Jasna se je pred vodenjem Nogometnega studia zakopala v nogometno čtivo. Foto: RTV SLO
Jasna se je pred vodenjem Nogometnega studia zakopala v nogometno čtivo. Foto: RTV SLO
Erika Žnidaršič
Erika se bo tudi pred petkovo tekmo Slovenije z ZDA oglašala s terena. Foto: RTV SLO

Pred petkovo tekmo med Slovenijo in ZDA smo za komentar prosili ženski del ekipe, ki ustvarja RTV-jev program v okviru letošnjega svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki. Sicer voditeljici razvedrilnega programa Jasna Kuljaj in Erika Žnidaršič sta zdaj "domači" tudi v svetu nogometa.

Strinjata se, da je nogomet zdaj najpomembnejša stvar na svetu. "Trenutno je to zadeva, ki druži vso zemeljsko oblo. Združeni smo v smislu spremljanja istega dogodka, navijamo pa seveda vsak za svoje favorite," pravi Jasna.

Nogomet je narekoval še referendumski datum
Pomembnost SP-ja pa Erika nakazuje s tem, da smo Slovenci temu enomesečnemu dogodku prilagodili celo datum referenduma o zakonu o arbitražnem sporazumu s Hrvaško. "In če še upoštevamo, kakšni denarji se vrtijo v tem "poslu", potem je odgovor jasen," ugotavlja. Zanjo je to trenutno najpomembnejša stvar tudi zato, ker se ji človek lahko izogne le tako, "da si zamaši ušesa, prekrije oči in odpotuje na luno".

V otroštvu je Erika navijala za Nemčijo
V otroštvu je bila Erika strastna navijačica nemške reprezentance in z dvema zabitima goloma za novinarsko žensko zasedbo se njena "nogometna zgodba" tudi konča. Kot pravi, pri vklopih s terena (tako kot se je oglašala iz centra Ljubljane pred tekmo Slovenija: Alžirija, se bo tudi v petek pred tekmo Slovencev in Američanov) ne gre za strokovne analize igre, temveč za vzušje, evforijo. "Za to pa ne potrebujem nogometnega, temveč reportersko znanje," pravi.

Jasna: Konec koncev ne gre za kvantno fiziko
Bolj se je v "nogometno čtivo" poglobila Jasna, ki sodeluje v Nogometnem studiu. Precej znanja je sicer že imela, predvsem po zaslugi nekdanjega fanta in njegovih kolegov, ki so strastni navijači. "Zaradi studijskega dela sem v zadnjem mesecu vendarle prebrala toliko nogometnega čtiva, da mi pogovarjanje o nogometu ne predstavlja nobenega posebnega stresa. Konec koncev ne gre za kvantno fiziko," pravi.

Ob golu Slovenije se je prekrižala
Nogometne tekme si raje ogleda v miru. "Sem mirna navijačica. Po opravljenem studijskem delu sem šla na tekmo Slovenija : Alžirija gledat kar domov, da me ja ne bi kdo motil. Ko smo končno dali gol, nisem zganjala kakega hrupa, ampak sem naredila samo en globok vdih in se prekrižala, kar sicer ni ravno v moji navadi," je v smehu razložila Jasna.

Mirna, če že spremlja tekmo, pa je tudi Erika. Vriskanje, pretakanje solz ali glasno preklinjanje ob slabem rezultatu namreč raje kot poseben psihološki fenomen opazuje pri drugih. Posebnih favoritov (razen Slovenije) na letošnjem SP-ju nima, "lahko pa bi napovedala le, kdo je moj favorit za najbolj postavnega nogometaša".

Jasna poleg za Slovenijo stiska pesti za naše "bratrance" (reprezentanco Srbije, op. a.), čeprav po njihovem porazu že na prvi tekmi proti Gani nima več veliko upanja.

Kakšen bo rezultat tekme SLO: ZDA?
Je pa bolj optimistična glede petkove tekme Slovenije in ZDA. "Tako kot sem z entuziazmom pretiravala pred tekmo z Alžirijo, ko sem imela na majici napisano SLO : ALŽ 5:0, bom tudi zdaj pretiravala. Torej SLO:ZDA 5:0 in če se uresniči le 20 odstotkov te napovedi, bo zame dovolj. Tako sem svojo napoved pospremila tudi v nedeljo, in točno to se je zgodilo," je v smehu pojasnila. Erika pa je glede napovedi "zmerno optimistična". Napoveduje remi 1:1.

Na dejanski rezultat pa bo treba počakati do petka. Navijalo se bo ob 16.00!