Fiona si želi v Sloveniji organizirati tudi evropsko prvenstvo leta 2014 in svetovno prvenstvo leta 2015. Foto: Dare Čekeliš
Fiona si želi v Sloveniji organizirati tudi evropsko prvenstvo leta 2014 in svetovno prvenstvo leta 2015. Foto: Dare Čekeliš
Uspehi slovenskih plesalcev so bili pričakovani. Med njimi je brez dvoma izstopala hiphoperka Nika Bolčič, ki je kar trikrat stala na najvišji stopnički. Foto: Dare Čekeliš
Andraž Mrak in Dejan Djurovič
Naši plesilci so dokazali, da so med najboljšimi tudi v electric boogiju ... Foto: Dare Čekeliš
Aleš Ivanuša
... in break danceu. Foto: Dare Čekeliš

Predsednica sekcije za moderne tekmovalne plese pri Plesni zvezi Slovenije (PZS) in podpredsednica IDO-ja je od drugih reprezentanc, obiskovalcev in tekmovalcev prejela številne pohvale za organizacijo, ki ji pomenijo največ. Meni pa, da je dodaten čar k prvenstvu dodal tudi Koper, mesto ob morju, kjer se je štiridnevni dogodek odvijal.

Zadovoljna je tudi s številom obiskovalcev, katerih krog se počasi širi. Meni, da so za ne tako veliko priljubljenost oziroma poznavanje tega športa krivi tudi mediji. "Ples nasploh, v nasprotju z drugimi športi, žal vse preredko vidimo na televiziji, pa še takrat, ko ga, je zgolj privesek ali pa okras pevcem ali največkrat zabavni oddaji," je povedala Fiona.

Več o tem pa lahko preberete v spodnjem intervjuju.

Zanima me, kako ste zadovoljni s celotnim prvenstvom.
Pohvale in želje po večjem številu tovrstnih tekmovanj, ki smo jih prejeli od drugih reprezentanc, obiskovalcev in samih tekmovalcev, so za organizatorja največja pohvala. Različne ekipe (zaodrje, napovedovalci, glasba, pisarne, novinarji, snemalci) so svoje delo opravljale tekoče, profesionalno in na nivoju, ki ga evropsko prvenstvo določa. Svoj čar k temu je prispeval tudi Koper, mesto ob morju.

Kako ste zadovoljni s številom gledalcev v dvorani? Zdelo se je, da so na tribunah predvsem starši in prijatelji plesalcev.
Kaj prijatelji plesalcev niso publika?! Teh je bilo zares veliko, saj so bile tribune večinoma polne. Prav na ta način se širi nabor ljubiteljev tekmovalnega plesa. Očitno še ni tako populariziran, nenazadnje pa lahko tudi ples nasploh, v nasprotju z drugimi športi, žal vse preredko vidimo na televiziji, pa še takrat, ko ga, je zgolj privesek ali pa okras pevcem ali največkrat zabavni oddaji.

Ste pričakovali, da bodo Slovenci pobrali toliko odličij? Menite, da je k temu pripomoglo tudi domače okolje?
Domače okolje mogoče pripomore k večjemu številu navijačev, gotovo pa ne pripomore k rezultatu. To je odraz dela trenerjev in tekmovalcev. Slovenska plesna reprezentanca je že vrsto let med najboljšimi v Evropi in na svetu, zato so določeni rezultati pričakovani. Treba pa je omeniti, da je za vsak rezultat treba ogromno garati in da poleg vrhunske forme k rezultatu pripomore tudi malo sreče, tako kot pri drugih športih. Domače okolje mogoče pripomore k večjemu številu navijačev, gotovo pa ne pripomore k rezultatu. To je odraz dela trenerjev in tekmovalcev.

Zakaj menite, da je ples medijsko nekoliko spregledan?
Zakaj smo spregledani s strani medijev, nisem nikoli razumela. Včasih ni bilo tako. Nacionalna televizija je imela vrsto oddaj, kjer je bil ples v ospredju. Potem pa je ples počasi začel izginjati s televizijskih zaslonov. Po krivici. Če se ozremo k našim sosedom Italijanom, je ples del njihove kulture in primabalerina je spoštovana oseba. Veseli pa me, da smo zdaj ponovno prekinili ta medijski molk.

Smo poleg hiphopa, electric boogija in break danca tako uspešni še pri kakšnem plesu?
Da, že vrsto let smo dobri tudi v show plesih, v street dance showu in stepu. Zavedati se moramo, da so mladi dandanes pod vplivom vizualnih medijev in hiphop kultura je aktualna. Veliko bi pripomogli sami mediji, če bi v televizijskih oddajah spet imeli kakovosten ples. Osebno raje vidim, da je nekaj visoko kakovostnega ali pa nič. Za kakovost pa je potreben denar.

So se na prvenstvu zgodili kakšni večji zapleti, nezgode ali zabavne dogodivščine?
Večjih zapletov ni bilo, tekmovalci so izredno pohvalili ekipo, ki jih je v ozadju razvrščala po številkah. Glede nezgod pa ... Bilo je nekaj nategnjenih vezi, udarcev, slabosti zaradi prevelike treme ali pa dehidriranosti. Večja nezgoda je bila le ena, pa še ta ne med tekmovalci, pač pa je neka obiskovalka nerodno stopila in si zvila nogo. Veliko pa je bilo drobnih, predvsem lepih trenutkov.

Ali resno napovedujete organizacijo evropskega prvenstva leta 2014 in svetovnega prvenstva leta 2015?
Seveda. Ne vem, zakaj bi s takimi napovedmi zavajala tekmovalce. Edino, kar me lahko ustavi, je pomanjkanje financ za izvedbo takega tekmovanja. Čeprav sem že trikrat dokazala, da niti to ni ovira.