Slovenija letos svoje upa v Maestro, Lindo Andrews, Hannah in Susanno Ørum. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija letos svoje upa v Maestro, Lindo Andrews, Hannah in Susanno Ørum. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannah je sinoči prvič zapela svojo pesem pred evrovizijskim občinstvom v dvorani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Žiga Sotlar
Slovenske barve na letošnji Evrovizij pa zastopa tudi plesalec Žiga Sotlar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenska zastava je bila sinoči že visoko v zraku. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Čigava usoda bo zvečer obvisela v zraku? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nocoj ob 21.00 pa se začne njen lov za glasove gledalcev.

Sproščena, nasmejana in neobremenjena je sinoči okoli pol štirih popoldne skupaj s člani skupine Maestro - v postavi Anže Škrube, Matic Zadravec in Primož Pavlič - sedla na avtobus, ki jo je pripeljal na prizorišče letošnje Evrovizije - Malmö Areno.

Pred slovensko delegacijo sta bili dve generalki (prva ob 17.00 in druga ob 21.00), od katerih se je zadnja - večerna - snemala in ocenjevala. Žirija iz petnajstih držav, ki se bodo nocoj pomerile na evrovizijskem odru skupaj s predstavnico Slovenije in polovico t. i. "Velikih šest" (Velika Britanija, Švedska in Italija), je namreč že sinoči oddala svoje glasove (kot zanimivost omenimo, da so letos točkovane prav vse države - torej so se sinoči delile točke od ena do šestnajst).

Kakšni so občutki Hannah pred odločilnim predizborom, boste lahko pevko vprašali ob 12.45, ko bo gostja spletne klepetalnice.

Hannah sta se v dvorani pridružili tudi njeni vokalni "okrepitvi", danski pevki Linda Andrews in Susanne Ørum. Pevkama je sodelovanje predlagal soavtor pesmi Straight into Love Gregor Zemljič prek skupnega prijatelja, in kot pravita sami, takoj ko sta jo zaslišali, sta se želeli pridružiti slovenski delegaciji. "Seveda sva rekli, da morajo Danci glasovati za Slovenijo," je dejala Susanne, ki jo je dopolnila Linda: "Res je, ker Danci ne morejo glasovati zase, bodo za Slovenijo."

Obe "dekleti iz ozadja" sta sicer izkušeni pevki. Linda je tudi avtorica glasbe in učiteljica petja, leta 2009 je zmagala na danskem X-Factorju, nato pa posnela in izdala štiri albume. Susanne je prav tako avtorica glasbe in besedil ter učiteljica petja. Kot članica soulzasedbe Me - She & Her je debitirala leta 1994 in zasedba je prejela danskega grammyja kot najboljša danska nova skupina.

Evrovizija: prost pretok dela
Slovenske barve so tako letos popolnoma internacionalne, a še zdaleč niso edine. Med beloruskimi predstavniki smo včeraj v dvorani zasledili slovenskega člana njihove ekipe - plesalca Žigo Sotlarja. Sotlarja so k sodelovanju povabili prek skupnega prijatelja Erika Bukovnika in mladi plesalec se je odzval povabilu. "Smo zelo mednarodna ekipa. Plesalca sva dva: jaz sem iz Slovenije, kolega je iz Nemčije. Med spremljevalnimi vokalistkami sta dve dekleti iz Srbije in fant iz Afrike. Pevka pa je Belorusinja," je z nasmeškom pojasnil Sotlar in dodal, da se skupaj izjemno dobro ujamejo.

Predstavitve pesmi si lahko ogledate s pomočjo MMC-jevega interaktivnega evrovizijskega zemljevida, ki ga najdete na podstrani Evrovizija 2013.

Slovenija stavi na energijo
Prav tako pa se po njegovem mnenju dobro ujame pesem Straight into Love s koreografijo na odru. To dvoje je skupaj sestavil Škrube. "Morate vedeti, da imajo druge države veliko več finančnih sredstev, torej si lahko privoščijo veliko več efektov, v smislu: ognjemetov, različnih vetrov, megle, dvigovalk, posebnih učinkov itd. Prav zato na našem nastopu delamo bolj na energiji, na plesu. Sicer smo samo trije, ker evrovizijska pravila določajo, da nas je na odru lahko samo šest. Toda težimo k temu, da s Hannah oddamo toliko energije, da zapolnimo oder," je pojasnil koreograf in plesalec.

Hannah na Evroviziji lahko spremljate na njenem uradnem profilu na Facebooku ali pa na uradnem profilu na Twitterju.

Maestro in Hannah so v obeh sinočnjih nastopih delovali suvereno. V nasprotju s prvimi vajami so plesalci dobili na obraz še posebne maske, medtem ko je Hannah samo še nadgradila svoje dozdajšnje predstave na evrovizijskem odru.

Ali bo to dovolj za finale, pa bo znano zvečer.

Slovensko delegacijo na čelu s Hannah smo sinoči spremljali na vsakem koraku. Utrinke iz zaodrja si lahko ogledate v videu in fotogaleriji spodaj.