Glamping kupolo se lahko postavi kjer koli v naravi, saj deluje po principi šotora (fotografija je računalniški prikaz). Foto: Kupola.hr
Glamping kupolo se lahko postavi kjer koli v naravi, saj deluje po principi šotora (fotografija je računalniški prikaz). Foto: Kupola.hr

"Na Hrvaškem je ogromno izrednih lokacij, na katerih se lahko postavijo takšni kampi. Mi smo to prepoznali in zato tudi oblikovali takšen proizvod.

Jakša Borić
V središču Zagreba so predstavili prototip glamping kupole Kingdome, ki ima kuhinjo, kopalnico, spalnico in dnevni prostor (foto: Petar Santini). Foto: Kupola.hr
false
Vse izdelke v kupoli so oblikovali ali izdelali hrvaški oblikovalci oziroma podjetja (foto: Petar Santini). Foto: Kupola.hr
false
Jakša Borić (levo zgoraj) je s poslovnim partnerjem Markom Matošićem razvil, kot pravi, hrvaško kupolo, ker je "zasnovana, oblikovana in izdelana na Hrvaškem". Foto: Katja Štok
Posebnost kupole je tudi ta, da se lahko postavi kot konstrukcija na odru, ki ščiti nastopajoče pred vremenskimi vplivi. Foto: Kupola.hr

"Ni šotor, je pa bolje od šotora," razlaga Jakša Borić, soustanovitelj manjšega hrvaškega podjetja, ki želi delati velike projekte. Verjame, da na trgu obstaja določen odstotek ljudi, ki želijo uživati v skritih kotičkih narave, a si ne želijo umazati rok z zabijanjem količkov v zemljo in napenjanjem šotorske ponjave.

Glamping dobesedno pomeni glamurozno kampiranje, ki so si ga leta 2008 izmislili v Montani (ZDA), s kampiranjem v safarišotorih za petične goste. Glamping kupola pa je koncept hrvaškega podjetja 'Kupola – bolje od šotora', ki ga je Jakša Borić zasnoval s poslovnim partnerjem Markom Matošićem, po izobrazbi gradbenikom. Matošić se je zavedal, da je geodetska kupola ameriškega arhitekta, oblikovalca in izumitelja Buckminstra Fullerja do zdaj najstabilnejša struktura, ki je hkrati lahkotna in trdna.
Na tretjem Tednu oblikovanja Zagreb, nedaleč stran od Trga bana Jelačića v središču Zagreba, so predstavili izredni primerek glamping kupole s površino 40 kvadratnih metrov. Kingdome je sestavljen iz jeklene konstrukcije tetraedrov, prekritih s ponjavo (semantika imena nakazuje na udobje bivanja v kraljestvu, ang. kingdome, ali kraljevega doma, king dome). Razstavljeni prototip z zasnovanim dnevnim prostorom s kuhinjo, ki se zapre kot omara, kopalnico, spalnico, garderobno omaro in jedilnico; kot tudi vsi kosi opreme, od svetil, kavča do stolov, tabureta, mize in preproge, pa so delo 11 hrvaških proizvajalcev pohištva, oblikovalcev in arhitekturnega studia Dizzconcep. "Kupola, kot je postavljena zdaj, je zasnovana za dve osebi. Kavč se lahko raztegne, tako da omogoča bivanje za štiričlansko družino. Sicer pa se lahko zgoraj nad steno doda tudi pograd za otroke," razloži Jakša Borić. Da ima projekt možnost znamke 'Made in Croatia', je uvidela tudi hrvaška turistična skupnost, ki je projekt v Zagrebu tudi podprla.

Glamping kupola v šibeniškem arhipelagu

Podjetje s sedežem v Zagrebu bo letos poleti svojo prvo glamping kupolo postavilo na nenaseljenem otoku Mali Mišjak v šibeniškem arhipelagu. "Na Hrvaškem je ogromno izrednih lokacij, na katerih se lahko postavijo takšni kampi. Mi smo to prepoznali in zato tudi oblikovali takšen proizvod," še pove sogovornik, ki je svojo poslovno žilico razvil že med študijem igralstva. Deset let je vodil podjetje Kontrafilm, ki se je ukvarjalo s filmsko in videoprodukcijo, nato pa je v nekem trenutku dojel, "da lažje prodajajo konkreten proizvod kot znanje".

Geodetske kupole so začeli razvijati leta 2008, po treh letih so bili z rezultatom tako zadovoljni, da so jih poslali na trg. Ta se je danes iz Hrvaške razširil v Slovenijo, Bosno in Hercegovino, Srbijo in Nemčijo, pa tudi v Italijo. Stalno imajo zaposlene štiri ljudi, v sezoni 13 ali več. Posebnost kupole, ki so ji nadeli naziv "izvirni hrvaški proizvod", je po besedah Borića ta, da se lahko zloži kot kupola ali kot koncertni krog, ki varuje nastopajoče na odru pred vremenskimi nevšečnostmi, "popolnoma hrvaške pa so zato, ker so zasnovane, oblikovane in izdelane na Hrvaškem".
Konstrukcijo kupole izdelujejo iz pocinkanega jekla, aluminija ali plastike, njeni modeli so med petimi metri in 14 metri širine (oznake 2V5, 3V7 itd. označujejo dvo- ali trifrekventnost kupol - število trikotnikov in finost krivulje -, število za črko V pa njen premer). "Če si predstavljate kupolo kot model, ima konstrukcijo, na katero položiš ponjavico. Ko pa imaš opravka s 14-metrsko kupolo, katere ponjava ima več kot 400 kvadratnih metrov površine in je težka okoli 300 kilogramov, potrebuješ šest močnih ljudi, da jo sploh lahko premakneš, in dvižno dvigalo, da jo položiš na konstrukcijo."
Kako bi se ta geometrijska skulptura "kraljevskega udobja" obnesla v izrednih vremenskih razmerah, ki lahko doletijo vsakega navdušenca glamuroznega taborjenja, recimo, ko pozimi snežna romantika zaradi prevelike teže zmečka polivinilasto kupolo ali pa pri poletni pripeki zavre še kaj drugega kot voda? "Tu je bistvo kupol, saj lahko nosijo nekaj ton snega in še nekaj ton opreme. Geodetska kupola je sama po sebi najtrdnejša in najlažja mogoča konstrukcija brez podpornih elementov. Tehnično bolj optimalnega proizvoda ni. Naše konkurenčno podjetje iz ZDA Pacific Domes je del Nasine misije na Mars - ko bodo astronavti nekoč odšli na Mars, bodo zaradi vseh omenjenih lastnosti prebivali v geodetski kupoli."
Glamping kupola ima v naravi možnost priklopa na obstoječi vodovodni in električni sistem, mogoči so tudi priklopi vode na cisterno; segrevanje in ohlajanja s klimatsko napravo, ogrevanje pa s sončnimi celicami ali s pečjo na drva. Kot eno izmed prednosti njeni ustvarjalci navajajo tudi to, da ne potrebuje gradbenega dovoljenja, saj se sestavlja po principu šotora. "Na neki lokaciji lahko stoji 15 let in se nato razstavi, nato pa je na istem kraju pašnik za ovce."

Fotografije: Katja Štok, Petar Santini (2-3), Kupole.hr (1)

"Na Hrvaškem je ogromno izrednih lokacij, na katerih se lahko postavijo takšni kampi. Mi smo to prepoznali in zato tudi oblikovali takšen proizvod.

Jakša Borić