James Hetfield je priznal, da je zelo težko za rokerske in metalske izvajalce, da bi lahko organizirali večje samostojne turneje po ZDA. Foto: EPA
James Hetfield je priznal, da je zelo težko za rokerske in metalske izvajalce, da bi lahko organizirali večje samostojne turneje po ZDA. Foto: EPA
Metallica
Kljub temu skupina ne počiva, saj so za letošnje poletje napovedali turnejo po Evropi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Metallica
Oboževalci že nekaj časa pričakujejo njihov nov studijski material. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Odločitev, da izpustijo festival Orion Music + More, ki bo potekal v Detroitu, je pojasnil pevec skupine James Hetfield v radijskem intervjuju z besedami, da sta bila nastopa v preteklih letih zanje "finančna katastrofa". "Zato ni mogoče, da ga še kdaj ponovimo," je dejal Hetfield v pogovoru za radijsko postajo The Buzz in dodal: "Delamo vse, kar je v naši moči, da ohranimo stvari pri življenju."

Metallica sicer ni izdala studijskega albuma od leta 2009 in ostaja zadržana, kar se tiče vprašanja turneje po Združenih državah Amerike. "Amerika nas mora dohiteti in si želeti našo glasbo," je pripomnil Hetfield.

"Ne vem, kaj se dogaja v ZDA, kar se tiče turnej rokerskih in metalskih skupin. Prav nobene želje ni, da bi dobili priložnost za večji nastop. Takšnega, ki bi kaj štel in bi si dejansko želel na njem nastopiti," je priznal Hetfield in dodal: "Tako vidimo različne skupine, ki združijo še šest drugih skupin in gredo z njimi na turnejo. V Severni Ameriki je precej težko."

Razmere za nastope boljše po Evropi
Skupina, ki je pred dnevi združila svoje moči s koncertnim pianistom Lang Langom in na podelitvi grammyjev zaigrala z njim skladbo One, upa, da bo lahko uresničila svoje sanje o turneji v ZDA. Še pred tem pa so nastopili na Antarktiki. Po tem nastopu so napovedali novo evropsko turnejo, ki se bo začela 28. maja v Helsinkih in končala 11. julija v Varšavi. Najbližje Sloveniji se bodo ustavili 9. julija na Dunaju.

Na turneji bodo repertoar skoraj v celoti izbrali njihovi poslušalci, predstavili pa bodo tudi popolnoma novo skladbo. Izmed skupno napovedanih osemnajstih skladb bo torej ena predstavitvena, vseh preostalih sedemnajst pa bodo za vsak koncert posebej izbrali njihovi oboževalci.

Ravno zaradi te napovedane turneje so se že decembra lani oglasili promotorji festivala Orion Music + More in dejali, da zaradi križanja datumov z evropsko turnejo Metallice ne bo mogoče videti na njihovem festivalu, ampak da obstaja možnost, da se bodo nanj vrnili že leta 2015. Gre sicer za dvodnevni festival, ki je prvo leto potekal v Atlantic Cityju, nato pa se je preselil v Detroit.

Čakajoč na nove skladbe
Skupina sicer že dalj časa napoveduje nov studijski material. Junija 2012 je kitarist Kirk Hammett v intervjuju za revijo Guitar World dejal, da imajo napisanih čez 400 'riffov'. S producentom Rickom Rubinom bi se morali zapreti v studio že leta 2012. A namesto tega so izdali še en DVD-posnetek v živo z njihove turneje World Magnetic, z naslovom Quebec Magnetic. To je bil tudi prvi izdelek, ki so ga izdali pod imenom svoje novoustanovljene založbe Blackened Recordings. Septembra lani pa je temu sledil še prvi koncertni film Metallica: Through the Never.