Jason Vuic pripoveduje zgodbo o Yugu, natančneje o njegovem vzponu in padcu na ameriškem trgu. Foto: Macmillan
Jason Vuic pripoveduje zgodbo o Yugu, natančneje o njegovem vzponu in padcu na ameriškem trgu. Foto: Macmillan
Yugo
Yugo je v Ameriki v hipu postal tarča posmeha.

Avtomobil, ki so ga oglaševali kot gospodarno in zanesljivo vozilo (in je bilo zanj treba odšteti manj kot 4.000 dolarjev), je na led speljal marsikaterega kupca. Jason Vuic, ki na kolidžu Bridgewater v ameriški zvezni državi Virginia poučuje zgodovino sodobne Evrope, v knjigi The Yugo: The Rise and Fall of the Worst Car in History (v prevodu Yugo: Vzpon in padec najslabšega avta v zgodovino) pripoveduje zgodbo o tem, kako so Jugoslovani začeli prodajati avto v Reaganovi Ameriki in kako je ta avtomobil kaj hitro postal predmet šal vsakega komika.

Od zanimivosti do tarče komikov
Šest mesecev po tem, ko so yuga leta 1985 začeli prodajati v ZDA, je bil zanimivost, v enem samem letu pa je postal tarča komikov. Že do leta 2000 so ga na ameriškem javnem radiu izglasovali za najslabši avtomobil tisočletja. In tukaj se za večino Američanov zgodba o yugu začne in konča.

Za mnoge druge pa ne. Zgodba o kratki in nesrečni ameriški izkušnji avtomobila, mož, ki so ga izdelovali, mož, ki so ga uvažali in desetletju, ki ga je najprej sprejelo, nato zavrglo, je ena največjih še neznanih zgodb o poslovanju brez morale, piše v opisu knjige na spletni strani založbe Macmillan.

Vuic, strokovnjak za nekdanjo Jugoslavijo, v knjigi opiše splet okoliščin, iz katerih je izšel yugo, avtomobil, ki je postal mednarodna šala: ameriški poslovnež, ki je naletel na yuga ravno v času, ko je njegovo podjetje potrebovalo novo izvozno uspešnico; State Department, ki je želel pomagati jugoslovanski vladi; tovarna Zastava, v kateri so morali vse podrediti temu, da bodo v šestih mesecih yuga pripravili na ameriški trg; detroitski trg majhnih avtomobilov, na katerem je ravno zazevala praznina ...

Spodaj si oglejte nekaj ameriških oglasov za yugo, katerih slogan se je glasil: "Vsakdo kdaj potrebuje yuga!"