Volvo XC90 naj bi naznanjal povsem nov rod izdelkov skandinavskega izdelovalca s kitajskimi lastniki. Foto: Volvo
Volvo XC90 naj bi naznanjal povsem nov rod izdelkov skandinavskega izdelovalca s kitajskimi lastniki. Foto: Volvo

Novinec, po besedah prvega moža podjetja Volvo Car Group Hakana Samuelssona, utira pot vrsti novih avtomobilov znamke, najavljenih v predstavitvi strategije »Vizija 2020«, s poudarkom na treh področjih: varnosti, povezljivosti in samostojne vožnje.

SUV, ki ga na cesti zaradi velikosti in videza skoraj ne bo mogoče spregledati, po besedah konstruktorjev odlikujejo zmogljivosti, vrhunsko udobje in številni dodatki s seznama asistenčnih sistemov.

XC90 se tako ponaša s standardnim varnostnim paketom, ki vključuje sistema za zaščito potnikov v primeru zdrsa s ceste in za samodejno zaviranje v križiščih. Zadnji je dopolnilo siceršnjega že uveljavljenega sistema, ki bedi nad dogajanjem v okolici vozila, predvsem v urbanih okoljih.

Volvov novinec bo na voljo s pestro ponudbo pogonskih agregatov, vključno z dvolitrskimi štirivaljniki različnih moči, vrh bencinske ponudbe bo predstavljal motor T6 z močjo 235 kilovatov (320 KM) in navorom 400 Nm, vrh dizelske pa D5 z močjo 165 kilovatov (225 KM) in navorom 470 Nm. Za vstopni model bo treba v Sloveniji odšteti 56.400 evrov.