Modni poznavalci te dni ugibajo: kaj bo nosila Melania Trump? Oblačila mladih oblikovalcev ali uveljavljenih, ki bolj ustrezajo političnemu profilu volivcev njenega moža? Foto: Reuters
Modni poznavalci te dni ugibajo: kaj bo nosila Melania Trump? Oblačila mladih oblikovalcev ali uveljavljenih, ki bolj ustrezajo političnemu profilu volivcev njenega moža? Foto: Reuters
Tommy Hilfiger, žena Dee Ocleppo
Tommy Hilfiger je pred dnevi javnost opomnil, da to, kdo oblači koga, ne bi smelo biti politično vprašanje. Foto: Reuters
Melania Trump
Melania Trump je vedno izbrano oblečena. Foto: Reuters

Pred dnevi je modna oblikovalka Sophie Theallet, po katere oblačilih je zadnja leta pogosto posegla tudi odhajajoča prva dama Michelle Obama, razburila modno srenjo z odprtim pismom, v katerem kolege oblikovalce poziva k bojkotu Melanie Trump, žene novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

"Kot nekdo, ki slavi raznolikost in osebno svobodo ter si prizadeva zanju in spoštuje vse življenjske sloge, ne bom sodelovala pri oblačenju prihodnje prve dame, niti se ne mislim z njo povezovati. Retorika rasizma, seksizma in ksenofobije, ki jo je izbruhala volilna kampanja njenega moža, ni združljiva z vrednotami, po katerih živimo v naši industriji," je med drugim zapisala 52-letna oblikovalka.

Na koncu pisma je druge oblikovalce pozvala, naj sledijo njenemu zgledu, s čimer pa si je prislužila kar nekaj kritik na družbenih omrežjih - od tega, da "Melania zagotovo ne potrebuje brezplačnih oblačil", do očitkov, da je pismo objavila zgolj zaradi želje po samopromociji.

Tišino prekinil Hilfiger
Modni oblikovalci so po pozivu raje modro molčali, saj se očitno ne želijo postaviti ne na eno ne na drugo stran. Pred dnevi je tišino prekinil Tommy Hilfiger, ki je javnost opomnil, da to, kdo oblači koga, ne bi smelo biti politično vprašanje. "Mislim, da je Melania zelo lepa ženska in vsak oblikovalec bi moral biti ponosen, da jo lahko obleče," je ob robu prireditve Angel Ball dejal reviji Women's Wear Daily in dodal: "Tudi Ivanka je izjemno lepa in dobro oblečena, čeprav nosi svoja oblačila. Vsi so z veseljem oblačili Michelle (Obama). Vse so videti lepo," je bil diplomatski 65-letni Hilfiger.

Preostali še vedno raje molčijo
Pri WWD-ju so se zato odločili preveriti, koliko znanih ameriških oblikovalskih imen pa je pripravljenih slediti pozivu Thealletove. Za mnenje so vprašali Diane von Furstenberg, Michaela Korsa, Carolino Herrero, Rosie Assoulin in Thakoona Panichgula, a so od vseh dobili praktično enak odgovor: brez komentarja.

Neameriški mediji ob tem opozarjajo, da se je ameriška modna industrija znašla v precejšnjem precepu, saj je pred volitvami praktično soglasno podpirala Hillary Clinton (podporo so ji izrazili skoraj vsi od ameriške izdaje modne biblije Vogua do Združenja ameriških modnih oblikovalcev), zdaj pa se zaveda, da bo morala stopiti naproti Melanii, če želi njeno "pomoč" pri promociji svojih znamk.

Vpliv prve dame je preprosto prevelik
Britanski Telegraph tako opozarja, kako velik vpliv na modno industrijo je imela odhajajoča prva dama Michelle Obama - ko je prvič oblekla oblačila Jasona Wuja, ga ni poznal nihče, ko je to storila še nekajkrat, je s tem mlademu oblikovalcu zagotovila bleščečo kariero. Kar obleče prva dama, se pač prodaja, zato ni nenavadno, da Thealletova v svojem pozivu (ne glede na razloge zanj) ostaja bolj ali manj osamljena.

Melania vedno izbrano oblečena
Trumpova je bila sicer med moževo predvolilno kampanjo vedno oblečena v izbrano garderobo, od bele obleke Roksande Ilinčić, ki jo je nosila na konvenciji, do zloglasne Guccijeve bluze barve fuksije s pentljo, ki jo je nosila na drugem soočenju, a očitno si je vse priskrbela sama, saj je po republikanski konvenciji Trumpova predstavnica za tisk potrdila, da Melania "ne sodeluje z nobenim oblikovalcem", svojo obleko pa je kupila prek spleta.