Roger Osborne, bolj znan kot Buzz ali King Buzzo, je poleg Melvinsov tudi ustanovni član in kitatrist zasedb Fantomas in Venomous Concept. Bil je srednješolski prijatelj Kurta Cobaina in basist prve Cobainove zasedbe Fecal Matter. Buzz je tudi lastnik ene najbolj prepoznavnih pričesk v svetu alterrocka. Foto: EPA
Roger Osborne, bolj znan kot Buzz ali King Buzzo, je poleg Melvinsov tudi ustanovni član in kitatrist zasedb Fantomas in Venomous Concept. Bil je srednješolski prijatelj Kurta Cobaina in basist prve Cobainove zasedbe Fecal Matter. Buzz je tudi lastnik ene najbolj prepoznavnih pričesk v svetu alterrocka. Foto: EPA

Washingtonski "superkategorniki" niso bili velik vzor le Kurtu Cobainu in Nirvani ter celotnemugibanju grungea, ampak so močno vplivali na kopico uglednih novodobnih skupin (Tool, Mastodon, Boris ...). V dolgoletnem obstoju Melvinsi sicer niso nikdar sprožili množične evforije, so pa zato ustvarili na kubike čudaške, razburljive in neprimerljive (rockovske) glasbe. (Spet) je torej čas za totalno in popolno "melvinmanijo", sporočajo organizatorji koncerta, agencija Buba.

Melvins obstajajo že skoraj tri desetletja, pravzaprav so trio, a zadnja leta nastopajo kot četverica z dvema bobnarjema. Stalna člana zasedbe od leta 1984 sta pevec in kitarist Buzz Osborne (znan tudi pod vzdevkom King Buzzo) ter bobnar Dale Crover. Skupina je ime dobila po Melvinu, osovraženem nadzorniku v supermarketu Thriftway v Montesanu v ameriški zvezni državi Washington, kjer je nekoč delal Osborne.

Njihov umazani zvok je močno zaznamoval glasbeno prizorišče na prelomu iz 80. v 90. leta, med vzore so jih prištevali Nirvana, Soundgarden, Green River in številni drugi bendi s takratne seattelske scene. Vplivali so tudi na Tool, s katerimi so zasebno v prijateljskih stikih, Mastodon, Eyehategod, Crowbar, skupina Boris pa si je nadela ime prav po njihovem istoimenskem komadu, ki ga lahko poslušate na dnu besedila.

Pa še nekaj zanimivosti ...
Melvinsi so v začetku 80. vadili v Aberdeenu, od koder je bil tudi Kurt Cobain, srednješolski prijatelj Croverja in Osborna, ki je bil njihov zvest poslušalec in jim večkrat pomagal pri prenašanju opreme. Menda se jim je želel pridružiti kot basist, a ga niso sprejeli, saj je bil na "avdiciji" preveč živčen in se je veliko motil. Je pa nato igral kitaro in bobne pri dveh pesmih s prvenca Melvinsov Houdini. S skupino so si ostali blizu vse do njegove smrti leta 1994.

Crover je celo igral bobne na demo posnetku Nirvane iz leta 1988, Osborne pa je bil tisti, ki je Cobaina in Krista Novoselica predstavil Davu Grohlu. Ko je Nirvana z albumom Nevermind "eksplodirala" na glasbeno prizorišče leta 1991, so bili tudi Melvinsi ena izmed skupin, ki so imele nekaj od tega. Podpisali so pogodbo z Atlantic Records in izdali svoj prvi album pri večji založbi, prej omenjeni Houdini. Ostalo je zgodovina ...

Tisti, ki so bili na enem zadnjih koncertov Nirvane sploh, ki se je zgodil 27. februarja 1994 v ljubljanski Hali Tivoli, so Melvinse takrat lahko videli v vlogi predskupine. Na festivalu No Border Jam v Mariboru so Melvinsi nastopili leta 1997, Buzzova "superskupina" Fantomas pa je na odru Cvetličarne stala leta 2004.