RCZ je bil prvotno zamišljen kot konceptno vozilo. Zaradi dobrih kritik so se pri Peugeotu odločili za serijsko proizvodnjo, oblikovno pa je ostal zelo podoben konceptu. Foto: Peugeot
RCZ je bil prvotno zamišljen kot konceptno vozilo. Zaradi dobrih kritik so se pri Peugeotu odločili za serijsko proizvodnjo, oblikovno pa je ostal zelo podoben konceptu. Foto: Peugeot

Pri Peugeotu so uradno potrdili, da ne bodo razvijali naslednika njihovega športnega kupeja RCZ.
Na avtomobilskem salonu v Šanghaju je direktor Peugeota Maxime Picat povedal: "Prav zares obožujem model RCZ, a si zdaj želim, da se osredotočimo na čim boljšo proizvodnjo naših osnovnih modelov. Od modela 108 navzgor."
Iskreno je dodal, da proizvodnja tovrstnih vozil, kot je RCZ kupe z zasnovo 2 + 2 s štirimi sedeži, bolj odgovarja premium proizvajalcem vozil. Peugeotu so tovrstni modeli bolj v breme kot v korist, saj jih ovirajo pri osnovni dejavnosti in razvoju modelov, ki prispevajo pomemben delež k prodajnim številkam.
Prečrtali bodo še več modelov
Dvovratni peugeot RCZ je le prvi model, ki ga bodo Francozi prečrtali. Peugeotova strategija predvideva, da bodo do leta 2022 število modelov znižali s 26 na 13. Zakaj? Zato, ker danes s 13 najbolje prodajanimi modeli ustvarijo 95 odstotkov skupne prodaje, kar daje jasno vedeti, da za model RCZ ni prostora, saj gre za prestižni model, s katerim podjetje ustvarja izgube. Po drugi strani pa si za zdaj pri Peugeotu še neuradano prizadevajo, da bi v svojo družino vozil še pred koncem desetletja dodali športnega terenca avtomobilskega razreda D.
Premiera leta 2009
Peugeot je model RZC predstavil leta 2009, leta 2012 pa je sledila manjša prenova. Namenili so mu celo še športnejšo, RCZ R, različico z 1,6-litrskim pogonskim motorjem THP s 199 kilovatov moči, večjim turbinskim polnilnikom, drugačnim blokom motorja in še marsičim drugim, kar je sicer mogoče pričakovati predvsem pri bistveno dražjih in prestižnejših športnih avtomobilih.
RCZ R je najmočnejši model v zgodovini Peugeota. Naredili so še nekaj posebnih izvedenk modela, kot so RCZ allure s šeststopenjskim tiptronic menjalnikom in 18-palčnimi kolesi, 500 primerkov modela RCZ asphalt z 19-palčnimi kolesi s srebrnimi platišči in črnimi usnjenimi sedeži, RCZ brownstone, namenjen le Nemcem z posebno kovinsko rjavo barvo in srebrnimi športnimi črtami in 170 primerkov modela RCZ magnetic za britanski trg v posebni črni barvi in rdečimi ali belo-črnimi športnimi sedeži.
Izdelujejo ga v Avstriji
RCZ s pogonom na prednji kolesni par in motorjem spredaj od samega začetka proizvajajo v Gradcu v Avstriji. 21. junija leta 2011 so izdelali 30-tisoči primerek, 14. februarja leta 2013 pa 50-tisoči. Športni model atraktivne oblike je prejel veliko mednarodnih nagrad iz sveta avtomobilizma, Top Gear ga je leta 2010 nagradil za najboljši kupe.