Imetniku patenta Ludwigu Schatzingerju bo moral Mercedes-Benz plačati odškodnino. Foto: Mercedes-Benz
Imetniku patenta Ludwigu Schatzingerju bo moral Mercedes-Benz plačati odškodnino. Foto: Mercedes-Benz

Nemško Zvezno sodišče je Daimlerju odredilo prepoved prodaje ogrevalno-hladilnega ventilacijskega sistema airscarf, ki ga ponuja v Mercedes-Benzovih novih in rabljenih kabrioletih ter roadsterjih v nemški prodajni mreži. Vzrok za to je kršenje patentnih pravic.
Daimler je izgubil skoraj desetletje dolg sodni spor z imetnikom patenta Ludwigom Schatzingerjem. Sodišče je zdaj prepovedalo prodajo vozil hčerinske družbe Mercedes-Benz z vgrajenim sistemom airscarf v nemški prodajni mreži. Sodišče je pojasnilo, da so pri avtomobilskem proizvajalcu kršili patentne pravice v več oblikah.
Sistem gretja airscarf skozi kanale v sedežih in naslonjalih za glavo potnikov usmerja hladen ali topel zrak navzgor k vratu. Med modeli, ki imajo prepoved uporabe so modeli SLK/SLC, SL, SLS roadster, novi C cabriolet, E cabriolet, in S cabriolet.
Prepoved le do božiča
Pri Mercedesu morajo umakniti tudi ves promocijski material v povezavi s sistemom airscarf. Odločitev sodišča se ne nanaša na vozila, ki so jih kupci že prevzeli, pač pa na vozila na zalogi in tudi rabljena vozila v prodajni mreži. To pomeni tudi, da odločitev sodišča ne vpliva na vozila, ki so v prodaji pri nas.
Prepoved prodaje sistema airscarf na mercedesovih kabrioletih in roadsterjih v Nemčiji bo le začasna. Do 25. decembra letos, saj se takrat iztečejo pravice iz naslova patenta.