Joksimović je lani s pesmijo Nije ljubav stvar pristal na končnem tretjem mestu. Foto: EPA
Joksimović je lani s pesmijo Nije ljubav stvar pristal na končnem tretjem mestu. Foto: EPA
Željko Joksimović, Srbija
Po nastopu je sklenil, da se izbora ne bo nikoli več udeležil kot izvajalec in pri tem vztraja še danes. Foto: Reuters
Željko Joksimović in Jovana Janković
Leta 2008 je vodil izbor, ki je bil v Beogradu, skupaj z Jovano Janković, s katero se je pozneje poročil. Foto: EPA
Številnim se je najbolj vtisnil v spomin po prvem nastopu na Evroviziji leta 2004, ko se je predstavil s pesmijo Lane moje. Foto: EPA
Glasbenik se je znova podal med svoje slovenske oboževalce in za njih pripravil pred dnevi velik koncert v Mariboru, ki mu bo sledil še koncert v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

To je sklenil po koncu lanske Evrovizije, kjer je s pesmijo Ljubav nije stvar pristal na tretjem mestu. Letos ga v Malmöju ne bo – niti ne bo obiskal izbora kot obiskovalec. Pravi, da je čas za nove obraze in novo energijo, da se predstavi tam. "Realnost je takšna kot v vsakem poslu: na Evroviziji ni princev in princes, ampak ljudje, ki opravljajo svoje delo," pojasnjuje Joksimović.

Iskreno ob tem prizna, da ni imel niti časa poslušati letošnjih nastopajočih in da je bolj kot na Evrovizijo osredotočen le še na svojo samostojno glasbeno pot, na kateri je obrnil nov list v svojem ustvarjanju.

A spomini in izkušnje iz Evrovizije ostajajo. Nekaj jih je strnil v spodnjem pogovoru za MMC.


Željko, slabo leto dni je za vami od nastopa na Evroviziji. Kako dolgo je trajala "dekontaminacija" oz. čas, ko ste lahko zjutraj vstali in vaša prva misel ni bila Evrovizija?
Lansko poletje sem si vzel, da sem se odpočil od izbora, nato pa sem s polno paro nadaljeval svoje projekte. Od jeseni do danes ni dneva, ko se ne bi pod okriljem moje produkcije dogajalo nekaj novega in kakovostnega. Čeprav so ljudje še vedno naklonjeni pesmi Nije ljubav stvar. Svoje delo po Evroviziji sem sklenil z izdajo skladbe Ludak kao ja, ki je - in to vedno rad povem s ponosom - v samo nekaj dneh dosegla okoli milijon ogledov na portalu YouTube.

Če bi vas tudi letos poklicali k sodelovanju, bi sprejeli povabilo?
Takoj po prihodu iz Bakuja sem rekel, da ne bom nikoli več nastopil kot izvajalec na Evroviziji in za temi besedami stojim še danes. Veliko je novih in mladih glasbenikov v Srbiji, ki morajo občutiti čare tega evropskega prizorišča. Za vse druge možnosti pa … Kdo ve? Čas bo pokazal, toda za zdaj ne načrtujem vrnitve tja.

Kaj vam danes pomeni Evrovizija? Kaj so največje prednosti dveh zapomljivih nastopov in enega vodenja samega šova? Kaj pa slabosti?
Brez dvoma mi je bilo v čast nastopati na Evroviziji. To sem imel priložnost izkusiti kar štirikrat. Dvakrat kot izvajalec in dvakrat kot avtor pesmi. Zelo sem ponosen na to. To je konec koncev vseeno največji evropski festival, morda celo svetovni - z dolgo tradicijo in nesporni televizijski spektakel. Če upoštevam vse našteto, me veže na Evrovizijo več dobrih kot slabih spominov. Je sveženj promocije, televizijskega spektakla in posla. Glasbeno kakovost pa na koncu postavijo oboževalci sami, ne glede na mesto, na katero se posamezni izvajalci uvrstijo.

Recimo, ko pridete vi na Evrovizijo: kako se ljudje obnašajo do vas? Predstavljam si, da vas imajo skupaj z ženo za nekakšnega princa in princeso in da vas kar nosijo po rokah (smeh). Kakšna je realnost?
Realnost je takšna kot v vsakem poslu: na Evroviziji ni princev in princes, ampak ljudje, ki opravljajo svoje delo. Vsi v ekipi morajo v danem trenutku iz sebe iztisniti svoj maksimum. Izvajalec na evrovizijskem odru pa mora biti osredotočen le na tiste tri minute in seveda na številna srečanja s predstavniki sedme sile predtem. Na Evroviziji ni nič "kraljevskega", samo tako je videti.

Kakšno je vaše mnenje o letošnjih predstavnicah Srbije in kdo menite, da ima na območju nekdanje Jugoslavije največjo možnost za uvrstitev v finale?
Letos so predstavnice Srbije in posledično tudi pesem izbrali izključno s pomočjo SMS-glasovanja, in to na festivalu, kjer je bilo v konkurenci 15 izvajalcev. Gledalci so oddali svoj glas in izbrali svoje zmagovalke. Tu ni potreben noben drug komentar. Vsem predstavnikom, ki letos nastopajo v Malmöju pa želim veliko sreče in uspeha.

Za vse, ki se bodo letos prvič udeležili Evrovizije, kakšen nasvet bi jim dali?
Do skoraj zadnjega trenutka se ne ve, kje bo posamezna pesem pristala. Verjemite vase in uživajte v vsem, kar Evrovizija ponuja, saj je to sijajna priložnost za vsakega posameznika in trenutek, ki ga je treba ceniti.

Sami ste dejali: en nastop na Evroviziji traja le tri minute. Kaj je treba v tistih treh minutah storiti, da te opazijo?
Treba je ustvariti pravo glasbeno ozračje, ki se bo dotaknila čim več ljudi. Ampak pri tem morate biti popolni na televizijskem nastopu. Ampak vseeno mislim, da na koncu pretehta glasba.

Kaj bolj pripomore k prepoznavnosti: tri minute na evrovizijskem odru ali večmesečna promocija novega albuma?
Tako eno kot drugo ima svoje čare. Ampak danes mislim, da je za glasbenika večji izziv narediti nov, kakovosten album za vse čase.

Z novim materialom se po nekajkratnih odpovedih vaših koncertov vračate znova v Slovenijo. Kaj tokrat pripravljate za slovensko občinstvo?
Zelo se veselim koncertov v Sloveniji. V Mariboru je bilo sijajno. Moj orkester in mene pa čaka zelo kmalu koncert v Ljubljani. To bo posebno doživetje, na katerega se pripravljam že kar nekaj časa in verjamem, da bo občinstvo uživalo v vsaki minuti.

Koliko je pesem Ludak kao ja oris tega, kar lahko pričakujemo na novem albumu?
S pesmijo Ludak kao ja sem začel neko čisto novo zgodbo v svojem glasbenem opusu. Nepričakovano. In številnim je bil ta novi zvok zelo všeč. Ne vem pa, kam me bo ta pot odnesla. Nedavno sem objavil tudi akustično različico pesmi, ki je prav tako navdušila številne ljudi. Novi album bo tako zagotovo poseben, poln presenečenj in vsekakor drugačen.

Kdaj bo torej novi album?
Nerad napovedujem stvari vnaprej. Ko bo pripravljen, ga bom z velikim zadovoljstvom napovedal. Za zdaj pa je še v pripravah.