Sendi, ki je doživela svoj zvezdniški vrhunec sredi devetdesetih let, se je širšemu občinstvu vtisnila v spomin s pesmijo in albumom Nemirna kri. Konec aprila je z novim albumom Se še spominjaš oznanila vrnitev v glasbene vode. Foto: Studio Gong
Sendi, ki je doživela svoj zvezdniški vrhunec sredi devetdesetih let, se je širšemu občinstvu vtisnila v spomin s pesmijo in albumom Nemirna kri. Konec aprila je z novim albumom Se še spominjaš oznanila vrnitev v glasbene vode. Foto: Studio Gong
Pika Božič
Zdaj spet svetlolasa Pika Božič se je na sceno vrnila s singlom Eno, ki napoveduje album Shine, katerega promocija se po njenih napovedih začenja ravno te dni. Pika se je tako v svet glasbe vrnila po treh letih in pol. Foto: Aljoša Rebolj
Žana in njen Dani
Zaradi materinstva je za nekaj časa glasbo postavila na stranski tir tudi pevka Žana. Žana in Dani sta pred dobrim letom dobila hčerko Kiare.
Sestre
Sestre so Slovenijo zastopale leta 2002 v Talinu, zdaj se po daljšem premoru vračajo v svet glasbe. Foto: MMC RTV SLO
Kajagoogoo
Člani popzasedbe 80. let Kajagoogoo ostajajo zvesti svojemu slogu.
Michael Jackson
Michael Jackson je po pompozni najavi koncertov prve že odpovedal. Foto: EPA

Pred kratkim sta vrnitev na slovensko glasbeno sceno oznanili Sendi in Pika Božič, po daljšem porodniškem dopustu pa se vrača tudi Žana. Magnificu so se na njegovem zadnjem koncertu na odru pridružile tudi naše zastopnice na Evroviziji leta 2002 v Estoniji, Sestre.

Sendijina vrnitev po šestih letih
Pevka, ki velja za eno izmed prvih žensk v Sloveniji, ki so se fotografirale gole in javno priznale operacijo povečanje prsi, se je iz glasbenega sveta umaknila zaradi družine, ki je zanjo na prvem mestu.

Da ne boste zamudili pomembnih junijskih koncertov, preberite, kaj vam priporoča MMC.

Sendi je ob vrnitvi na glasbene odre za MMC povedala, da se z veseljem spominja 90. let. "Mislim, da sem izpolnila vsa svoja pričakovanja, kakor tudi pričakovanja svojih poslušalcev. Zdaj sem drugačna v tem, da sem dozorela in postala žena ter mati. To da človeku čisto novo dimenzijo. Moje življenje je dobilo čisto nov smisel in poslanstvo. To zagotovo vpliva na mojo glasbo. Sem bolj umirjena, potrpežljiva. V sebi imam novo spoznanje o življenju in notranji mir, ki prihaja skozi otroke. Besedila so drugačna, prav tako tudi samo dojemanje glasbe," je dejala.

Pika ostala zvesta popu
Kmalu za Sendi je svojo vrnitev napovedala tudi Pika Božič, ki se je prav tako umaknila zaradi družine. Zdaj spet svetlolaska se je na sceno vrnila s singlom Eno, ki napoveduje album Shine, katerega promocija se po njenih napovedih začenja ravno te dni. Pika se v svet glasbe vrača po treh letih in pol. "Priznati moram, da mi je počitek prišel prav, predvsem zato, da sem lahko v miru razmislila o tem, na kakšen način želim nadaljevati, kakšno pot bom izbrala, in da sem lahko okrog sebe zbrala ekipo, ki sem ji zelo hvaležna in ji popolnoma zaupam," je ob vrnitvi dejala za MMC in glede vprašanja o zunanjosti dodala, da je ta pomembna, vendar "je tokrat bistvenega pomena glasba in vso pozornost je treba preusmeriti v to smer".

Smo katerega glasbenika ali skupino, ki so se vrnili v glasbeni svet pozabili? Vabljeni k pisnaju predlogov v spodnjih komentarjih ali na forumu.

Žana - od ambicioznega dekleta do mamice
Zaradi materinstva je za nekaj časa glasbo postavila na stranski tir tudi pevka Žana. Ta se zdaj vrača s singlom Ne sprašuj, ki je nastal v sodelovanju z Goranom Bilbio in Primožem Pogelškom. Sicer pa se je Žana slovenskemu občinstvu najbolj vtisnila v spomin z balado Druga violina, s katero je nastopila na Emi pred dvema letoma. Žane pa se pred vlogo mamice spomnimo predvsem kot ambiciozne Playboyeve zajčice, ki si je oprsje povečala tako rekoč pred očmi javnosti.

Sestre pripravljajo nov album
Precej prahu so leta 2002 na Emi z zmago dvignile v stevardese oblečene Sestre, ki so podarjale "samo ljubezen". Marlenna, Daphne in Emperatrizz so Slovenijo zastopale v Talinu, kmalu zatem pa so se umaknile s scene. Znova so se pokazale na odru Križank na Magnificovem koncertu, še pred novim letom pa naj bi izdale nov album. "Sestre poznam od začetka in razlog, zakaj bodo nastopale, je tudi ta, da jim pripravljam nov material," je v MMC-jevi spletni klepetalnici pred koncertom povedal Magnifico, ki je z njimi sodeloval tudi na Emi pred sedmimi leti.

Pred dobrim letom vrnitev Nietov
Med povratniki na koncertne odre pa velja omeniti še legendarne pankerje Niet, katerih lanski koncert konec maja v ljubljanskih Križankah so glasbeni kritiki ocenili kot največji dogodek lanskega leta na slovenskem glasbenem prizorišču. Po zmagoviti vrnitvi na koncertne odre se je zasedba v prvih mesecih letošnjega leta zaprla v prostor za vaje in aprila posnela prvih pet skladb za napovedano novo ploščo. Nieti so navduševali v 80. letih z uspešnicami, kot so Lep dan za smrt, Depresija, Vijolice in Bil je maj. Alešu Češnovarju, Igorju Dernovšku, Robertu Likarju, Tomažu Bergantu Brehtu in Tanji Ukmar pa se je pridružil Borut Marolt, ki je prepričljivo zamenjal umrlega Primoža Habiča.

Na Otoku vrnitev skupin 80. let
Letos sta vrnitev oznanili tudi skupini Spandau Ballet in Kajagoogoo. Britanski popzvezdniki 80. let Spandau Ballet se tako na glasbeno prizorišče vračajo 29 let po nastanku in skoraj 20 let po razpadu. Po sporu konec 90. let prihajajo v polni petčlanski zasedbi in za novemberter december obljubljajo 10 koncertov po Evropi "z veliko nostalgije, vendar pa tudi nekaj novosti".

Popzvezdniki Kajagoogoo z značilnim videzom pa so vrhunec slave doživeli s hitom Too Shy leta 1983 in se le osem mesecev pozneje zaradi nesoglasij razšli. Zdaj je bojna sekira zakopana in še vedno zvesti svoji podobi se Christopher HamillLimahl, Nick Beggs, Jez Strode, Steve Askew in Stuart Croxfield – Neale septembra vračajo na odre. Najbolj priljubljen član skupine, ki si je ime nadela po oglašanju otroka, zdaj 50-letni pevec Limahl, je dejal, da so njihova pričakovanja velika: "Bili smo mladi in preprosto nismo imeli časa uživati življenje. Zdaj je drugače, smo starejši in bolj izkušeni."

Velika oznanitev koncertov Micahela Jacksona in prve odpovedi
Veliki napovedi v začetku marca, da se na koncertne odre vrača kralj popa Michael Jackson, je že konec maja sledila streznitev. Neuradno je bil pevec zaradi raka že prisiljen odpovedati svojih prvih 50 koncertov v Londonu, ki so bili predvideni za letošnjo poletje (prvi 8. julija). Odpoved je razočarala 80.000 oboževalcev, uradni razlog pa je, da potrebuje ekipa več časa za pripravo na spektakularne koncerte.

Sicer pa kralj popa ni posnel albuma že od leta 2001, ko je izšel Invincible, na zadnjo veliko turnejo pa je odšel leta 1997, ko je promoviral album HiStory. Njegov Thriller iz leta 1982 še danes velja za najbolje prodajano ploščo v zgodovini, skupno naj bi jih prodal več kot 750 milijonov.

A. M.