Za Hannah je tudi že najbolj glamurozna rdeča preproga, ki jo premore Evrovizija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Za Hannah je tudi že najbolj glamurozna rdeča preproga, ki jo premore Evrovizija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannah med svojimi oboževalci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenska delegacija
Slovenska delegacija Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannah in Susanne
Hannah se je na rdeči preprogi pridružila tudi spremljevalna pevka Susanne. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
'Bonnie, Bonnie,' so vzklikali oboževalci ob prihodu britanske legende na rdečo preprogo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cascada
Nori(ja) na Cascado. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Uradna slovesnost je minila v duhu sodobnega plesa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
In tudi petja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ta je Hannah vodila v opero v Malmöju - prizorišče slovesnosti ob odprtju 58. Izbora za pesem Evrovizije.

39 delegacij se je po opravljenih prvih vajah prvič zbralo na enem mestu. Med njimi je bila tudi okrnjena slovenska postava na čelu s Hannah in dansko spremljevalno pevko Susanne Ørum. Plesalci skupine Maestro so namreč v petek zapustili Malmö in se priključili Severini na njenem zagrebškem koncertu, danes pa se bodo znova pridružili Hannah. Druga spremljevalna pevka pa se ni mogla udeležiti slovesnosti zaradi družinskih obveznosti.

Po spoznavalnem tednu, kjer so se izvajalci družili predvsem na (letos precej manj kot v preteklosti) večerih posameznih delegacij, ki so se odločile za organizacijo takšnih druženj, je prišel čas za verjetno edino predstavo, kjer so bili glavni akterji 58. izbora v vlogi občinstva in uživali v predstavi - približno po enournem programu - ki so ga pripravili za njih organizatorji v operi v Malmöju.

Rdeča preproga, ki so jo z obeh strani zasedli najbolj zagreti oboževalci in predstavniki sedme sile, je končala obdobje samevanja ob šesti uri zvečer, ko je nanjo stopila prva delegacija - Albanija. Predstavljanje se je nadaljevalo po vrstnem redu in okoli pol sedmih zvečer je bil čas, da je svoj hotel zapustila tudi Hannah s slovensko delegacijo. Po prihodu z avtobusom in čakanju v prav posebni sobi skupaj s predstavniki Romunije, Srbije, Velike Britanije ... je prišel čas, da je sedla v evrovizijske avtomobile, ki so jo popeljali do rdeče preproge.

Hannah na Evroviziji lahko spremljate na njenem uradnem profilu na Facebooku ali pa na uradnem profilu na Twitterju.
Prve vaje za t. i. velikih pet in Švedsko
Hannah, ki se je predstavljala v novi kreaciji JSP, je prišla na rdečo preprogo tik za predstavnicami Srbije, le nekaj minut pozneje pa so bili poleg njenega imena vse bolj glasnejši vzkliki: "Bonnie", ki so se trudili privabiti pozornost letošnje predstavnice Velike Britanije. Za Tylerjevo - tako kot za preostalimi predstavniki t. i. "velikih pet" (Francije, Italije, Španije, Nemčije in Velike Britanije) in države gostiteljice - je bila prav sinoči prva vaja. In če kaj, so poleg Angležinje tudi francoska izbranka Amandine Bourgeois in nemški predstavniki Cascada na čelu s pevko Natalie Horler, pustili vtis po vajah, da občinstva še zdaleč ne jemljejo za samoumevno.

Bourgeoisova je po odgovorih na nešteta vprašanja in prepevanju najprej svoje pesmi L'Enfer Et Moi v a capella (skrajšani) različici, s sedmo silo in oboževalci prepevala O, Happy Day. Horlerjeva je po treh splošnih vprašanjih, kjer je najprej morala pojasnjevati, kaj je skrivnost njenih nog (spontano je izstrelila: "To sem podedovala po mami. Ne, saj ne. Šalim se. Obiskujem fitnes in igram skvoš."). Potem je odšla z "individualne seanse", kjer so srečneži v nepregledni množici dobili dve minuti za pogovor z njo.

Zadržani Italijan in sproščena Angležinja
Podoben naval je bil tudi ob prihodu Tylerjeve v prostor za novinarje. Ni šlo brez prošenj, da naj jim zapoje Total Eclipse Of The Heart, kar je tudi storila (deloma - pela je le refren), le da je prej pozvala vse zbrane, da oni pojejo del: "Turn around." Tudi sama ni ostala brez prošenj: "Glasujte zame. Nekdo bo moral." Malce bolj zadržan - v primerjavi z omenjenimi tremi - je bil italijanski predstavnik Marco Mengoni, ki svojih zavor ni spustil niti ob prihodu na rdečo preprogo. "Nasmehni se, Marko," so ga pozvali uradni povezovalci, a Italijan je ohranil resni obraz.

Predstavitve pesmi si lahko ogledate s pomočjo MMC-jevega interaktivnega evrovizijskega zemljevida, ki ga najdete na podstrani Evrovizija 2013.

Hannah v soju žarometov
Hannah je bila v nasprotju z njim - tako kot velika večina zbranih - znova popolnoma nasmejana in sproščena. "Bila je članica skupine, ki je nastopala kot predskupina glasbenikom, kot sta Sheryl Crow in Seal. Ni začetnica v igri. Sploh ne," so jo predstavili povezovalci ob njenem sprehodu po rdeči preprogi.

Hannah je na rdeči preprogi - kot je priznala pozneje - zelo uživala. "Imela sem intervju s prijetnim gospodom, ki se je trudil govoriti pravilno slovenščino. Ni bil Slovenec. Ampak znal je govoriti toliko slovensko, kot recimo znam jaz (smeh). Imela sva dober slovenski intervju. V polomljenemu 'slovenglish' jeziku," je o dogajanju na preprogi za MMC spregovorila Hannah.

Evrovizija s sporočilom
Pot jo je - po rokovanju z vodilnimi evrovizijskimi možmi - vodila v dvorano, kjer so za zbrane pripravili prav poseben program. Po uvodnih pozdravih in nagovorih je izstopalo predvsem sporočilo: Mi smo eno (We Are One - kar je tudi uradno geslo letošnjega izbora). "Verjamemo v učinek metulja, da lahko z malim sprožimo velike spremembe," sta poudarila voditelja večera in ob tem mislila predvsem na kreativnost in zabavo, ki jo Evrovizija pooseblja in jo v teh časih lahko širi med množico.

Za prvo popestritev so poskrbeli plesalci s plesom ob lanski zmagovalni pesmi Euphoria - pevke Loreen (ki je sinoči ni bilo na odru) in zbor tamkajšnjih pevcev, ki je izvedlo venček nekaterih najbolj znanih svetovnih uspešnic. Tako so zbrani v občinstvu lahko ploskali in prepevali ob venčku, ki so ga sestavljali deli skladb, kot so Final Countdown, I Kissed A Girl, Dancing Queen in nazadnje še Don't You Worry Child, ki je bila tudi iztočnica, da so oder napolnili otroci in tako pozdravili zbrane v dvorani.

Po polurnem uradnem programu in krajšem sprejemu v avli se je dogajanje preselilo v Euroklub (več o tem v nadaljevanju).

Kako je bil sinočnji večer videti skozi oči Hannah, si lahko ogledate v spodnji galeriji in videu.