Posodobljeni sharan bo na nemški trg prišel poleti, predprodaja pa se bo začela že aprila. Foto: Volkswagen
Posodobljeni sharan bo na nemški trg prišel poleti, predprodaja pa se bo začela že aprila. Foto: Volkswagen

Prenovljeni družinski enoprostorec volkswagen sharan prinaša več tehničnih posebnosti in posodobljene turbo motorje TSI in TDI, ki so do 15 odstotkov varčnejši.
Novi družinski enoprostorec je dobil nove komfortne in asistenčne sisteme. Širok nabor multimedijskih sistemov poleg tega zagotavlja večjo povezljivost s številnimi modeli pametnih telefonov in tabličnih računalnikov.
Poleg serijske funkcije večnaletnega zaviranja, ki samodejno zavira vozilo, potem ko se je zgodilo trčenje in voznik sam ne more več zavirati, so za posodobljenega sharana kot možnosti na voljo tudi drugi asistenčni sistemi, kot so sistem za nadzor okolice (front assist z integrirano mestno funkcijo zaviranja v sili), asistenco za ohranjanje smeri (lane assist), avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC), parkirni sistem s krmilno avtomatiko tretje generacije (za pomoč pri parkiranju) ter senzor za mrtvi kot, ki pri prehitevanju opozori na morebitna vozila v mrtvem kotu.
Pogonski motorji porabijo manj
Popolnoma prenovljena je paleta bencinskih (TSI) in dizelskih (TDI) motorjev. Tovarna zagotavlja, da so motorji z neposrednim vbrizgavanjem in turbopolnilnikom do 15 odstotkov varčnejši, vsi tudi izpolnjujejo določila izpušne stopnje Euro 6.
Motorja TSI razvijeta moč 110 kilovatov oziroma 162 kilovatov. Pri močnejšem bencinskem motorju se je moč povečala za 15 kilovatov. Dizelski agregati so na voljo v treh različno močnih izvedbah: s 85 kilovati, 110 kilovati in 135 kilovati. Vse agregate (razen TDI s 85 kilovatov moči) je mogoče kombinirati z šeststopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko (DSG), ki odslej omogoča tudi varčni način vožnje, t. i. jadranje (prekinitev povezave z motorjem, če stopalo odmaknete s pedala za plin).
V sharanu bo uporabljena druga generacija modularnega infotainment sistema (MIB) za večjo povezljivost. Kot eden prvih Volkswagnov bo lahko opremljen z app connectom; s tehnologijami mirrorlink TM, android auto (Google) in car play (Apple).
Notranjost je obogatena z novimi dekorativnimi elementi in tkaninami, izpopolnjen je tudi kombinirani instrument. Zadek se zdaj po zaslugi LED-tehnologije ponaša z bolj prepoznavno svetlobno grafiko.