Poleg kitare, izdelane iz betona, stoji jeklen napis, na katerem so zapisane besede iz pesmi Nirvane On a Plain: 'One more special message to go and then I'm done and I can go home.' (V prevodu: 'Še eno posebno sporočilo za slovo, nato pa končam in grem domov.') Foto: The Daily World
Poleg kitare, izdelane iz betona, stoji jeklen napis, na katerem so zapisane besede iz pesmi Nirvane On a Plain: 'One more special message to go and then I'm done and I can go home.' (V prevodu: 'Še eno posebno sporočilo za slovo, nato pa končam in grem domov.') Foto: The Daily World

V Aberdeenu v ameriški zvezni državi Washington, rojstnem mestu Kurta Cobaina, so se z omenjenim kipom poklonili spominu na pokojnega glasbenika, "najslavnejšega sina" njihovega mesta. Z dogodkom so zaznamovali 17. obletnico smrti pevca skupine Nirvana, ki si je življenje s strelom v glavo vzel 5. aprila 1994 v Seattlu. Odkritja kipa so se udeležili številni Cobainovi oboževalci in drugi prebivalci Aberdeena, med njimi tudi tisti, ki so se rodili šele po njegovi smrti.

Zadnja leta življenja se je Cobain bojeval z odvisnostjo od heroina, z boleznimi in depresijo, saj se s statusom slavnega glasbenika ni znal spopasti. Imel je tudi težavno razmerje s soprogo Courtney Love. Cobainovo truplo so na njegovem domu v Seattlu našli šele nekaj dni po smrti, 8. aprila 1994.

V Aberdeenu so že leta 2005 postavili znak dobrodošlice z napisom Welcome to Aberdeen: Come As You Are (v prevodu nekako kot Dobrodošli v Aberdeen: takšni, kakršni ste), kar je referenca na pesem Nirvane Come As You Are in poklon Cobainu. Za znak je plačala in ga tudi zasnovala neprofitna organizacija Kurt Cobain Memorial Committee (Spominski svet Kurta Cobaina). V mestu načrtujejo tudi spominski park Kurta Cobaina in mladinski center.

Kaj bi si mislil "najslavnejši sin"?
Kdo ve, kaj bi na vse to dogajanje porekel Kurt, še posebej na sporočilo, ki so ga želeli poslati v svet z omenjenim znakom. Kot je leta 2004 ob ustanovitvi omenjene organizacije povedal mestni svetnik in ustanovni član Spominskega sveta Kurta Cobaina Paul Fritts, so izjemno veseli, da se mesto odmika od negativnih strani Kurtove dediščine in se usmerja v pozitivne. Znak z napisom Come As You are naj bi bil najpreprostejši in najcenejši način za doseganje treh ciljev: "To je zelo prefinjen način za poklon skupini, hkrati pa uteleša Aberdeen na splošno. Vzemimo, recimo, restavracijo Bridges, kjer je vseeno, ali nosiš obleko ali flanelasto srajco. Takšen je pač Aberdeen."

V mestu so najprej načrtovali tudi vključitev napisa "Rojstni kraj Nirvane" v znak dobrodošlice, a so nato zamisel opustili, saj se je na stotine oboževalcev Nirvane izreklo proti tovrstni komercializaciji imena skupine. Come As You Are je primeren poklon Cobainu in njegovi skupini, je prepričan drugi ustanovni član, urednik pri lokalnem časopisu The Daily World Jeff Burlingame, saj naj bi "goreči oboževalci Nirvane in milijoni drugih, ki bolj bežno poznajo skupino, zlahka prepoznali poklon ob prihodu v mesto, kar kaže, da Aberdeen priznava in ceni svojega najslavnejšega sina". Hkrati pa se jim zdi priročno, da ima sporočilo več pomenov, saj lahko pomeni tudi splošno dobrodošlico obiskovalcem mesta.

Cobain ni edini "slavni sin" (bojda precej zakotnega) ribiškega mesteca na zahodni ameriški obali, saj so tam odraščali tudi Krist Novoselic, basist Nirvane, pa Dale Crover iz zasedbe The Melvins in nekateri drugi vidni glasbeniki s prizorišča grungea v 90. letih.

Alenka Klun