Presodite - bi se ob tej naslovnici počutili neprijetno? Foto: Dossier
Presodite - bi se ob tej naslovnici počutili neprijetno? Foto: Dossier
Andrej Pejić
Pejić kot Gaultierjeva nevesta. Foto: EPA

19-letni maneken, ki je bil rojen v Tuzli, a živi v Melbournu, je že nekaj časa eno najzanimivejših imen v svetu mode, saj nastopa tako na ženskih kot moških revijah, na fotografiranjih pa briše mejo med spoloma. Z naslovnico v reviji Dossier Journal pa naj bi šel korak predaleč, saj pozira z odpeto srajco in kaže suhljato postavo, svetle lase pa ima spete z navijalkami.

Dve veliki založniški hiši Barnes & Noble in Borders revije z razgaljenim Andrejem nista želeli prodajati, zato sta naročili, da jo morajo, preden pride na prodajne police, oviti v folijo. Kreativna direktorica revije Skye Parrott je pojasnila, da so založbe dejale: "Čeprav vemo, da je Andrej moški, je preveč podoben ženski, da bi bilo to sprejemljivo."

Revija razume odločitev
Uredništvo revije seveda ni zadovoljno s cenzuro, saj se zavedajo, da se zakrita naslovnica še zdaleč ne bo tako dobro prodajala. Kljub temu je Parrottova dejala: "Na fotografiji je pač goli moški, to smo videli že mnogokrat, zato se mi Andrejevo poziranje ne zdi kaplja čez rob. A razumem, da bi se ljudje lahko znašli v zadregi ob pogledu na to fotografijo. Osebno se mi zdi odlična - ker maneken ne nosi zgornjega dela, je jasno, da gre za moškega, ko pa pogledamo njegov obraz, je videti kot ženska. In znova je tako čudovit, kot da bi se v eni osebi mešala moški in ženska. Menim, da je to tisto najzanimiveje na fotografiji."

Cenzura sicer velja le za ameriško izdajo revije, v drugih državah, kot sta Avstralija in Velika Britanija, pa se lahko prodaja brez ovitka.

Iz McDonald'sa na modne steze
Pejić je v hipu osvojil modni svet s svojim "femiman" videzom. Na zadnjem tednu mode v New Yorku je nastopil na petih modnih revijah, na katerih so predstavljali moška oblačila, in štirih ženskah. Na reviji Jean-Paula Gaultierja v Parizu pa je navdušil s podobo neveste, saj je še bolj prišel do izraza njegov ženski obraz s svetlimi dolgimi lasmi. Andrej se je iz Bosne in Hercegovine v Avstralijo preselil pri osmih letih, pri 16 letih, ko je delal v McDonald'su, pa ga je odkril lovec na nove obraze.