Pejić na modni stezi kot manekenka ... Foto: EPA
Pejić na modni stezi kot manekenka ... Foto: EPA
Andrej Pejić
... in kot maneken. Foto: EPA

Plavolasec z ženskimi obraznimi potezami, ki manekenkam jemlje delo, saj se zlahka spravi v ženske kroje, je po očetu Hrvat, po materi Srb, živel je v Tuzli v Bosni in Hercegovini in se med vojno na Balkanu preselil v Avstralijo. Razpet je med svetovnimi modnimi metropolami, trenutno pa se mudi v Beogradu, kjer si bo ogledal nedeljski koncert glasbene skupine Depeche Mode.

V zanimivem pogovoru za srbski Blic je Pejić, ki velja za najbolj znan "uniseks" model na svetu, o sebi govoril v ženski slovnični obliki. Opisal se je kot "dekle, ki se rada igra s samurajskimi meči", na vprašanje, ali sam sebe dojema kot žensko, pa je odgovoril: "Bolj kot vse drugo sebe dojemam kot človeško bitje. Trenutno živim nekje med ženskim in moškim spolom, a očitno imam žensko dušo. Nosim žensko garderobo, a moj slog je bolj rokenrol kot seksi."

Kmalu oče (ali mama?) petih otrok?
22-letni Pejić je znan, da medije rad razburka s kakšno sporno izjavo. Tako je v preteklosti dejal, da bi razmislil o spremembi spola, če bi ga k sodelovanju povabilo slavno podjetje za spodnje perilo Victoria's Secret, pa tudi, da si želi čez deset let živeti nekje sredi avstralske divjine s petimi posvojenimi otroki, ki bi vsak prihajal z ene celine. To idejo je zdaj še nadgradil, saj je v Beogradu dejal, da je njegova velika želja, da bi sam rodil pet otrok.

Maneken, ki velja za muzo modnega oblikovalca Jean-Paula Gaultierja, je še dejal, da k sreči še ni tako znan, da se po ulicah velikih mest ne bi mogel normalno sprehajati. "Nisem kot kakšna hollywoodska zvezda. Lepo je dobiti ljubezen od ljudi, a moj cilj v življenju ni, da bi bila slavna. To je samo en pozitiven vidik celotne izkušnje, ki se mi dogaja."

1,88 metra visoki dolgolasec, ki je poznan tudi pod vzdevkom "femiman", je pohvalil sodelovanje z britanskim glasbenikom Davidom Bowiejem, ki ga je opisal kot "čudovitega, racionalnega in skromnega človeka", kot zvezdo, ki je nanj naredila največji vtis, pa je omenil Lepo Breno. "Še danes se spomnim, kako sem plesala na njeno glasbo, ko sem imela pet pet," je izjavil.

Po poročanju revije Vangardist je Pejić, ki ga je revija za moške FHM leta 2011 uvrstila na seznam stotih najbolj privlačnih žensk na svetu, v zvezi z modnim oblikovalcem Duranom Rembrandtom, ki Andreja ves čas naslavlja kot "njo".