstavil na letošnji kolesarki Dirki po Franciji. Foto: Jaguar
Jaguar F-pace se bo kot prototip premierno na cesti predstavil na letošnji kolesarki Dirki po Franciji. Foto: Jaguar

Jaguar je na začetku leta potrdil prihod prvega športnega terenca, ki so ga poimenovali F-pace. Na prodaj bo šele prihodnje leto. Javnost ga bo lahko v živo na cesti spoznala že v nedeljo, ko bo start kolesarske Dirke po Franciji, Tour de France.

Jaguar namreč kot sponzor sodeluje z ekipo Sky, zato bo športni terenec del spremljevalne ekipe kolesarjev Skyja. A le na prvi, 13,7 kilometra dolgi ekipni etapi. Pri Jaguarju poudarjajo, da gre za prototipno vozilo in so ga v ta namen tudi zamaskirali.

Majhne spremembe v primerjavi s konceptom
Kljub vsemu bo lahko javnost v živo in pred televizijskimi zasloni F-paca videla "v akciji". Zunanja oblika je v primerjavi s konceptom jaguarja CX-17, predstavljenega leta 2013, skoraj nespremenjena. Nekaj popravkov so naredili na vzvratnih ogledalih in odbijačih.

Športni terenec ima veliko skupnega z limuzino XE, vključno z lahko konstrukcijo večinoma narejeno iz aluminija, preostalo pa iz ultratrdnega jekla in magnezija. Skupna je tudi nova generacija 2,0-litrskih turbobencinskih in turbodizelskih štirivaljnih agregatov, kot tudi 3,0-litrski, s kompresorjem polnjen V6-motor.

Uradna predstavitev jaguarja F-pace, ki bo neposredni tekmec porscheju macanu, BMW-ju X3/X4 in mercedes-benzu GLE, bo septembra na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. V prodajnih salonih bo vozilo v začetku leta 2016.