Taylor je bila nominirana osemkrat, domov pa je odnesla svoje prve štiri grammyje - med fotografiranjem ji je eden celo spolzel iz rok. Njen drugi album Fearless je bil lani najbolje prodajan album v ZDA, saj so ga prodali kar v 5,4 milijona izvodov. Plavolaska je postala tudi najmlajša dobitnica nagrade album leta, saj je presegla rekord Alanis Morissette iz leta 1996, ki je dobila nagrado za Jagged Little Pill pri 21 letih. Foto: Reuters
Taylor je bila nominirana osemkrat, domov pa je odnesla svoje prve štiri grammyje - med fotografiranjem ji je eden celo spolzel iz rok. Njen drugi album Fearless je bil lani najbolje prodajan album v ZDA, saj so ga prodali kar v 5,4 milijona izvodov. Plavolaska je postala tudi najmlajša dobitnica nagrade album leta, saj je presegla rekord Alanis Morissette iz leta 1996, ki je dobila nagrado za Jagged Little Pill pri 21 letih. Foto: Reuters
Beyonce
Beyonce ima v svoji zbirki že kar 16 grammyjev, tri izmed njih je prejela z nekdanjo zasedbo Destiny's Child. Prav veliko za njo ne zaostaja njen partner Jay-Z, ki je z novimi tremi dosegel skupno številko deset. Foto: Reuters
Lady Gaga
To je lahko le Lady Gaga, ki je z 52. podelitve grammyjev odnesla kipca za najboljši plesni album in najboljši plesni posnetek. Foto: Reuters

20-letna Taylor, ki je k slavi poletela s svojimi najstniškimi baladami, za katere je besedila napisala kar na tleh svoje sobe, je bila v Los Angelesu nagrajena s štirimi grammyji, med katerimi ima posebno mesto zagotovo tako opevani in želeni grammy za album leta.

Taylor ga je odnesla za svojo prodajno uspešnico, album Fearless, in ob razglasitvi in zavedanju, da je premagala Beyonce, Dave Matthews Band, Lady Gaga in Black Eyed Peas, skakala kot otrok.

"Oh, uau, najlepša vam hvala! Upam, da se zavedate, koliko mi to pomeni, da bom to nagrado odnesla s seboj nazaj v Nashville. Moja družina je doma zagotovo čisto ponorela, oče in mlajši brat sta v dnevni sobi zdaj vsa iz sebe," plavolasa Taylor ni mogla skriti navdušenja.

Prva izvajalka s šestimi grammyji v enem večeru
Diva r'n'b-ja Beyonce, ki je bila nominirana kar desetkrat, je morala premoč priznati tudi v kategoriji posnetek leta, za katerega so bili nagrajeni Kings of Leon za skladbo Use Somebody, a žena Jay-Z-ja si je kljub temu prislužila naziv "kraljica večera", saj ji je skoraj zmanjkalo rok za šest nagrad. S tem je še izboljšala dosežek iz leta 2004, ko je za svoj debitantski album Dangerously in Love prejela kar pet gramofončkov, hkrati pa postala prva glasbenica, ki se lahko pohvali kar z dvojnim "peterčkom".

Njena uspešnica Single Ladies je postala pesem leta, album I Am ... Sasha Fierce pa najboljši izdelek v r'n'b-ju. V govoru se je zahvaljevala vse povprek, nekoliko bolj zabavni pri besedah pa so bili Kings of Leon, saj je po prevzemu nagrade za posnetek leta pevec Caleb Followill dejal: "Ne bom vam lagal, vsi smo malce vinjeni. A smo srečni 'pijančki' ..."

Lady Gaga ukradla modni šov
Vedno kontroverzna Lady Gaga je bila še pred televizijskimi prenosom nagrajena dvakrat, pred širnim občinstvom pa ji ni uspelo stopiti na oder in pobrati nagrade, saj je praznih rok ostala v treh pomembnih kategorijah. Seveda pa je pozornost pritegnila v okrašenem zelenem trikoju z ogromnimi rameni, v katerem je zapela nominirano Poker Face, v pesmi Speechless pa se ji je na odru pridružil tudi Elton John.

Omeniti je treba tudi zasedbo Black Eyed Peas in raperja Jay-Z-ja, ki so bili zadovoljni s po tremi nagradami. Zvezdnice z Barbadosa Rihanne tokrat med nastopajočimi ni bilo, saj se vsi še spomnijo lanskega incidenta na zabavi po podelitvi, ko jo je njen takratni fant Chris Brown grdo pretepel. Browna sicer v Staples Center ni bilo, Rihanna pa je po nagrado prišla z Jay-Z-jem in Beyoncejinim nečakom.

Mnogi zvezdniki so v opomin za pomoč porušenem Haitiju nosili značke Rdečega križa, k zbiranju ponoči za to državo pa sta s pesmijo Bridge Over Troubled Water pozvala tudi Mary J. Blige in Andrea Bocelli.

Jackson še živi v spominu
Znova so se spomnili tudi preminulega kralja popa Michela Jacksona, saj so zavrteli videoposnetek njegove skladbe Earth Song, na odru pa so pesem zapeli Usher, Carrie Underwood, Celine Dion, Jennifer Hudson in Smokey Robinson. Nagrado za življenjsko delo za "Jackota" sta prevzela njegova otroka Paris in Prince, ki je dejal: "V vseh njegovih pesmih je sporočilo zelo preprosto - ljubezen. Še naprej bomo razširjali to sporočilo in pomagali svetu."

Nagrajenci v nekaterih najpomembnejših kategorijah:
Album leta: Taylor Swift - Fearless
Posnetek leta: Kings of Leon - Use Somebody
Pesem leta: Beyonce - Single Ladies (Put a Ring On It)
Novi izvajalec: Zac Brown Band
Popalbum: Black Eyed Peas - The E.N.D.
Ženska popvokalna izvedba: Beyonce - Halo
Moška popvokalna izvedba: Jason Mraz - Make It Mine
Popizvedba dueta ali skupine: Black Eyed Peas - I Gotta Feeling
Rockovska zvedba dueta ali skupine: Kings of Leon - Use Somebody
Raperski album: Eminem - Relapse
Rockovski album: Green Day - 21st Century Breakdown
Kantri album: Taylor Swift - Fearless
Ženska kantri vokalna izvedba: Taylor Swift - White Horse
Moška kantri vokalna izvedba: Keith Urban - Sweet Thing

Utrinke s prireditve si boste lahko ogledali v kratkem.