Z izpadom Makedonije iz polfinala območje nekdanje skupne države ostaja brez svojega predstavika v sobotnem finalu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Z izpadom Makedonije iz polfinala območje nekdanje skupne države ostaja brez svojega predstavika v sobotnem finalu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stavnice
Pogled na stavnice pred polfinalnim večerom Foto: MMC RTV SLO
Krista Siegfrids (Finska)
Finska predstavnica je dejala, da do zadnjega ni vedela, če bo šla naprej. K odhodu v finale pa je po mnenju mnogih imel velik in ključni faktor tudi poljub s članico svoje spremljevalne ekipe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Margaret Berger
Begerjeva je upravičila status favoritinje drugega polfinala, čeprav so njeno ime povedali med zadnjimi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Farid Mammadov (Azerbajdžan)
Podobno je suvereno odšel v finale tudi azerbajdžanski predstavnik Farid Mammadov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
ByeAlex (Madžarska)
Veliko presenečenje je napredovanje Madžarov v finale. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Drugi polfinalni izbor je znova napolnil Areno Malmő in v primerjavi s torkovim večerom postregel s precej bolj sproščenim vzdušjem.

Slovenska predstavnica Hannah je Malmö zapustila včeraj zjutraj in odpotovala nazaj v Slovenijo.

Tako v dvorani kot v 'green roomu'. Delegacije so se tako po opravljenih nastopih prosto sprehajale in obiskovale sosednje mize. Bolgari so nazdravljali z Makedonci, Latvijci so plesali ob armenski pesmi, Izraelka pa je vmesni čas izkoristila za skok v objem s svojim mladim oboževalcem, ki ga je spanec premagal, da bi počakal končne rezultate. Ti še zdaleč niso bili vzpodbudni za Moran Mazor, ki ji je na stavnicah kazalo, da bo prehod iz polfinala v finale mala malica. A udarec ob trdna tla je pustil kar nekaj solz kasneje na kavču, kjer je nekaj minut neutolažjivo jokala.

Podobno vlogo favoritov so pripisovali tudi predstavnici San Marina Valentini Monetti. Ta je po lanskoletnem 'šovu' pripravila močno balado, ki pa znova ni bila dovolj za finale. "OK je. Jaz sem že zmagala. V življenju. To mi je pomembno. Evrovizija je nenavadno tekmovanje. Vse je v zraku. Toda jaz sem na odru dala veliko ljubezni. In ljudje to čutijo," je dejala Monetta za MMC po razglasitvi.

Garderoba ob San Marinu, na kateri je bil napis s številko tri, je še drug večer ostal brez krikov veselja, saj sta v njem po koncu ždela Esma Redžepova in Lozano. Makedoniji se tako kot še zadnji državi nekdanje skupne države ni uspelo letos prebiti v finale. Prav tako se ni uspelo prebiti še drugemu sosedu San Marina v garderobi - Latvijcem.

"Mislila sva, da sva si zaslužila nastop v finalu. Vsaj kot zadnja nastopajoča, ki bi še prišla čez. Samo, da bi prišla v finale. Vse sva naredila. Bila sva prva, ki sva uprizorila 'stage dive'. Pela sva dobro, komunicirala sva z občinstvom ... Ne bova krivila drugih. Nisva opravila svojega dela," je bil realističen plavolasi Ralfs Eilands iz zasedbe PeR. Precej sklonjenih glav pa so po garderobi hodili predstavniki Albanije, ki so samo zmajevali z glavo.

Presenečenja med zmagovalci in poraženci
Bolj kot ne pričakovano, so se po mnenju poznavalcev poslovli tudi predstavniki Bolgarije in tudi Švice. Najbolj pa so presenetili prav sosedi Madžari. "Bil sem presenečen, ko so me poklicali. A bil sem pa tudi srečen, ko so Madžarsko najprej razkrili," je za MMC dejal prvi glas ByeAlex. Podobno presenečen je bil tudi islandski predstavnik Eyþór Ingi, ki je še enkrat izrazil veselje, da je prišla na prej pesem, ki je zapeta v njegovem maternem jeziku.

V nasprotju s hladnim Islandcem, pa je precej nervoze uprizoril "vedno nasmejani" predstavnik Malte Gianluca. "Zelo sem bil na trnih, ker so nas poklicali šele kot devete. Do takrat sem si že mislil, da ne bomo prišli naprej. Bil sem zelo živčen, " je priznal in dodal: "Zdaj pa se že veselimo sobotnega nastopa. Imamo bonus, da lahko tri minute dlje zabavamo vse Evropejce," je še poudaril.

Podobno srečen pa je bil tudi letošnji "gospod šoka" - Romun Cesar: "Res se počutim kot zmagovalec, ker je pred mano lepa priložnost. To je lepa priložnost, da si v finalu Evrovizije, kjer je res težka konkurenca. V drugem polfinalu je bilo res težko: dobre pesmi in nastopi. Ampak dobro se je končalo, res sem srečen."

Katera energija je pristna in katera ni
Največ veselja v zaoderju so po razglasitvi pokazali Grki, ki so peli v en glas in se oglasili preko Twitterja, da so njihovi glasovalci bili zagotovo pijani, da so glasovali za njihovo pesem Alcohol is Free. Podobno energična je bila po nastopu Finka Krista Siegfrids, ki jo je odneslo med svoje oboževalce, podobno kot kasneje Norvežanko Margaret Berger . Z eno razliko: Bergerjeva je svoj čas med njimi natančno odmerila. Tako kot vse druge obveznosti, ki niso povezane z njenim nastopom. Znova se je izkazala za popolnoma osredotočeno hladno damo in dodala: "V mojih mislih zdaj je le še, da se dobro naspim in pripravim za soboto."

"Morate glasovati za Armence. Veliko izvajalcev tu ima dvignjene svoje nosove. Oni pa so prizemljeni in imajo dobro pesem," je še pojasnjeval Eilands iz zasedbe PeR, ko so se Dorians že veselili v zaoderju. Zanesljiv prehod v finale pa je uspel tudi armenskim sosedom Azerbajdžancem in Gruzijcem. Ti so na tiskovni konferenci začeli z besedami: "Danes je bil zelo črn dan za Gruzijo, ki je v Afganistanu izgubila tri svoje vojake." Je že tako, da tudi v popolnem svetu Evrovizije ne moraš pobegniti od vsakdanje realnosti.

In temu dokaz je bila že manjša skupina aktivistov pred Areno, ki se je zbrala, da bi povedala, kako svet še zdaleč ni popoln. Svoja sporočila pa so poleg transparetnov izražali kar preko pesmi, ki so jih peli na vsem dobro znane evrovizijske melodije.

Več o celem dogajanju, pa si lahko ogledate v videu in galeriji spodaj.