Volvo je petvratni kombilimuzinski model V40 razvijal 42 mesecev. Foto: Volvo
Volvo je petvratni kombilimuzinski model V40 razvijal 42 mesecev. Foto: Volvo

Pri Volvu menijo, da bodo z uvedbo novih dveh platform razpolovili čas razvoja novih modelov oziroma bodo lahko nove modele razvili celo hitreje od nekaterih velikih avtomobilskih proizvajalcev.
Pri Volvu nameravajo čas razvoja novih modelov skrajšati na samo 20 mesecev. Trenutno za to potrebujejo 40 mesecev. To bodo dosegli z vpeljavo dveh novih kompaktnih modularnih platform.
Direktor Volvovega razvojnega oddelka Peter Mertens je za Automotive News dejal, da so za za razvoj modela V40, ki so ga predstavili leta 2012, porabili 42 mesecev. Za zadnji model, ki so ga predstavili, novo generacijo športnega terenca XC90, ki zamenjuje model, ki je na trgu zadnjih 13 let, pa so porabili 30 mesecev. Mertens pravi, da je to še vedno več kot nekateri konkurenti, kot sta Mazda in Toyota, ki za razvoj potrebujeta okoli 26 mesecev.
Volvo in Geely na isti platformi
Pri novem XC90 so uporabili eno izmed novih dveh platform (SPA), ki jo bodo pri Volvu uporabljali za izdelavo novih športnih terencev in naslednike zdajšnjih modelov, razen V40.
Mertens, ki je k Volvu prestopil iz Jaguarja pred štirimi leti, predtem pa je delal še za General Motors in Daimler, je poudaril, da bodo tudi s pomočjo omenjene platforme čas razvoja skrajšali na 20 mesecev, medtem ko bodo na drugi platformi CMA, ki so jo razvili skupaj s kitajskim lastnikom Zhezhiang Geelyjem, izdelovali nove vstopne oziroma kompaktne modele znamke Volvo in modele, ki bodo nosili značko kitajskega proizvajalca avtomobilov. Prvi model na novi CMA platformi bodo predstavili v naslednjih treh letih. Mertens je še poudaril, da so se pri Volvu znebili vse tehnologije, ki so jo uporabljali, ko je bil njihov lastnik še Ford.
Pri Volvu so zagotovili, da bodo zmanjšali število pogonskih agregatov in menjalnikov. Štiri menjalnike bodo kombinirali s štirivaljnimi in trivaljnimi agregati, vsi bodo imeli turbotehnologijo. Načrt je, da bi tudi pri manjših avtomobilih ponudili šeststopenjski in sedemstopenjski samodejni menjalnik kot tudi ročni menjalnik in sedemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik.