Kurtovo zadnje domovanje v Seattlu. Prav v tej hiši si je 5. aprila 1994 vzel življenje. Foto: EPA
Kurtovo zadnje domovanje v Seattlu. Prav v tej hiši si je 5. aprila 1994 vzel življenje. Foto: EPA

Domovanje v Aberdeenu v zvezni državi Washington, "od Boga pozabljenem" gozdarskem mestecu ob reki Chehalis, dve uri oddaljenem od Seattla, je, kot poroča Guardian, na prodaj za pol milijona dolarjev. Če nekoč ne bi imela tako slavnega stanovalca, bi jo po vsej verjetnosti prodajali za skoraj desetkrat nižjo vrednost.

Srečna leta mladega Kurta
Hišo na naslovu East 1st St. prodajata Kurtova mama Wendy O'Connor in sestra Kim Cobain, upata, da bosta našli kupca, ki bi v hiši uredil muzej. Kim je v izjavi zapisala: "Odločili sva se prodati hišo, da bi Kurtova zapuščina dobila ustrezno pozornost. Sicer naju ob tem obhajajo mešani občutki, saj smo svoj dom imeli radi in je z njim povezanih toliko lepih spominov. A družina ne živi več v Washingtonu in misliva, da je pravi čas, da se od hiše poslovimo."

Cobain se je skupaj z bližnjimi v hišo vselil leta 1969, ko je imel dve leti. Njegova starša sta se ločila, ko je imel devet let, in za nekaj časa se je preselil v bližnji Montesano k očetu, nato pa v najstniških letih spet prebival v aberdeenski hiši s svojo mamo. Prav v tistem času je zidove svoje sobe popisal z imeni oboževanih skupin, na primer Iron Maiden in Led Zeppelin. Kot pišejo njegovi biografi, je bilo Kurtovo življenje v Aberdeenu srečno, a ga je zelo zaznamovala ločitev staršev.

Hišo pri Guardianu opisujejo kot bungalov iz leta 1923, potreben prenove. Nazadnje je v njej živel družinski prijatelj Cobainovih. Tam še vedno najdete nekaj pohištva iz Kurtovega otroštva, celo vzmetnico, na kateri je spal, in se sprehodite do parka ob reki, posvečenega spominu najslavnejšega prebivalca Aberdeena. Ob tej priložnosti sta Kurtovi mati in sestra javno objavili nekaj fotografij iz Cobainovega otroštva, posnetih prav v tej hiši.

Kmalu 20 let od samomora
Cobain je v svojem kratkem življenju zamenjal okrog 20 stanovanj, pred dobrim desetletjem sta zakonca iz Montesane dobro unovčila dejstvo, da je v hiši, ki sta jo kupila za dobrih 40.000 dolarjev, nekaj časa s svojim očetom živel slavni rocker. Naprej sta jo prodala za štirikrat višjo vsoto.

Fotografije hiše in nekaj utrinkov iz Kurtovega otroštva, posnetih med njenimi zidovi, si oglejte pri Guardianu.

5. aprila naslednje leto bo minilo točno 20 let, odkar si je "glasnik grungea" Kurt Cobain, ki se ni mogel spopasti z bremeni nenadne slave, hkrati pa ga je mučila odvisnost od mamil, v Seattlu vzel življenje. Star je bil 27 let.