Nika se je vrnila v Slovenijo predvsem zato, ker pogreša svoje bližnje in svojo plesno šolo. Foto: Osebni arhiv/Matjash Fartek
Nika se je vrnila v Slovenijo predvsem zato, ker pogreša svoje bližnje in svojo plesno šolo. Foto: Osebni arhiv/Matjash Fartek
Nika Kljun
Plesalka zase trdi, da živi svoje sanje. Foto: Osebni arhiv/Matjash Fartek
- Beyonce
- Jennifer Lopez
- Britney Spears
- Ne-Yo
- Pitbull
- Donna Summer
- T-Pain
- One Direction
- Cher Lloyd
- Melanie Amaro
- Chris Rene
- Matt Pokora
- Ples z zvezdami (ZDA)
- Amerika ima talent
- X-Factor (ZDA, Velika Britanija, Francija)
- MTV Music Awards
- Billboard Music Awards
- NRJ Music Awards
Nika Kljun
Sama pravi, da je ključ do uspeha samo sledenje cilju. Foto: Osebni arhiv/Vince Trupsin

Jaz pravim, da ni treba, da si rojen v Ameriki - na tistem kontinentu, kjer imaš zastavljen svoj cilj. Samo moraš mu slediti in trdno delati. Vsi treningi in odrekanja so bili zame le del poti do sanj. Treninge sem ljubila, sledila sem svoji zastavljeni poti. Seveda pa to ni edina stvar, ki me osrečuje v življenju. Tu so tudi moji plesalci in celotna šola Bolero, ki je vedno v mojem srcu in smo vedno z njo povezani. Vseskozi pa je najbolj pomembno osebno zadovoljstvo. (nasmešek) Šele ko si popolnoma zadovoljen s sabo, lahko veselje in srečo deliš z drugimi.

Nika Kljun o uresničevanju svojih sanj
Nika Kljun
Kariera Kljunove se je v tujini začela vzpenjati po osvojitvi naziva Femme fatale 2010. Foto: MMC RTV SLO

Sploh v Los Angelsu - kjer je meka najboljših plesalcev in koreografov v 'commercial' stilu plesanja, s katerim se ukvarjam - ni pomembno, od kod si in kaj si v preteklosti naredil. Lahko si bil že trikrat na turneji z Jennifer Lopez, Janet Jackson, Michaelom Jacksonom ... Lahko si - tako kot sem jaz - ambasadorka slovenskega plesa, svetovna prvakinja in mnogo več. Ampak to ni pomembno. Ti se moraš vsakič znova, vsak dan dokazovati.

Nika Kljun o dokazovanju
Casper Smart in Jennifer Lopez
Med bivanjem v Los Angelesu se je zelo zbližala tudi s Casperjem Smartom - trenutnim spremljevalcem Jennifer Lopez. Foto: EPA
Nika Kljun
Četudi je odnos z vsemi zvezdniki, s katerimi sodeluje, v prvi vrsti profesionalen, sama poudarja, da nikoli ne veš, kdaj preskoči kakšna iskrica. Foto: MMC RTV SLO
Nika Kljun
Nika uživa v tem, da deli svoje plesno znanje z drugimi. Foto: MMC RTV SLO
Nika Kljun
Predvsem pa je predana svoji plesni šoli doma. Foto: Plesna šola Bolero

Plesno življenje je lahko zelo različno, zgodbe posameznika unikatne. Pozitivno sem bila presenečena na filmom Zapleši svoje sanje, ki sem si ga ogledala pred nekaj dnevi v Koloseju, a je tudi res, da sem na film gledala drugače, saj v njem nastopa veliko plesalcev, s katerimi sem zaradi skupnega dela v preteklosti v prijateljskih odnosih. Nikoli pa ne bom na film gledala, kot sem v preteklosti, saj mi nastopanje v filmih ni več tuje in si avtomatsko predstavljam realno sliko snemanj.

Nika Kljun o gledanju plesnih filmov
Nika Kljun
V Slovenijo se znova vrača oktobra. Foto: MMC RTV SLO

Plesalka in koreografinja že dobri dve leti živi in deluje v Los Angelesu. ''Mi kot plesalci smo tam zaradi dela. Ni kamer, ni avtogramov, ni telefonov na setu. Vse ti vzamejo. To je striktno profesionalno delo. Seveda pa lahko kdaj spregovoriš kakšno besedo z njimi. Največja verjetnost je med odmori,'' je v pogovoru za MMC pojasnila Kljunova. Nasmejana plavolaska pa ob tem poudarja, da obstajajo izjeme, in besedo navezala na svojega prijatelja Casperja Smarta – zadnje mesece znanega kot spremljevalca pevke in igralke Jennifer Lopez, ki bo 20. novembra nastopila v Beogradu. ''Globoko v sebi se ni spremenil. Se je pa zaradi pogodbe in 'deala', ki ga ima zdaj v življenju, moral spremeniti,'' je priznala Kljunova.

Femme Fatal leta 2010 je vse od prijema naziva polno zasedena s projekti v tujini. Medijsko najbolj odmevna so njena sodelovanja s svetovno znanimi pevci, a Kljunova priznava, da je to le delček njene plesne zgodbe in da so njene ambicije in cilji večji od tega. ''Jaz pravim, da ni treba, da si rojen v Ameriki - na tistem kontinentu, kjer imaš zastavljen svoj cilj. Samo moraš mu slediti in delati,'' je dejala Kljunova v pogovoru za MMC.

Več si lahko preberete spodaj.


Po dobrih šestih mesecih ste se za nekaj dni znova vrnili domov. Kaj vas je privabilo nazaj?
Kot družabnica naše plesne šole Bolero nikoli ne pozabim na naše zveste plesalce in odličen kader, tako je začetek sezone super čas, da se vrnem in skupaj zaplešemo v novo in še boljšo sezono. (nasmešek) Naslednji razlog je seveda družina, ki sem jo že zelo pogrešala. Minilo je dolgo časa, odkar sem jih videla. Pa tudi Slovenija. Da malo zadiham slovenski zrak. (smeh) Res jo pogrešam.

Je sad mojega dolgoletnega dela. Rodila sem se v plesni družini, ples je v moji krvi. In tudi vse to - kar zdaj doživljam v Združenih državah Amerike in sem tudi že prej kot plesalka po Evropi - so moje sanje. Vedno so bile. Vedno sem se videla na odru z velikimi zvezdami. V soju odrskih luči. Za to sem tudi vedno garala. Tako so prišli rezultati. Zdaj lahko rečem, da je vse mogoče.

V tem času ste z najrazličnejšimi sodelovanji precej opozorili nase. Sodelovali ste z Britney Spears, Justinom Timberlakom, Jennifer Lopez, Beyoncé, Ne-Yo - če omenim le nekatera. Sama velika imena. Kaj takšna sodelovanja prinesejo plesalki, kot ste vi?

Kakšno vlogo pravzaprav odigra dejstvo, da prihajate iz Slovenije, ko se udeležujete vseh avdicij v Los Angelesu? Ali sploh da kdo poudarek temu ali je bolj pomembno, da prikažete plesno predstavo, kakršno so si zamislili koreografi?
Sploh v Los Angelsu - kjer je meka najboljših plesalcev in koreografov v 'commercial' stilu plesanja, s katerim se ukvarjam - ni pomembno, od kod si in kaj si v preteklosti naredil. Lahko si bil že trikrat na turneji z Jennifer Lopez, Janet Jackson, Michaelom Jacksonom ... Lahko si - tako kot sem jaz - ambasadorka slovenskega plesa, svetovna prvakinja in mnogo več. Ampak to ni pomembno. Ti se moraš vsakič znova, vsak dan dokazovati.



Omenili ste, da je konkurenca zelo velika. Kako uspeti v tej množici? Koliko je rivalstva med plesalci?
V vsakem 'biznisu' je rivalstvo do neke mere. Zdravo rivalstvo ne škodi. Meni so še vedno pomembne vrednote in prav tako sem bila vzgojena, da ne stopam po drugih na račun slave. Seveda moraš poskrbeti zase: ves čas moraš trenirati in se izobraževati. Vedno moraš imeti pred sabo cilj, da si boljši in boljši, da ne nazaduješ. Lepo je, da imaš v življenju osebe, ki so res tvoji pravi prijatelji in imaš podporo staršev - ljudi, ki so blizu tebe - in da si še vedno z nogami na trdih tleh. To je zame pravilo številka ena, ki te popelje do samega vrha. Dolgotrajnega vrha.

Koliko pa plesalec v 'commercial' plesih, v katerih delujete sami, dobi priložnosti za sodelovanje z velikimi imeni?
Absolutno je avdicij in priložnosti v Los Angelesu veliko, a je zaradi tolikšne mase plesalcev tudi veliko težje. Vrhunske koreografe pa lahko preštejemo na prste ene roke. (smeh) Lagala bi, če bi zanemarila poslovne odnose in prepoznavnost. Pomembno je, koliko časa že deluješ v državi in sistemu, da te ljudje poznajo in se govori o tebi. To je cel postopek: stopnička za stopničko. Odvisno je tudi, kako ti je posamezna avdicija naklonjena – plesno, stilsko, višinsko, koreografsko ... Ko si dovolj uspešen, pa veliko 'bookingov' poteka tudi prek zasebnih klicev – kjer se zopet srečamo s tem, kako tvoj kvaliteten ples in profesionalizem odmevata v industriji.

Vsak cikel se na nek način začne z avdicijami. Kakšno je vaše razmerje med uspešnimi in neuspešnimi avdicijami?
Lahko bi rekla pol pol. (smeh)

Kakšen pa je vaš ključ za izbiranje, katere avdicije se boste sploh udeležili? Zdaj smo lahko zasledili vest, da ste zavrnili Justina Bieberja.
(smeh) Ste zasledili? To leto sem se osredotočila na učenje po drugih celinah in končno sprejela povabila Azije, Latinske Amerike ter Severne Amerike, ki so me že predolgo čakala, zatorej moraš vzeti v zakup zamujene avdicije v Los Angelesu. Vse se zgodi z razlogom, vsak trenutek v življenju ti je dan z razlogom. Če zamudim avdicijo ali nov projekt, ker sem trenutno že zasedena z drugim, pomeni, da ni pravi čas. Če ti je projekt namenjen v prihodnosti, verjamem, da se bodo poti nekoč spet križale. Ljubim oboje. Biti mednarodna predavateljica plesa kot tudi plesalka in koreografinja.

Pa lahko plesalec v Los Angelesu doseže slavo nekega pevca ali igralca?
Zelo težko, a vsi se dobro spomnimo legend Fanka Sinatre, Debbie Reynolds in še mnogo hollywoodskih plesno-pevsko-igralskih zvezd. Vendar niso bili le plesalci. V tem času bi lahko za primer vzeli latinsko divo Jennifer Lopez. Svojo kariero je začela kot plesalka. Nato se je podala v igralske in pevske vode in to je bila njena odskočna deska. Torej, samo kot plesalec lahko do neke mere dosežeš prepoznavnost s pomočjo plesnih oddaj, plesnih filmov, toda do ravni superzvezdništva - vprašanje.

Se je morda pri sodelovanju z Jennifer Lopet v primerjavi z drugimi čutilo, da ima za sabo to plesno zaledje?
Sem opazila.

Je zaradi tega kaj bolj perfekcionistična glede plesa?
Ja, zelo. Ko sem zanjo snemala videospot On the Floor, sem bila z njo cel dan. Ko je plesala prostovoljno na glasbo, me je res impresionirala. Res se vidi, da je bila plesalka in ima izdelane gibe. Za triinštiridesetletnico je plesala več kot odlično! Moram pa reči, da me je zelo impresionirala tudi Beyoncé, ko sem sodelovala z njo. Ko smo trenirali za nastop na Billboard music awards, je v dvorani plesala kot zmaj. (smeh) V udobnih oblačilih, brez petk in ličil nas je popolnoma očarala. Beyonce nikoli ni bila samo plesalka, tako kot Justin Timberlake, in vidi se, da sta oba kombinacija plesalca in pevca. Izobražujeta se v plesu, petju in igralstvu. Ljubita svoje poslanstvo.

Koliko pa ste imeli priložnosti za pogovor s temi ljudmi?
Mi kot plesalci smo tam zaradi dela. Ni kamer, ni avtogramov, ni telefonov na setu. Vse ti vzamejo. To je striktno profesionalno delo. Seveda pa lahko kdaj spregovoriš tudi kakšno besedo z njimi. Največja verjetnost je med odmori. Veliko je tudi odvisno od prijaznosti osebe. Vsak ima lahko svoje 'fore'. (nasmešek) Imajo to moč. Iz izkušenj pa lahko povem, da sem bila najbolj impresionirana nad Robinom Thickom, s katerim trenutno sodelujem. Tudi nad Enriquejem Iglesiasom in mogoče bi lahko izpostavila še Beyoncé in J.Lo. Vsi vedo, kdo so: "Ne se z mano šaliti, vem, kdo sem." (smeh)



A vendar se dogajajo izjeme! (smeh) Moj prijatelj Casper, s katerim sva zelo dobra prijatelja in sva v preteklosti delala zelo veliko projektov skupaj, je zdaj fant od J. Lo. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Kdaj preskoči kakšna iskrica in z nekom postaneš zelo dober prijatelj. Ampak jaz se vedno osredotočam, da sem maksimalno profesionalna, da oddelam svoje, ker so me zato vzeli in zato imajo zaupanje vame.

Ko sva ravno pri vašem prijateljstvu s Casperjem Smartom. Se je Casper kaj spremenil, odkar ga mediji predstavljajo kot fanta Jennifer Lopez?
(smeh) Globoko v sebi se ni spremenil. Se je pa zaradi pogodbe in 'deala', ki ga ima zdaj v življenju, moral spremeniti. To je prišlo iz njegovih lastnih ust, ko sem ga videla pred nekaj tedni. Ampak to moraš vzeti v zakup. Vseeno hodi z Jennifer Lopez in njegovo življenje ne more biti enako kot prej. (smeh)

Ko omenjamo Casperja in vas - to so vse zgodbe o uspehu. Koliko pa je plesalcev v Los Angelesu, ki upajo na preboj, pa ga ne doživijo?
Plesalcev je res ogromno. Vsak poskuša odplesati svoje sanje. (smeh) A uspe le peščici. Vendar dela je za vse dovolj. Moraš biti ob pravem času na pravem mestu. Vsak plesalec ima svoje vzpone in padce.

Koliko mora delati en plesalec, da si lahko kupi vilo v Los Angelesu?
Uh... To pa je vprašanje! (smeh) To si lahko mogoče privoščijo le veliki koreografi svetovnih zvezd.

Ste že vi kje blizu tega?
Se vzpenjam počasi do tja. (smeh) Hec, hec. To ni niti moj cilj niti moj fokus. Denar v mojem življenju ni nikoli igral vloge. Jaz res delam samo to, kar me osrečuje, in zdi se mi, da se potem vse odvije v dobro tebi.

Lahko rečemo, da ste zdaj v najboljših letih za 'commercial' ples?
(smeh) Ja ... Ja, sem, ja. Trenutno sem še. (smeh) Kot plesalec moraš paziti na svoj videz in postavo. Lahko se zahvalim genom, da dem videti mlajša, kot sem. Zagotovo bom imela svojo plesno kariero, če bom želela, še naslednjih petnajst let. Če bi bila igralka, bi bilo veliko lažje. (smeh) Tu pa moraš oditi v drugo smer: ali si koreograf ali plesni pedagog, trener, kreativni vodja, režiser ... Naše telo je naš inštrument in se utrudi, ko si star 40 let.

Omenili ste igralce. Film že vrsto let črpa navdih tudi v plesu. Kaj pa takšni filmi, kot je na primer zdaj Zapleši svoje sanje 4, ki je franšiza še enega velikega plesnega filmskega fenomena, prinesejo plesu?
Plesni filmi so nas že v preteklosti ganili. Spomnim se časov Franka Sinatre v filmih. Vse navdihnejo. So odlična promocija za ples. Vedno sem vesela, ko pride ven kakšen film s plesno tematiko, saj se mnogo ljudi lahko poistoveti z glavnimi vlogami in plesalci. Mogoče pa zadnje čase pogrešam eleganco v filmih. V veliko hip hop obarvanih filmih je zgodba opredeljena na dva plesna klana, ki prihajata z ulic, itn. Pa ni vedno tako.

Glede na to, da poznate ozadje tovrstnih filmov, na kaj ste pozorni med gledanjem?
Gledam na vse. Gledam na to, kako so prizori posneti, iz kakšne perspektive, kakšna je koreografija v ozadju. Ne gledam toliko, kaj se dogaja z glavnimi igralci, ampak kaj se dogaja v ozadju. Kje in kako so posneli nek del plesne koreografije ...

Igralstvo in ples vam nista tuja. Znano je vaše sodelovanje v filmu Now, ki je bilo kasneje izbrisano iz filma. Imate morda kakšne ambicije, da bi kdaj zaigrali v glavni vlogi kakšnega plesnega filma?
Nikoli ne reci nikoli. (smeh) A če hočeš biti v glavni vlogi, moraš imeti v sebi še igralsko žilico. Velikokrat so v plesnih filmih v glavnih vlogah bolj igralci kot plesalci. Vseeno je to film. Igralstvo me je od nekdaj zanimalo. Tudi sama, ko plešem na odru, imam v sebi to strast. Rada igram. Rada grem v različne kostume in se poigram z različnimi čustvi. To prenesem na občinstvo. Vendar v bližnji prihodnosti to ni moj fokus. Mogoče pa bom zaplesala v filmu kot plesalka, kot sem že v filmu In Time, v katerem sta igrala Amanda in Justin Timberlake, vendar me žal ne morete zaslediti na platnu. (smeh) Naš prizor je bil izbrisan iz filma. Tudi to se lahko zgodi in ni presenečenje. Tega sem se že naučila v teh dveh letih.

Kakšni pa so vaši kratkoročni načrti? Kdaj spet potujete nazaj v Los Angeles?
6. septembra moram že nazaj v San Francisco, ker sem na turneji za verigo trgovin Macy, kjer zbiramo denar za otroke - mladino, ki zboli za rakom. Po turneji pa grem v sredini septembra v Latinsko Ameriko na svoje plesne delavnice za dober mesec, česar se že zelo veselim. Nato pa znova sledijo delavnice v Evropi. Konec oktobra pa se vračam v Slovenijo.

- Beyonce
- Jennifer Lopez
- Britney Spears
- Ne-Yo
- Pitbull
- Donna Summer
- T-Pain
- One Direction
- Cher Lloyd
- Melanie Amaro
- Chris Rene
- Matt Pokora
- Ples z zvezdami (ZDA)
- Amerika ima talent
- X-Factor (ZDA, Velika Britanija, Francija)
- MTV Music Awards
- Billboard Music Awards
- NRJ Music Awards

Jaz pravim, da ni treba, da si rojen v Ameriki - na tistem kontinentu, kjer imaš zastavljen svoj cilj. Samo moraš mu slediti in trdno delati. Vsi treningi in odrekanja so bili zame le del poti do sanj. Treninge sem ljubila, sledila sem svoji zastavljeni poti. Seveda pa to ni edina stvar, ki me osrečuje v življenju. Tu so tudi moji plesalci in celotna šola Bolero, ki je vedno v mojem srcu in smo vedno z njo povezani. Vseskozi pa je najbolj pomembno osebno zadovoljstvo. (nasmešek) Šele ko si popolnoma zadovoljen s sabo, lahko veselje in srečo deliš z drugimi.

Nika Kljun o uresničevanju svojih sanj

Sploh v Los Angelsu - kjer je meka najboljših plesalcev in koreografov v 'commercial' stilu plesanja, s katerim se ukvarjam - ni pomembno, od kod si in kaj si v preteklosti naredil. Lahko si bil že trikrat na turneji z Jennifer Lopez, Janet Jackson, Michaelom Jacksonom ... Lahko si - tako kot sem jaz - ambasadorka slovenskega plesa, svetovna prvakinja in mnogo več. Ampak to ni pomembno. Ti se moraš vsakič znova, vsak dan dokazovati.

Nika Kljun o dokazovanju

Plesno življenje je lahko zelo različno, zgodbe posameznika unikatne. Pozitivno sem bila presenečena na filmom Zapleši svoje sanje, ki sem si ga ogledala pred nekaj dnevi v Koloseju, a je tudi res, da sem na film gledala drugače, saj v njem nastopa veliko plesalcev, s katerimi sem zaradi skupnega dela v preteklosti v prijateljskih odnosih. Nikoli pa ne bom na film gledala, kot sem v preteklosti, saj mi nastopanje v filmih ni več tuje in si avtomatsko predstavljam realno sliko snemanj.

Nika Kljun o gledanju plesnih filmov